Nyheter

Refser Netanyahu etter asylsøkerkaos

Israels statsminister Benjamin Netanyahu får kjeft fra høyre og venstre etter dobbel snuoperasjon rundt omstridt plan om å deportere asylsøkere.

Den opprinnelige planen var å bli kvitt tusenvis av afrikanske asylsøkere i Israel ved å tilby dem 3.500 dollar og en flybillett til Rwanda eller Uganda, under trussel om at alternativet var interneringsstaff i Israel.

Etter sterk internasjonal kritikk trakk de to afrikanske landene seg fra avtalen med Israel.

Andre påskedag la så FN og Netanyahu-regjeringen uventet fram en plan der vestlige land og Israel skulle dele på ansvaret for å gi asylsøkerne opphold.

Snudde og forkastet planen

Men planen utløste kritikkstorm i Israel, ikke minst fra landets ytterste høyreside. Mandag kveld satte Netanyahu FN-avtalen «på vent», før han tirsdag formiddag fullførte sin doble snuoperasjon. Da kunngjorde han at Israel trekker hele avtalen med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), «etter å ha lyttet oppmerksomt til de mange kommentarene til avtalen».

– Til tross for juridiske og internasjonale restriksjoner, som blir stadig vanskeligere, vil vi jobbe besluttsomt videre med alle mulige løsninger for å fjerne infiltratører. Vi vil også søke andre mulige løsninger, sa Netanyahu.

Uttrykket «ulovlige infiltratører» blir brukt om de afrikanske migrantene både av statsministeren og en rekke andre regjeringsmedlemmer. Mandag advarte hans egen utdanningsminister Naftali Bennett, som leder det ytterliggående partiet Jødisk Hjem, om at avtalen med UNHCR ville «omgjøre Israel til et paradis for infiltratører».

LES MER: Svikter moralsk fundament?

Kritikk fra medier

Ikke minst i den liberale avisen Haaretz som har ledet an en kritisk mediestorm mot de opprinnelige utsendelsesplanene, blir det brukt sterke uttrykk mot Netanyahus håndtering av saken.

– De vestlige landene som kan ta imot 16.250 flyktninger koordinert av FNs høykommissær for flyktninger, vil ikke bare avhjelpe et problem. De vedgår i realiteten at Israel fortsatt er ute av stand til å håndtere sine problemer med rasisme og fremmedfrykt, skriver Haartez-journalisten Anshel Pfeffer.

Ifølge avtalen skulle rundt halvparten av alle afrikanske asylsøkere i Israel sendes til vestlige land som er villig til å bosette dem. De fleste av Israels afrikanske migranter er fra Sudan og Eritrea, og oppgir at de er asylsøkere. Israelske myndigheter hevder et stort flertall egentlig er arbeidsinnvandrere, og at de dermed ikke har noen forpliktelse til å gi dem opphold.

LES MER: Ingen Gaza-løsning

Asylkritisk israelsk opinion

Et flertall av velgerne i Israel støtter en hard linje mot de afrikanske asylsøkerne. Særlig er motviljen mot å la dem få opphold sterk i et område sør i Tel Aviv, der mange migranter har bosatt seg. Området blir omtalt som «Lille Afrika», og mange av de jødiske innbyggerne har i lengre tid klaget på økt kriminalitet og bedt regjeringen ta grep.

– En ting er klart: Mer enn at regjeringen noen gang har brydd seg om å løse de sosiale problemene i nabolagene sør i Tel Aviv, som var falleferdige og neglisjerte lenge før bølgen av afrikanske asylsøkere begynte å komme for 12 år siden, så ville regjeringen gi velgerbasen sin beskjed om at den gjør noe for å bli kvitt disse «infiltratørene», skriver Anshel Pfeffer i avisen Haaretz.

LES MER: 17-åring dømt

Kallewr Netanyahu feig leder

Leder Tamar Zandberg i opposisjonspartiet Meretz kaller Netanyahu en feig leder som «styrer staten Israel ut fra sine egne politiske interesser», og at han «har kapitulert for de mest ekstreme stemmene fra høyresiden».

Lederen for det israelske arbeiderpartiet, Avi Gabbay, sier på bakgrunn av den vinglete håndteringen at det «ikke er noen grunn til å tro at statsministerens evne til å ta beslutninger er noe bedre i saker som handler om sikkerhet».

Statsminister Netanyahu er allerede fra før hardt presset av alvorlige korrupsjonsanklager.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter