Bøker

Prisvinneren krevde 'rettferdighet for Serbia'

Da Svenska Akademien valgte å gi Nobelprisen til Peter Handke, gikk det i svart for mange.

Det ble ikke delt ut noen Nobelpris i litteratur i fjor. Så da splittede Svenska Akademien var beslutningsdyktig igjen, landet de i oktober på et valg som på ingen måte skapte ro:

På grunn av fjorårets bortfall, ble det gitt to priser. Den ene gikk til polske Olga Tokarczuk. Den andre til østerrikeren Peter Handke. Men førstnevnte druknet totalt i hurra- og krigsropene mot sistnevnte.

En litterær trollmann

Debatten rundt Handkes forfatterskap og politiske preferanser har rast helt siden borgerkrigene som demonterte Jugoslavia. I Norge husker vi den fra 2014, da Handke fikk Ibsen-prisen. I sentrum står en forfatter som mange regner som en litterær trollmann og helt, men som under Balkan-krigene uttrykte støtte til Serbia litterært, og som oppsøkte Radovan Karadžić mens serberlederen var ettersøkt av den internasjonale krigsforbryterdomstolen og dukket opp i begravelsen til den folkemordtiltalte presidenten Slobodan Milošević.

LES OGSÅ: Handke-debatten for Dummies

Rettferdighet for Serbia

Derfor ble Akademiens avgjørelse møtt med krass kritikk, og blant dem som stakk hodet frem, var bosniskfødte Saša Stanišić, som i oktober mottok Den tyske bokprisen. Han brukte takketalen sin til å kritisere Akademien, og hevdet Handke gjorde litteratur til løgnspredning. Stanišić måtte selv flykte fra området som Handke omtaler i sin reiseskildring på 90-tallet, En vinterlig reise til elvene Donau, Save, Morava og Drina, med undertittel Rettferdighet for Serbia. Men Stanišić påpekte at han kunne motta Den tyske bokprisen, fordi han «hadde flaks til å unnslippe det som Handke ikke beskriver i sine tekster».

– Jeg finner det latterlig at man legger frem virkeligheten, hvori man påberoper seg å søke rettferdighet for noen, på en slik måte at bare løgn blir stående igjen. Det skal ikke litteratur gjøre, sa Stanisić.

I november ga Handke et intervju til Zeit, der han forsvarte seg, men også gjentok at det for ham nettopp «handlet om rettferdighet for Serbia».

– Ikke et ord av det som jeg har skrevet om Jugoslavia kan anklages. Ikke et eneste ett. Det er litteratur, sa han.

LES OGSÅ: Handkes forlag vil 'oppklare misforståelser'

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker