Politikk

Reagerer på pride-utspill

Det vakte reaksjoner da Rikke Elisabeth Kopperstad tok til ordet for at man «må slutte med kjønnsforvirringen» på Kirkemøtet. – Det gjør meg rett og slett sint, sier Møre-representant Therese Utgård.

– Dere vil omfavne pride-kulturen, men bak den står bevegelsen FRI. Å ukritisk omfavne FRI som en ideologi er urovekkende. Der oppmuntres alle til sex uten grenser med henhold til ekteskap, kjønn og antall personer, med frivillighet som eneste premiss. Stadig flere i helsevesenet er bekymret over den politisk korrekte kjønnsideologien som skaper usikkerhet om kjønn og identitet hos barn og unge. Dette må kirken være en klar stemme imot.

Det sa Rikke Elisabeth Kopperstad fra Møre bispedømme fra talerstolen torsdag formiddag, etter at Ungdommens kirkemøte (UKM) hadde fortalt at også pride-kultur bør være en del av kirken. Uttalelsene hennes vekker sterke reaksjoner.

– Jeg synes det grenser til sterkt krenkede uttalelser, i måten det ble sagt på og i innholdet. Hun fornekter at det finnes noe mer enn bare to kjønn og sier vi skal hjelpe de menneskene som har en kjønnsidentitetskrise. Det reagerer jeg på, sier Therese Utgård, også representant fra Møre bispedømme.

LES OGSÅ: Vil takke nei til samordnet valg

Ulike meninger

Hun får støtte fra Kristina Bjåstad, representant for Sør-Hålogaland bispedømme.

– Jeg reagerte særlig på en kobling der som jeg har sett flere ganger. At pride sees automatisk på som en forening av FRI er helt feil. Pride er en verden av foreninger og enkeltpersoner der mange ulike organisasjoner er representert – alt fra idrettslag, politi, forsvar og politiske partier. Det er folk med mange ulike meninger.

Kopperstad regnet med at innlegget ville skape reaksjoner, men viker ikke av den grunn.

– Å skyve til side kristen samlivsetikk og la ideologi erstatte teologi, er fatalt for en kirke, og det er slike signal kirken gir med å anbefale deltakelse i Pride-parader og det den representerer. Jeg har selv snakket med mange leger som roper varsku om grenseløsheten og den usunne usikkerheten kjønnsperspektiv fører med seg overfor barn og unge, men de tør ikke stå frem med navn.

LES OGSÅ: Levende folkekirke lever fortsatt

Motstemme

Utgård er selv lege og forstår ikke hvilke leger Kopperstad snakker om.

– Jeg jobber med dette området. Det er ingen spesielle problemer med «grenseløs seksualitet» blant skeive. Det er heller ingen fagfolk som roper varsku, eller synes det er et problem eller en sykdom, at folk er skeive. Det finnes ikke faglig grunnlag for å si at folk blir skeive fordi de er psykisk syke eller forvirret. Faktisk har helsevesenet heller fått mye kritikk for å tenke for binært og tradisjonelt om kjønnsroller, spesielt med tanke på kjønnsbekreftende behandling.

Utgård understreker at man godt kan være uenig i hvordan kirken skal ordne seg, men at Kopperstads utspill gjør henne sint.

– På en offentlig talerstol kan man ikke forfekte et syn som er krenkende for noen som er transpersoner. For meg er det viktig å være en motstemme her.

Kopperstad sier at hennes ønske er at folk skal tilegne seg kunnskap fordi hun ofte opplever at det blir argumentert med følelser.

– Det ligger omsorg og ikke fordømmelse i mitt engasjement, sier hun.

LES MER: Tar selvkritikk for dårlig saksbehandling

Mennesker, ikke meninger

Bjåstad oppfatter det som Kopperstads anliggende å beskytte barn og unge, men hun understreker at det er også hennes anliggende.

– Hun fremstiller det som at det er det å være skeiv i seg selv som fører til psykiske plager, men det er jo måten samfunnet møter de skeive på som gjør dette.

Utgård mener dette er et bevis på at man kan leve med to syn i kirken, og at man ikke skal være redd for uenighet.

– Men det er en vesentlig forskjell på å være uenig i oppfatning og å være uenig i mennesker. For noen er det en mening og en tro, for andre er det et liv. Man må vise større aktsomhet fordi en snakker om folk og livet deres. I fjor reagerte jeg på krenkede uttalelser og dette er noe Kirkemøtet må ta på alvor, også i år.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk