Nyheter

Prestene krever ordnet arbeidstid

Unio mener Kulturdepartementet bedriver uansvarlig personalbehandling.

– Jeg hadde håpet at regjering og departementet hadde ønsket å avslutte statskirkeordningen og forholdet til prestene på en mer anstendig og verdig måte, sier leder i arbeidstakerorganisasjonen Unio, som representerer Den norske kirkes presteforening, Anders Folkestad.

– Det er åpenbart at denne ordningen ikke er levedyktig; prestene ønsker noe annet og har krav på noen annet. Dette er uansvarlig personalbehandling, mener han.

LES MER: Nå må prestene få ordnet arbeidstid

– Steile og i utakt med tiden

Prestene har i dag ingen arbeidsplan som definerer når de er på jobb og hvor mange timer i uka de skal arbeide, men denne situasjonen vil de ha slutt på.

Presteforeningen og Fagforbundet Teologene har gjennom vinteren og våren vært i samtaler med sin motpart på arbeidsgiversiden, kirkeavdelingen i Kulturdepartementet, men konflikten er fortsatt ikke løst.

– Hvordan opplever du Kulturdepartementet i denne saken, Folkestad?

– Holdningene deres virker steile og i utakt med tiden. Det synes å være fastlåst, og når de ikke vil ha en løsning er det selvsagt vanskelig for andre departementer å overprøve sine kollegaer.

LES MER: Derfor blir prester utbrent

– Opplever arbeidstiden som grenseløs

Unio har allerede hatt uformelle samtaler med en annen instans, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, om saken. I august starter de formelle forhandlingene.

– Alt tyder på at hvis ikke regjeringen endrer posisjon, ender dette i Arbeidsretten. Det er et nederlag at et århundrelangt arbeidsforhold mellom prester og stat skal bli avrundet med en rettssak om arbeidstid, sier Folkestad.

Mange prester opplever arbeidstiden som ganske grenseløs i dag. Det er uklart når den begynner og når den slutter. Vi er sikre på at mange prester jobber mer enn de skal i dag, sier leder i Presteforeningen, Martin Enstad.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Vil ikke være ni-til-fire-prester

Han mener rammeverket for å få til den avtalen prestene ønsker seg allerede finnes gjennom arbeidsmiljøloven og hovedtariffavtalen i dag.

– Vi ønsker oss ikke ni-til-fire-prester, men det er viktig for oss å få en ramme rundt arbeidstiden vår slik at vi kan vite når jobben er gjort. Å være prest er en krevende jobb der menneskelige relasjoner er viktig, derfor må presten ha tid til å hvile slik at man har overskudd når man er på jobb. Dette er viktig både for vernet av presten og for rekruttering i framtiden.

LES MER: Prestene streiker for første gang

Vil bevare egenarten.

Fungerende ekspedisjonssjef ved kirkeavdelingen i Kulturdepartementet, Torbjørn Backer Hjorthaug, ønsker ikke å kommentere innholdet i samtalene de har hatt med prestene siden de ennå ikke er avsluttet.

– Vi er selvfølgelig opptatte av ordnede arbeidsforhold, men vi mener at ordninger som regulerer prestetjenesten må ta hensyn til presteyrkets egenart. På grunn av denne har prestene hatt stor selvstendighet i hvordan de planlegger og legger opp sine arbeidsdager, sier han.

Kan du forstå at prestene ønsker seg mer ordnede arbeidsforhold?

Vi vil selvfølgelig ta på alvor de kravene de har, så får tiden vise hva resultatet blir. Jeg har ikke lyst til å forskuttere innholdet i dette nå, sier Hjorthaug.

– Lettere å administrere familielivet

Prest i Fjell på Sotra utenfor Bergen, Bjarte Nese, merker vanskelighetene med ikke å ha ordnet arbeidstid i sitt arbeid som en del av en stab på totalt 30 ansatte.

– Når du skal samhandle med mange andre yrkesgrupper, kan det oppleves krevende ikke å ha en ordnet arbeidstid, sier Nese.

– Hva ville ordnet arbeidstids ha betydd for deg og din familie?

– Vi ville fått en ordnet fritid og jeg vil visst når jeg ikke skal være disponibel. Vi har småbarn og dette ville gjort det lettere for oss å administrere familielivet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter