Nyheter

Reagerer på Stordalens sammenlikning med 2. verdenskrig

Petter Stordalen sammenliknet koronasituasjonen med 2. verdenskrig. «Du fikk lov til å dra til Sverige», sier han til E24. – Min bestefar ble sendt til Sachsenhausen for å ha fraktet folk Sverige, svarer Linda Noor.

Flere reagerer kraftig på Petter Stordalens utspill i E24 5. juli, der han sammenliknet dagens koronarestriksjoner med levekårene under 2. verdenskrig:

– Jeg tror faktisk du fikk klippe deg under krigen. Du fikk også lov til å dra til Sverige. Og du måtte ikke i karantene hvis du dro fra Trondheim til Oslo. Du kunne gå på restaurant, du kunne bo på hotell. Hurtigruten gikk fortsatt, sa Stordalen til avisa.

Historieløs sammenlikning

Linda Noor er leder i Minotenk, en minoritetspolitisk tenketank. Hun kaller utsagnet «historieløst». Noor reagerer særlig på at Stordalen mener at man kunne reise fritt til Sverige under krigen.

– Min bestefar ble sendt til Sachsenhausen for å ha fraktet folk til Sverige under krigen, forteller hun.

Noor synes Stordalens sammenlikning skjærer seg på mange punkter.

– Det er historieløst ovenfor alle de som led ekstreme tap under okkupasjonen, særlig ovenfor norske jøder og motstandsfolk. Stordalen sa det nok i en tankeløs setting, men det virker som han er bekymret for at koronarestriksjonene er såpass omfattende at det kan sammenliknes med okkupasjonen under 2. verdenskrig, sier Noor.

Egoistiske holdninger

I tillegg til at Noor synes det er en historieløs sammenlikning, sier hun at Stordalens holdninger til restriksjonene «virker litt egoistiske»:

– En ting er det historieløse, men en annen ting er det snevre synet på pandemien. Vi i Norge har sluppet veldig heldig unna sammenliknet med omtrent hele resten av verden. Det er nettopp fordi vi har et system som tar vare på fellesskapet, og ikke bare redde de sterke. Vi er tross alt uhyre priveligerte i Norge som har mulighet til å ta grep om pandemien, sier Noor.

Oslo  20160404.
Linda Noor fra Minotenk er til stede når Stortingets religionsfrihetsgruppe har åpen høring på Stortinget mandag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Historieløst ovenfor alle de som led ekstreme tap under okkupasjonen, særlig ovenfor norske jøder og motstandsfolk, sier Linda Noor. Foto: NTB scanpix

Umusikalsk uttalelse

Ervin Kohn er forstander for Det mosaiske trossamfunn i Oslo og nestleder i Antirasistisk senter. Han kaller utsagnet for «umusikalsk i ørene til jødiske nordmenn».

– Når jeg sier det er «umusikalsk», er det en mild irettesettelse. Noen av sammenlikningene er håpløst historieløse, sier Kohn.

Blant annet sier Stordalen i intervjuet at man kunne ta Hurtigruta under krigen. Bjørn Are Davidsen påpeker i en kommentar på Facebook om Stordalen-intervjuet at 700 mennesker omkom ved Hurtigrutens krigsforlis, og at 14 skip gikk tapt som en direkte følge av krigen.

Kohn mener det blir galt å sammenlikne krigen med pandemien.

– Det er så mange forhold som er ulike. Å sammenlikne en global pandemi med en krig er skummelt, for konsekvensene er så voldsomme, og situasjonene er så ulike, sier Kohn.

"Først å fremst må vi få vekk disse "grisene" sier Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn (DMT) og peker på de store betongklossene foran synagogen. Han ønsker at Bergstien skal bli et naturlig valg når man skal opp St. Hans Haugen. For at det skal skje må gaten oppgraderes.

– Noen av Stordalens sammenlikningene er håpløst historieløse, sier Ervin Kohn. Foto: Alf Simensen

Flyktninger satte liv i fare

Ifølge den jødiske forstanderen overser Stordalen de norske jødene når han hevder at det var fritt å reise til Sverige.

– De som flyktet til Sverige, og de som hjelp dem med å flykte, satte liv i fare. Det å sammenlikne den situasjonen med dagens reiserestriksjoner er ganske utrolig, sier Kohn.

Han legger til at han ikke tror Stordalen har problemer med sitt moralske kompass, men at han i denne sammenhengen bommet.

– Derfor er viktig at han håndterer dette på en god måte, sier Kohn.

Stordalen beklager

Petter Stordalen skriver følgende i en e-post til Vårt Land:

«Her har jeg formulert meg ubetenksomt og historieløst. Jeg ser at dette ble helt feil, og jeg beklager.»

Les også:

Abid Raja: «Jeg har reist rundt i Norge og tror jeg har funnet hva som kjennetegner nordmenn»

Jonas Gahr Støre har fått trusler han ikke vil snakke om

Nye tall: Norge har langt færre kvinnelige prester enn Sverige

Les mer om mer disse temaene:

Håkon Vatnar Olsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter