Nyheter

Prester skroter ny dåpsliturgi

For fire år siden vedtok Kirkemøtet ny dåpsliturgi. Mange prester er så ­misfornøyd at de lager sin egen liturgi, men får refs av biskop.

– Jeg synes det er svært uheldig at vi får private alternativer til dåpsliturgien, som kirken som fellesskap ikke har vedtatt eller står sammen om, sier Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug.

LES MER: Derfor er dåpssamtalen viktig

Misnøye

Også nestleder i Presteforeningen, Anna Grønvik, kjenner til at noen av prestene lager sine egne versjoner av ordningen for dåp – fordi de er misfornøyde med den vedtatte liturgien.

– Men om det er greit eller ei er opp til kirkelige myndigheter å vurdere, og ikke fagforeningen, sier Grønvik.

I 2011 ble en ny dåpsliturgi vedtatt av Kirkemøtet etter mange­ års forarbeid, som en del av en større gudstjenestereform. Etter at både prester og biskoper har signalisert misnøye med den, skal den imidlertid endres på nytt.

– En rapport viste at mange er misfornøyde med dåpsliturgien. Særlig prestene som brukte denne synes den er for lang og omstendelig, sier Hans Arne Akerø i Kirkerådet.

LES MER: Foreldre gruer seg til dåpssamtalen

‘Protestantisk individualisme’

Biskop Nordhaug har selv opplevd at prester bruker sin egen versjon.

– Jeg deltok i en gudstjeneste utenfor mitt eget bispedømme, og der var dåpsliturgien ganske langt fra det lutherske dåpssynet. Den sa alt det positive om dåpen, at barnet blir tatt imot, at det er en gave som vi gleder oss over. Men den sa ingenting om at dåpen er en overgang fra død til liv, og at det handler om frelse. Det syns jeg er veldig ugreit, sier Nordhaug.

– Hadde dette skjedd i Bjørgvin ville jeg som biskop tatt det opp med presten.

LES MER: Resten vil fjerne «Guds barn» fra dåpsliturgien

Han er imidlertid enig i at dåpsliturgien må endres.

– Men det legitimerer ikke at prestene lager alternative ordninger som de blir enige om eller har funnet på selv i en gruppe. Man kan gjerne utarbeide forslag og sende dem til Kirkerådet, men at de tas i bruk uten at det har noen kirkelig godkjennelse, er uheldig. Dette er protestantisk individualisme på sitt verste, sier Nordhaug.

LES MER: Han har døpt mer enn 1.200 barn

– Ugreit

Som følge av den store misnøyen er arbeidet med å endre dåpsliturgien allerede i gang.

– Jeg tror at revisjonen kommer fortere enn man egentlig hadde tenkt, fordi det viste seg at misnøyen var større blant prestene enn det man hadde trodd, sier Nordhaug.

– Dåpsliturgien ble innført i 2011. Hva sier det om kvaliteten på den, siden den nå må endres igjen?

– Vi burde nok ha brukt noe mer tid på å prøve den ut. Det kunne vært lagt inn i planen at den skulle justeres igjen etter et par år, men det er for så vidt det som har skjedd nå uansett, sier Nordhaug.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Skulle revideres

Hans Arne Akerø i Kirkerådet sier at det hele tiden har ligget som et premiss i at man skulle kunne gjøre noen mindre justeringer i dåpsliturgien etter vedtaket i 2011.

– Etter noen års bruk finner man ut at noe fungerer bra, ­andre ting ikke så godt. Ved evalueringen av gudstjenestereformen i 2013 og 2014 viste det seg at dåpsliturgien trengte å justeres mest, sier Akerø.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter