Nyheter

Presser på for å finne skyldige

Sp presses for å stille den som sendte sexmelding til Liv Signe Navarsete til ansvar. I bakgrunnen spøker en gammel konflikt.

Jeg er også skuffet og forbannet over at den ansvarlige ikke har stått fram. I tillegg til en overmoden unnskyldning til Navarsete er dette et tillitsbrudd i en kameratgjeng jeg ikke vet hvordan skal håndteres, skrev Ola Borten Moe i et Facebook-innlegg i går.

Da hadde pressen i snart en uke forsøkt å løse et aldri så lite politisk mysterium. Hvem sendte meldingen med krenkende, seksualisert innhold til tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete for to år siden? Det var Nationen som først fortalte om saken.

Trakasserende

Meldingen ble sendt natt til søndag 21. februar 2016 fra partifelle og tidligere statssekretær Morten Søbergs Facebook-konto. Han var på en hyttefest med syv sentrale profiler i Trøndelag Sp og nestleder Ola Borten Moe.

Alle parter er enige om at Søberg ikke sendte meldingen, men ingen har villet stå fram eller peke på noen. Foranledningen for at saken i det hele tatt nådde offentligheten, var metoo-bevegelsen og en rundspørring Dagsavisen gjorde blant partiene i den forbindelse. Der oppga nemlig Sp at de ikke hadde mottatt noen varsler de siste fem årene.

– Jeg følte meg trakassert og så på det som så alvorlig at jeg måtte melde ifra til partiledelsen, fortalte Navarsete til Nationen.

Ifølge henne skal Trygve Slagsvold Vedum ha tatt noen telefoner som det ikke kom noe ut av, og saken ble dermed lagt til side. Først i år ble saken loggført i partiet, ifølge avisa.

I går gikk stortingsrepresentant Kjersti Toppe ut i NRK og krevde at den skyldige stilles til ansvar:

«Det ligg på alle som var i det rommet å ta ansvar for at saka blir avklart. Nokon må bli stilt til ansvar. Og Liv Signe bør få ei orsaking frå partiet og dei som var på den plassen».

Partiets vedtekter åpner for å utestenge folk som «opptrer til åpenbar skade for partiet», ifølge NTB.

LES OGSÅ: Metoo: – Alkohol er elefanten i rommet

Mektig guttegjeng

– Hvorfor partiet ikke har tatt tak i denne saken, er vanskelig å svare på, sier Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adresseavisa

– Men Trøndelag Sp har fryktelig mye makt i Sp. Kretsen rundt nestleder Ola Borten Moe er både politisk allierte og mye sammen sosialt. Derfor blir de kalt for «gutteklubben», fortsetter Aglen, som selv har bakgrunn fra Senterpartiet.

Meldingen blir enda styggere gitt at Navarsete var i «ganske dyp konflikt» med dem i tiden før hun gikk av som partileder, mener hun:

– Navarsete har vært åpen på at hun opplevde veldig mye press fra denne gjengen før hun gikk av som partileder. Så sendes en slik melding fra en fest der mange av dem er til stede. Det gjør jo at man tenker sitt om bakgrunnen for det, sier Aglen.

LES OGSÅ: Mens KrFU-nestlederen holdt hilsningstale til Unge Høyre ble det fra salen twitret om hvem som kunne få henne til sengs.

Avslørt

Saken forverres av at sentrale Sp-folk først hevdet at metoo-saker ikke forekom i deres parti. Så ble det avslørt at de ikke tok denne saken alvorlig da den kom. Og nå viser de liten vilje til å si unnskyld, påpeker Aglen.

Det etterlatte inntrykket nå er at Sp ikke tar ansvar og at noen prøver å forsvare hverandre, mener den politiske redaktøren.

Bør dette få konsekvenser for den som sendte meldingen?

– Jeg ville ikke vært så opptatt av konsekvenser. Dette handler mer om holdninger og en usedvanlig mangel på folkeskikk.

Jobber med saken

I går ettermiddag sendte generalsekretær Knut M. Olsen ut en e-post til pressen:

«Hvem som sendte meldingen har vært og er vårt mål å finne ut av, samtidig som vi ivaretar alle de involverte på best mulig måte», skriver Olsen, som håndterer saken for partiet.

Vårt Land tok kontakt med Olsen tidligere på dagen. Vårt Land spurte blant annet om partitoppene var «engstelige for å ta grep overfor trønderfraksjonen». Olsen ønsket ikke å stille til intervju, men sendte i stedet ovenfor nevnte e-post.

Der kaller han meldingen «totalt uakseptabel», viser til at saken har vært jobbet med over lengre tid og ber om forståelse for at «fortrolighet er helt nødvendig» for å løse slike saker. Han sier han har tett kontakt med alle involverte. Olsen sier alle skal føle seg trygge på at varsler tas på alvor og behandles i tråd med partiets retningslinjer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter