Nyheter

Vil bannlyse Jehovas vitner

I Russland risikerer Jehovas vitner å bli forbudt. Trossamfunnet vil likevel ikke delta i debatter om trosfrihet og religionspolitikk.

– I bunn og grunn kriminaliserer de det å være et Jehovas vitne. Det vil også være kriminelt å være i besittelse av vår litteratur, sier Tom Frisvold, Jehovas vitners talsmann i Norge.

Det russiske justisdepartementet har tatt Jehovas vitner til høyesterett for å få klassifisert hovedkontoret til trossamfunnet som «ekstremistisk». Hvis de vinner fram, vil hele trossamfunnet bli bannlyst fra Russland. Staten vil da kunne inndra eiendommer, og Jehovas vitners medlemmer vil ikke ha mulighet til åpent å bekjenne sin tro. Saken skal opp i høyesterett onsdag i neste uke.

Forbudt litteratur

Bakgrunnen for søksmålet er at en rekke av Jehovas vitners tekster er klassifisert som «ekstreme». Blant annet ble Jehovas vitners offisielle nettside blokkert i 2015. Det er gjort forsøk på å forby Jehovas vitners egen bibeloversettelse, og ifølge Jehovas vitners hovedkontor, har import av bibler og andre tekster blitt stanset.

Argumentene er at tekstene deres har potensial til å «underminere respekten» for andre religioner.

Frisvold har ingen tro på at de vinner fram i rettssaken. Årsaken er at det allerede meldes om at enkeltmedlemmers hjem er blitt ransaket.

– Vi har hele tiden føyd oss etter myndighetene og fjernet litteratur de mener er ekstrem, men vi har opplevd at politi har plantet de forbudte tekstene når de har ransaket menighetene. Det virker som om høyesterettssaken bare er et spill for galleriet for å gi saken et skinn av juridisk legalitet, sier han.

Ifølge Forum 18, en organisasjon som rapporterer om trosfriheten blant annet i Russland, skal flere lokale menigheter allerede ha blitt tvangsnedlagt og medlemmer bøtelagt. Hvis staten vinner fram med sitt søksmål, blir det første gang de lykkes i å få klassifisert en sentralisert religiøs organisasjon som ekstremistisk. Det finnes rundt 175.000 Jehovas vitner i Russland fordelt på 2.000 menigheter.

LES OGSÅ: Jehovas vitne fikk erstatning etter jobbreservasjon

Dropper trospolitikk

For å legge press på Russland, driver Jehovas vitner utbredt lobbyvirksomhet. Frisvold var i går i møte med Utenriksdepartementet i Norge om saken. Tilsvarende møter skjer også i andre land, og med russiske ambassadører. Jehovas vitners hovedkontor oppfordrer medlemmene verden over til å skrive brev til russiske myndigheter

Til tross for innskrenkningene i trosfriheten, er ikke trossamfunnet deltakere i den religionspolitiske debatten. I Norge leverte de for eksempel ikke høringssvar til viktige regjeringsoppnevnte utvalg som Stålsettutvalget eller Samvittighetsutvalget. I begge tilfellene var saker som omhandlet Jehovas vitner brukt som eksempler. Jehovas vitner er heller ikke medlemmer i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn.

– Hvorfor er dere ikke med i kampen for trosfrihet i det lange løp, i stedet for å vente til ting blir satt på spissen?

– Vi hegner om trosfriheten og menneskerettighetene, men vi bestreber oss også etter å følge Jesu ord om ikke å blande tro og politikk. Hvis vi deltar i disse forumene og debattene på forhånd blir det vanskelig å opprettholde denne nøytraliteten. Siden vi setter Guds lov så høyt, kan det føre til at vi tar avgjørelser som virker litt rigide, sier Frisvold.

Strammer inn

Norske Stefanusalliansen er blant grunnleggerne av Forum 18, en menneskerettighetsorganisasjon som har fulgt situasjonen til Jehovas vitner tett. Stefanusalliansen melder om at trosfriheten i Russland innskrenkes på generell basis, men at ingen andre kristne grupper er så hardt rammet som Jehovas vitner.

– Russland har ikke, så langt jeg vet, brukt ekstremistlovgivning for å stoppe andre kristne grupper. Landet har likevel innskrenket trosfriheten ved å legge bånd på virksomheten til troende, blant annet gjennom misjonsforbud og omfattende registreringskrav. Helt vanlig aktivitet som vi kanskje ikke ser på som misjon risikerer å bli klassifisert som lovstridig, sier Lisa Winther, menneskerettighetsrådgiver i Stefanusalliansen.

Hun tror Jehovas vitner rammes så hardt fordi de ikke vil bøye seg for den rådende samfunnssynet i Russland.

– Vi ser at mye av begrensningene fra sovjettiden er på fremmarsj i Russland og stan-landene. Man fremmer nasjonalisme, tradisjonelle verdier og ønsker enhet. Jehovas vitner har en del sære standpunkt som går på tvers av dette, som militærnekting og at de ikke vil bøye seg for flagget. Det gjør at myndighetene oppfatter dem som vanskelige å kontrollere og dermed en trussel, sier hun.

– Hva er deres forklaring på at russiske myndigheter vil dere til livs, Frisvold?

– Vi er ikke akkurat mainstream, men det er uforståelig at noen skulle se på oss som en trussel. Det finnes ingen nøktern og logisk forklaring på disse angrepene. Da gjenstår bare forklaringen om at vi, som Jesus sier, blir forfulgt for hans skyld, sier Frisvold.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter