Nyheter

Tar selvkritikk for dårlig saksbehandling

Det skapte misnøye da Kirkemøtet ble satt til å vurdere habiliteten til flere av deltakerne torsdag morgen.

– Jeg er misfornøyd med denne måten å behandle saker på i plenum, sa Egil Morland fra Bjørgvin bispedømme torsdag morgen på Kirkemøtet i Trondheim.

Han reagerte på at Kirkemøtet ba deltakerne gjøre en habilitetsvurdering av et utvalg av de andre deltakerne i plenum. Det hele dreide seg om den fremtidige organiseringen av Kirkelig utdanningssenter nord (KUN).

LES OGSÅ: – Kirken må ta tilbake sin egen autoritet

KUN og VID

Kirkerådet har på bakgrunn av strengere kompetansekrav gått ut med et tilbud til aktuelle institusjoner om å overta KUN. VID vitenskapelige høgskole har stilt seg positiv til dette, og det blir inngått en avtale med denne institusjonen som går ut på at VID overtar KUN gjennom en virksomhetsovertakelse dersom årets kirkemøte vedtar det.

Flere av årets deltakere på Kirkemøtet har tilknytning til både KUN og VID, enten som styremedlemmer eller ansatte. Alle disse deltakerne ble torsdag morgen oppfordret til å komme frem på talerstolen for å redegjøre for sin egen habilitet. Kirkemøtet skulle så i plenum vurdere habiliteten til disse etter oppfordring fra sekretariatet. Forslaget var mildt sagt upopulært.

– Det er det kollegiale organet Kirkemøtet som må fatte beslutninger om noen er habile eller ikke. Ut ifra lovteksten om habilitet kan de respektive deltakerne være både habile og inhabile. Derfor er det det øverste organet, Kirkemøtet, best vurderer dette, het det fra Kai Steffen Østensen i dirigentskapet.

LES MER: Fløyene ønsker politisk kirkevalg

Synsing

Deretter fikk Kirkemøtet fem minutter til å diskutere habilitetsspørsmålet med hverandre før de skulle ta en beslutning. Men Egil Morland sa da tydelig ifra om hva han syntes om prosessen:

– Jeg skulle ønske at sekretariatet hadde gjort sin vurdering på dette spørsmålet og så bedt Kirkemøtet om tilslutning. Nå skal vi synse i så betraktelig grad at det ikke er særlig tilfredsstillende.

Han fikk støtte fra Kirkerådets direktør, Jens-Petter Johnsen, som innrømmet dårlig håndtering.

– Jeg er enig i at denne saken er dårlig behandlet. Vi kan ikke gå gjennom habilitet på denne måten hver gang vi står i slike situasjoner. Vår anbefaling er at dem som sitter i KUN sine organer regnes som habile. Det samme gjelder de ansatte ved VID dersom de ikke har en lederstilling. Styremedlemmer ved VID bør anses som inhabile.

Etter dette ble det i stedet bestemt at Kirkemøtet skulle stemme for eller imot direktørens innstilling. Det hele endte slik Johnsen anbefalte. Biskop i Borg og medlem i VIDs styre, Atle Sommerfeldt, og professor ved VID, Bård Mæland, regnes derfor som inhabile i den aktuelle saken og fratas møterett.

Følg kirkemøtet direkte her.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter