Klima

Redd Barna vil ha 1 prosent av BNI til klimabistand

Etter mangeårig politisk kamp ble det i 2016 flertall på Stortinget for hvert år å sette av 1 prosent av Norges rikdom til bistand. Nå vil Redd Barna innføre det samme målet for klimabistand.

Regjeringen får krass kritikk for svak klimasatsing i forslaget til statsbudsjett, tross sju milliarder kroner til klimatiltak i bistandsbudsjettet. Kutt i fornybarsatsingen ble i tirsdagens Vårt Land refset som «sjokkerende», «uforståelig» og «skandaløst» av henholdsvis ZERO, WWF og Lars Haltbrekken (SV).

Nå kommer også humanitære organisasjoner på banen med knallharde krav om sterkere satsing. Redd Barna ber om at 1 prosent av Norges brutto nasjonalinntekt (BNI) blir øremerket klimabistand. Det kommer i tillegg til bistandsbudsjettet på over 39 milliarder kroner, som også utgjør 1 prosent av BNI.

LES MER: Tidenes største klimabudsjett

Frykter tapping av bistanden

– Vi står midt i en klimakrise med uoverskuelige konsekvenser. Det vil særlig ramme de fattigste og mest marginaliserte, som i liten grad har bidratt til klimaoppvarmingen. Skal Norge ta det ansvaret vi har, gitt våre ekstraordinære ressurser og moralske ansvar, må vi bruke våre økonomiske muskler og tenke stort og visjonært, sier leder for Politikk og samfunn i Redd Barna, Gunvor Knag Fylkesnes.

Hun frykter at stadig mer av den ordinære bistanden vil bli spist opp av klimatiltak i bistandsbudsjettene framover. I forslaget til neste års bistandsbudsjett på 39,2 milliarder kroner, utgjør klimabistand 7 milliarder.

– For å bidra mer effektivt i klimakampen, og ikke undergrave vanlig bistand, trenger vi en øremerking av klimabistand, som bør utgjøre 1 prosent av BNI, sier Knag Fylkesnes.

Hun legger til at i en overgangsfase kan det ordinære bistandsbudsjettet uten klimatiltak da gå noe ned, men på sikt bør også det opprettholdes på 1 prosent av BNI, selv om det innføres en tilsvarende stor klimabistand.

LES MER: SV anklager KrF for «klimasvik»

Høybråten skuffet over klimasatsing

Redd Barna sier at de vil fremme kravet i høringer om budsjettet framover. De er også «i dialog» med andre humanitære organisasjoner med sikte på å lansere 1-prosentkravet på bredere front.

Generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp sier at selv om det ikke er realpolitisk mulig å innføre et slikt mål over natten, så har også Kirkens Nødhjelp gjort beregninger som viser at Norges bør bidra med minst et så stort beløp i den globale klimakampen.

– Debatten om en helt annen størrelse i klimafinansieringen må komme. Jeg er oppriktig skuffet over den svake, samlede klimainnsatsen i forslaget til statsbudsjett. Manglende klimainnsats risikerer å spenne beina under alt annet bistandsarbeid vi driver, sier Høybråten.

En rapport fra Stockholm Environment Institute for Kirkens Nødehjelp og flere andre organisasjoner, beregner at Norge årlig bør bidra med opp mot 65 milliarder kroner i klimafinansiering til fattige land, langt mer enn den samlede bistanden.

Langt bak skjema for klimakutt

Høybråten sier at hvis regjeringen vil løfte de aller fattigste menneskene og landene ut av fattigdom, så må vi redusere våre egne klimagassutslipp med minst 53 prosent innen 2030.

– Dessverre ser vi igjen at regjeringens klimapolitikk er altfor svak og uten ambisjoner, og bare legger opp til å kutte 12 prosent innen 2030. Norge er per nå ikke i nærheten av å nå de målene som er satt opp i Parisavtalen, og heller ikke i nærheten av å fastsette djervere mål som gjør at vi tar vår rettmessige andel av de globale utslippskuttene, sier Dagfinn Høybråten.

Krever dobling til klimafond

Daglig leder i Forum for Utvikling og Miljø, Kathrine Sund-Henriksen, sier at Norge må bidra både med en veldig mye sterkere klimatilpasning i sør og klimakutt på hjemmebane enn i dag, dersom vi skal ta våre forpliktelser på alvor.

ForUM består av rundt 50 norske organisasjoner som kjemper for en globalt mer rettferdig fordeling, basert på solidaritet, menneskerettigheter og økologisk bæreevne.

I et brev til statsminister Erna Solberg krever de at Norge som en start dobler støtten til Det grønne klimafondet til 1,6 milliarder kroner når fondet skal fylles opp senere i høst.

Ulstein: Vi må gjøre enda mer

Overfor Vårt Land erkjenner utviklingsminister Dag-Inge Ulstein at det trengs et kraftigere klimaløft enn det regjeringen har levert i forslaget til statsbudsjett:

– Vi gjør mye innenfor bistandsbudsjettet, men alle er innforstått med at det må gjøres enda mer på klimafronten på alle sektorer, for å snu utviklingen. Det er ingen hemmelighet at jeg og KrF gjerne skulle hatt en sterkere satsing på dette. Det gledelige er at det nå ser ut som det skjer en oppvåkning både politisk og fra enkeltpersoner, organisasjoner og næringsliv for en mer offensiv klimapolitikk, sier Ulstein.

---

Bistand

  • Regjeringen foreslår at den totale bistandsrammen øker fra 37,8 milliarder kroner til 39,2 milliarder. Det er en økning på 3,6 prosent.
  • Sårbare grupper som funksjonshemmede få mer midler og en egen, ny budsjettpost, med forslag om 466 millioner kroner for 2020.
  • Det blir foreslått en økning til «klima, miljø og hav» på om lag 500 millioner kroner, fra 4,7 milliarder kroner i 2019 til 5,2 milliarder i 2020.
  • Samtidig reduseres posten for fornybar energi med rundt 250 millioner kroner.

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima