Nyheter

Bitter strid om asylsøkere i Israel

Israelere flest støtter planene om å returnere 20.000 asylsøkere til Afrika. Samtidig vokser kritikken fra dem som mener den jødiske staten svikter viktig moralsk fundament.

Bilde 1 av 3

Søndag sendte israelske myndigheter de første vedtakene om deportasjon til afrikanske asylsøkere. De får to måneder på seg til å avgjøre om de vil forlate Israel med 3.500 dollar på kjøpet, eller risikere frihetsberøvelse på ubestemt tid i Israel.

Den israelske regjeringen planlegger å sende 20.000 hovedsakelig sudanske og eritreiske asylsøkere tilbake til Afrika innen 2020.

LES MER: Frykt-retorikk mot innvandrere

Påskehøytid blir startskudd

Utsendelsen starter etter planen i april, samtidig som israelske jøder feirer sin påskehøytid, pesach, for å minnes israelittenes flukt fra Egypt.

Mosebøkene forteller om den krevende vandringen fra slavetilværelsen i Egypt, gjennom Sinai-ørkenen og etter hvert erobringen av Kaanan, det lovede land. Symbolsk nok har mange av de 20.000 afrikanerne som nå tvinges til å forlate Israel, kommet samme rute, via Egypt og gjennom Sinai, ofte under svært farlige forhold og med hjelp av beduinske menneskesmuglere.

På vei til det de moderne flyktningene håpet var deres lovede land, er det tallrike beretninger om fangenskap, voldtekt og annen mishandling fra dem som skulle tjene penger på flukten.

LES MER: Intens holocaust-krangel

Stort antall ulovlige migranter

Det er 12–13 år siden de første i denne gruppen kom til Israel. Mange flyktet fra folkemordlignende tilstander i Darfur, andre fra eritreisk diktatur og potensielt mangeårig tvungen militærtjeneste.

På det meste, i 2011, kom det anslagsvis 1.300 afrikanske asylsøkere ulovlig inn i Israel gjennom Sinai hver måned. I 2013 var antallet som hadde kommet seg ulovlig til Israel på denne måten oppe i 60.000. En tredjedel av dem er siden enten utvist, har reist frivillig eller er blitt kvoteflyktninger i andre land.

I 2014 hadde Israel fullført et mer enn 24 mil langt grensegjerde langs sin sørlige grense mot Egypt, og den illegale innvandringen er nå tilnærmet lik null. Det er likevel 38.000 afrikanske asylsøkere i Israel nå, primært fra Eritrea og Sudan, og myndighetene ønsker å returnere flest mulig av dem.

LES MER: Forbudt: «Polske dødsleirer»

Folkelig støtte til deportasjon

Israels høyreorienterte regjering har folket med seg i sin strenge asylpolitikk. I en ny meningsmåling støtter to av tre spurte planene om å deportere afrikanske asylsøkere til afrikanske tredjeland som skal være villig til å ta imot dem.

Det blir antatt at Rwanda har inngått en hemmelig avtale med Israel med økonomisk kompensasjon for å gi eritreiske og sudanske asylsøkere opphold, men dette er ikke offisielt bekreftet. Det spekuleres i en lignende ordning med Uganda.

Mens hele sju av ti israelske jøder støtter returplanene, gjør bare en av to israelske arabere det samme. Seks av ti israelske jøder avviser at jøder bør ha et spesielt ansvar for å være sjenerøse overfor asylsøkere, på bakgrunn av at jødene har vært et av verdens mest forfulgte folk, og for 70 år siden fikk etablert sin jødiske stat i kjølvannet av nazistenes folkemord på jødene.

LES MER: Vil ha palestinere ut av Vestbredden

Krass retorikk fra politikere

Kritikere mener like fullt at Israel i kraft av sin forhistorie har en særlig moralsk forpliktelse til å vise raushet for mennesker på flukt fra undertrykkelse og krig. Israelske myndigheter avviser dette. De hevder det i all hovedsak er snakk om økonomiske migranter uten behov for beskyttelse.

Fra politisk hold er asylsøkerne kalt «infiltratører» og en trussel både mot landets sikkerhet og jødiske preg. Justisminister Ayelet Shaked skriver på Facebook at «den israelske staten er for liten og har sine egne problemer. Den kan ikke benyttes som et arbeidskontor for det afrikanske kontinentet».

Flertallet av de afrikanske asylsøkerne bor i delte leiligheter i allerede fattige og overbefolkede områder i Tel Aviv, der det er gnisninger med lokalbefolkningen og påstander om at de fører mye kriminalitet med seg.

LES MER: Sosialdemokrater strammer til

Protester fra flere grupper

Mange tar likevel til motmæle. Det vakte oppsikt da piloter og kabinansatte i det israelske flyselskapet El Al nekter å delta i tvangsutsendelse av asylsøkere til afrikanske land. Også en rekke holocaustoverlevende har stått fram og advart mot regjeringens harde linje.

Protestopprop er signert av nærmere 500 israelske akademikere, som minner president Reuven Rivlin og statsminister Benjamin Netanyahu om hvordan de fleste land lukket dørene for jøder før 2. verdenskrig: «Vi må huske at også vi en gang var ofre og forfulgte».

Et femtitalls skolerektorer og mer enn 400 filmarbeidere protesterer også.

– Flyktningene vil bo her i verdighet. De er få og utgjør mindre enn en halv prosent av landets befolkning. Israel har ingen økonomiske problemer med å absorbere dem og gi dem et anstendig liv, skriver filmkunstnerne.

LES MER: Tøffere for Mexicio-migranter

Eksempelet Anne Frank

Flere israelske rabbinere, anført av Susan Silverman, har lansert et initiativ for at israelske borgere skal følge eksempelet til modige nederlendere som prøvde å skjule Anne Franks familie fra nazistenes forfølgelse under 2. verdenskrig.

Kritikerne minner om at den unge israelske staten var sentral pådriver for FNs flyktningkonvensjon i 1951, som gjør det ulovlig å returnere flyktninger dersom det er fare for deres liv. De påpeker det paradoksale i at FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) nå advarer Israel mot å bryte internasjonale forpliktelser og presse fram kollektiv utvisning.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter