Nyheter

Derfor er dåpssamtalen så viktig

– Dåpssamtalen må brukes til å gi trygghet og bygge relasjoner, ikke stille til veggs, mener prester.

Prestene Ingvild Osberg og Eva Marie Jansvik har begge skrevet oppgaver om dåpssamtalen. De mener begge at dåpssamtalen er noe av det viktigste en prest gjør.

– Det er et møte med veldig mange mennesker som er i kontakt med kirken for første gang på lenge, sier Osberg som har arbeidet som prest i 25 år.

I Den norske kirke døpes om lag 35.000 barn hvert år. Før dåpen har foreldrene et møte med presten, enten alene eller sammen med andre dåpsfamilier. I samtalen snakker presten og familien om dåpen, menigheten og andre ting som opptar dåpsfamilien.

LES OGSÅ: – Mange foreldre gruer seg til dåpssamtalen

Nervøse før samtalen

Osberg har landet på at målet med samtalen må være å skape en god relasjon til familien og gjøre dem trygge på at gudstjenesten går fint.

– Jeg legger vekt på at dåpssamtalen skal bli en positiv opplevelse. De må ikke se på seg selv som gjester, fremmede, til bry eller i verste fall uvedkommende. Jeg ønsker at de skal forstå at de virkelig hører til i menigheten, sier hun.

På mammafora og blogger har Osberg sett at mange er nervøse før samtalen. Foreldrene frykter å bli stilt til veggs for valget de har gjort.

– Det er viktig at man da ikke stiller spørsmål som mistenkeliggjør motivene, slik at de lurer på om grunnene for å velge dåp er gode nok. Bekreft heller det flotte at de har tatt valget, og gi dem lyst til å gjøre mer ut av det, sier hun.

LES OGSÅ: Han har døpt mer enn 1.200 barn

Her er Osbergs råd:

  • Ikke spør om hvorfor foreldrene valgte dåp. Du risikerer å stille foreldrene til veggs. Spørsmålet «var dere enige om å velge dåp» er bedre, mer åpent.
  • Ha oppmerksomheten rettet mot barnet, og still spørsmål som gjelder det nye familiemedlemmet.
  • Ha klart for deg navnet til barnet før samtalen
  • Øv og fortell om det som skal skje i gudstjenesten

– Må prioritere

Da Eva Marie Jansvik hadde prestepraksis erfarte hun at dåpssamtalen var utfordrende. Hun fikk også høre av andre prester at de syntes det samme. Det inspirerte henne til å skrive en avhandling om i dåpssamtalen da hun gikk på Menighetsfakultetet.

– Det er mye man skal putte inn i et kort førstemøte. Derfor må man prioritere, sier hun

De fleste dåpsforeldre er opptatt av det praktiske, hvor de skal sitte og når de skal stå, derfor er det viktigste, ifølge Jansvik, å bli kjent, gi trygghet og vise omsorg.

– Se an hvor mye dåpsteologi foreldrene er klar for, de fleste er nok ikke så opptatt av å lære hva dåpen betyr. Bruk heller gudstjenesten til det, sier hun.

– Jeg er imidlertid veldig opptatt av å formidle at dåpen er inngangsporten til menighetslivet, og at vi har en positiv forventning om å se dem igjen. Invitasjon til trosopplæringstiltakene og til menighetsfellesskapet legger jeg stor vekt på i samtalen, utdyper hun.

Her er Jansviks råd:

  • Bruk tid på å bli kjent, snakk om barn, familieliv og relasjoner. Vis at menigheten bryr seg om det lille livet som er kommet.
  • Snakk om gleder og utfordringer knyttet til det å få barn.
  • Gi en praktisk trygghet knyttet til dåpsgudstjenesten. Dersom foreldrene ikke er trygge på det som skal skje, klarer de heller ikke ta inn budskapet.
  • Møt gjerne foreldrene hjemme dersom mulig. Det gir et spesielt og nært møte når du treffer dem på hjemmebane. Kirkerommet er et alternativ som gir mulighet til å øve. Dropp kontoret!

LES OGSÅ: Magefølelsen avgjør om det blir dåp eller ikke

  • Be dem eventuelt om å skru av TV, radio og andre ting som kan forstyrre samtalen.
  • Involver søsken. Fortell dem om dåpen med et språk de forstår. Det gjør det kanskje lettere å forstå for foreldrene også.
  • Søsken kan også bli invitert til å bidra under gudstjenesten, for eksempel ved å tørke hodet eller holde lys.
  • Inviter til trossopplæringsarbeid. Ideelt sett har menigheten en aktivitet for småbarnsfamilier som de kan begynne i med en gang.
  • Utfordre foreldrene til å bli med på samlivskurs. På den måten tar man ansvar for den lille familien og viser at man ikke bare vil prakke på dem gudstro.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter