Politikk

Muslimske kvinner erobrer Kongressen

Med henholdsvis somaliske og palestinske røtter seiler Ihlan Omar og Rashida Tlaib inn som de første muslimske kvinner i Kongressen i USA.

Bilde 1 av 3

I går kunne Ilhan Omar og tilhengerne juble for seier i demokratenes nominasjonsvalg i femte kongressdistrikt i Minneapolis. Det regnes som sikkert at den somaliske innvandrerkvinnen vil beiseire sin republikanske motkandidat i det liberale distriktet, og dermed få sete i Kongressen etter valget i november.

36-åringen overtar plassen etter Keith Ellison som i 2007 ble historisk som første muslim i Kongressen. Nå blir etter alt å dømme Ilhan Omar første kvinnelige muslim i den amerikanske nasjonalforsamlingen, og hun blir ikke den eneste.

Palestinske foreldre

I forrige uke sikret nemlig palestinsk-amerikanske Rashida Tlaib (42) seg nominasjonen for demokratene i 13. distrikt i Minnesota. Hun går til valg 6. november uten motstand i demokratisk knallsterke Detroit.

LES MER: Mann uten land

Det er ikke tilfeldig at to radikale, muslimske kvinner feier inn i Kongressen fra nyåret. I presidentvalget for to år siden knep moderate Hillary Clinton nominasjon så vidt foran sosialisten Bernie Sanders, men tapte kampen mot Donald Trump.

Omar og Tlaib er demokratiske sosialister i Sanders-leiren, og seiler inn i Kongressen på en radikal protestbølge ikke minst blant unge demokrater.

– Det blåser en venstrevind i det demokratiske partiet, med plass også for såkalte demokratiske sosialister i det store partiteltet. En tydelig trend er at flere kvinner stiller opp og vinner nominasjonskamper, sier redaktør Are Tågvold Flaten i Amerikanskpolitikk.no.

LES MER: Hyller «medfølende» Trump

Vant New York

De to muslimske kvinnene følger opp den overraskende seieren til Alexandria Ocasio-Cortez, en 28 år gammel Bernie Sanders-tilhenger som tidligere i sommer danket ut Joseph Crowley og vant demokratenes nominasjonsvalg i New Yorks 14. distrikt.

– Samfunnet vårt vil ha økonomisk og sosial rettferdighet, og det er det vi kommer til å forsøke å oppnå, sa den venstreradikale valgvinneren etterpå.

Da somalisk-amerikanske Ilhan Omar vant tirsdagens nominasjonsvalg, var palestinsk-amerikanske Rashida Tlaib kjapt ute med følgende gratulasjon på Twitter:

– Jeg kan knapt vente på å innta gulvet i den amerikanske Kongressen hånd i hånd med deg. Så utrolig stolt over deg!

LES MER: Dommere påvirker abort

Islamofobiske angrep

De to muslimske nominasjonsvinnerne har begge opplevd islamofobiske angrep etter at de havnet i rampelyset. Med krav om gratis helsetjenester og college-utdanning, samt heving av minstelønnen til 15 dollar timen, skaper de dessuten politiske bølger.

Ilhan Omar flyktet fra konfliktfylte Somalia til Kenya som niåring, der hun var i fire år i en flyktningleir før familien fikk opphold i USA i 1995. Siden Donald Trumps inntog i Det hvite hus har hun markert seg som knallhard kritiker av hans innreiseforbud for borgere fra Somalia og flere andre muslimske land.

Hun er dessuten en sterk kritiker av Israels behandling av palestinerne, og har på Twitter betegnet myndighetene som et «israelsk apartheidregime». Etter Gazakrigen i 2012 skrev hun på Twitter: «Israel har hypnotisert verden, måtte Allah vekke befolkningen og hjelpe dem til å innse den ondskapen Israel begår».

LES MER: Mangedobbelte palestinske ofre

Troende muslimer

Kritikken mot Israel deler Omar med Rashida Tlaib, datter av palestinske innvandere til USA. Hun er advokat og alenemor til to barn. Da nominasjonen var i boks i forrige uke, markerte hun det med bønn i sin lokale moské, vendt mot Mekka sammen med muslimske medsøstre.

– I dag er jeg takknemlig og omfavner hvor utrolig velsignet jeg er som har vokst opp her, med så utrolige muligheter. Noen ganger sier jeg «takk til henne», for min Allah er en hun, sier feministen til The New York Times.

Hun vokste opp som den eldste av 14 søsken i bilbyen Detroit. Der jobbet faren på Ford-fabrikken, og i dag smiler hun over minner om hvordan han kjørte hele barneflokken til skolen i en bil der baksetene var tatt ut for å få plass til alle på gulvet.

LES MER: Sørstatsflagget splitter

Slekt på Vestbredden

Som den første i familien fikk Rashida Tlaib universitetsutdannelse og ble utdannet jurist. Hun sier det politiske grunnsynet og rettferdighetssansen kommer fra de palestinske røttene på Vestbredden, og refererer gjerne til slektninger i Ramallah-området som blir oppholdt ved sjekkpunkter som begrenser adgangen til goder som helsetjenester og utdanning.

På hjemmebane kjemper hun for at alle skal få ta del i helseforsikringsprogrammet Medicare, men hun er også opptatt av skyhøye bilforsikringspremier i nedkjørte Detroit, der gjennomsnittsbilisten betaler en forsikringspremie på nesten 45.000 kroner i året, fire ganger høyere enn USA-snittet.

Edsavleggelse på Koranen

Samtidig retter hun blikket mot utfordringer som islamofobi og framgang for ytre høyre. Når Rashida Tlaib i januar skal avlegge eden i Kongressen, vil hun kle seg i morens tradisjonelle, palestinske kjole og legge hånden på Thomas Jeffersons eksemplar av Koranen.

LES MER: Utbredt høyreekstremisme

– Det er en styrke for det demokratiske partiet at de pleier mangfoldet og gir rom for minoriteter. Slik får de fram gode kandidater som passer til velgergrunnlaget i ulike distrikter, sier Are Tågvold Flaten, som tipper demokratene overtar flertallet i Representantenes hus ved valget.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk