Verden

Premierte par fra forbudt trossamfunn

Her berømmer Vladimir Putin et par for ­deres gode foreldreskap. De er Jehovas vitner, et ­trossamfunn Russland har forbudt. – Det er slik Putin ­holder på makta, sier russlandsforsker.

Hvert år deler den russiske ­presidenten ut medaljen «Foreldreskapets ære», som skal ­hedre russiske foreldre som har fått flere enn sju barn. I år var ­Valeriju og Tatjana Novik fra Karelia et av parene som fikk utmerkelsen. De har åtte barn og er Jehovas vitner.

Det kan virke merkelig, ­siden russisk høyesterett 20. april i år stemplet Jehovas vitner som en ekstremistisk organisasjon. Vedtaket fra russiske myndigheter sier blant annet at det ­administrative senteret til Jehovas vitner og dens lokale organisasjoner skal stenges og eiendommene skal overdras til den russiske føderasjonen.

LES OGSÅ: Russisk høyesterett har bannlyst Jehovas vitner

Bygger image

Selv om det kan høres ut som en svikt i systemet, er det ikke så ulogisk at Putin likevel velger å premiere Jehovas vitner på denne måten, forklarer Julie Wilhelmsen, som er russlandsforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt.

Hun mener en slik justering er typisk for hvordan den russiske presidenten bygger image.

– Det er sånn Putin holder på makta. Han er avhengig av å opprettholde det gode ryktet sitt, sier Wilhelmsen.

Hun mener Putin er veldig bevisst på at han forvalter en multietnisk og multireligiøs stat. Både muslimer, buddhister, protestanter og den russisk-ortodokse kirke blir godkjent i Russland. Rammen skal være vid, men alt som faller utenfor, blir slått hardt ned på.

– Samtidig må Putin møte kritikken han får når han bann­lyser grupper på denne måten, sier Wilhelmsen.

LES VÅRT LANDS LEDER: Feilgrep å kalle Jehovas vitner for ekstremistisk organisasjon 

Blanding

Ekstremismelov­givingen som Jehovas vitner har blitt rammet av, har opprinnelig vært myntet på blant annet islamistisk ekstremisme. Samtidig har den gitt sikkerhetstjenesten makt til å slå ned på andre trossamfunn.

Justisdepartementets advokat sa i retten at Jehovas vitner ­«utgjør en trussel mot innbyggernes rettigheter, offentlig ro og orden og offentlig sikkerhet».

– Her i Norge tror vi Putin detaljstyrer alt i Russland, men det stemmer nødvendigvis ikke. Derfor får vi en merkelig blanding av det vi ser på som fremmedgjørende politikk, blant ­annet mot islam, parallelt med at Putin forsikrer om at muslimer hører hjemme i Russland, sier Julie Wilhelmsen.

Hun forklarer at alt Putin gjør, handler om å skape enhet. Medaljen til paret fra Jehovas vitner passer inn i dette mønsteret, ­mener Wilhelmsen.

Å få opp fødselstallene, er nemlig en kjernesak for den russiske staten.

Å hedre barnerike familier var en tradisjon allerede i Sovjetunionen, der kvinner med mer enn ti barn ble tildelt tittelen «helte­mor».

Utmerkelsen «Foreldreskapets ære», som ble opprettet av Dmitry Medvedev i 2008, skal oppfordre familier til å få mange barn, i et land som har slitt med lave fødselstall i en årrekke.

En pris som berømmer for­eldreskap, vil derfor fortelle ­Jehovas vitner-paret Valeriju og Tatjana Novik at deres innsats som foreldre er verdifulle for Russland.

– Selv om organisasjonen de tilhører ikke er godtatt, må Putin sørge for å vise at de som borgere er velkommen i landet, sier Julie Wilhelmsen.

LES OGSÅ: I bunn og grunn kriminaliserer de det å være et Jehovas vitne.

Anerkjennelse

I sin tale i Kreml sa Vladimir Putin at han alltid blir glad av disse seremoniene, fordi han får møte så mange gode mennesker.

– Godheten svever i lufta, den er håndgripelig, du kan føle den. Det er ingen tvil om at det er fordi dere har store hjerter at dere har fått suksess i livet, sa Putin, som avsluttet med å be Gud gi foreldrene god helse, hell og lykke.

– Vi betrakter denne prisen som en anerkjennelse av at den bibelske undervisningen som Jehovas vitner gir, hjelper foreldre og barna deres til å være gode borgere både i Russland og ­ellers i verden, sier David A. ­Semonian, som er talsmann ved Jehovas vitners hovedkontor, i en pressemelding.

Han håper prisen blir tatt med i vurderingen når Russlands ­høyesterett behandler Jehovas vitnes ankesak i juli.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden