Nyheter

Forstår ikke bannlysning

Russisk høyesterett har bannlyst Jehovas vitner. – Vi kan bare gjette hvorfor Jehovas vitner må gjennom dette, sier trosfrihetsvokter.

Torsdag ble det kjent at russisk høyesterett har erklært Jehovas vitner som en «ekstremistisk organisasjon». Det innebærer at all aktivitet ved hovedkontoret bannlyses og at staten eksproprierer all eiendom til trossamfunnet. Lederne frykter også at sammenkomst til bønn og møter også vil bli sett på som kriminelt etter kjennelsen.

– Justisdepartementet innrømmet at hvis Jehovas vitner blir forbudt, kan de stå i fare for å bli straffeforfulgt bare de kommer sammen for å be, sa David A. Semonian, talsmann ved Jehovas vitners hovedkontor i staten New York under rettsaken, ifølge Jehovas vitners nettsider.

LES OGSÅ: Jehovas vitner vil ikke delta i trosfrihetskamp

– Må gjette hvorfor

Forum 18, et London-basert nyhetsbyrå som overvåker religionsfriheten verden over, har fulgt Jehovas vitner-saken tett. Redaktør Felix Corley sier til Vårt Land at han ikke vet hvorfor Jehovas Vitner opplever slike strenge sanksjoner.

– Myndighetene forteller ikke hvorfor, så vi må bare gjette, sier han.

Russland har ganske vide ekstremistlover som gir dem mulighet til å gå etter dem de ønsker å ramme, hevder Corley. Disse lovene har gjort at lavere rettsinstanser har erklært en god del av Jehovas vitners litteratur for ekstremistisk. Da blir tekstene satt på en liste hos Justisdepartementet og vedtatt forbudt.

– Alle som har disse bøkene kan bli bøtelagt og lokale menigheter er blitt stengt, sier Corley.

Fra Jehovas vitners norske talsmann, Tom Frisvold, har Vårt Land fått tilgang på flere eksempler på Jehovas vitners tekster som er forbudt i Russland.

En av tekstene er en barnebok med 116 fortellinger fra Bibelen. En annen tekst er boken «Hva Bibelen egentlig lærer». Ingen av tekstene, så langt Vårt Land kan bedømme, inneholder oppfordringer til vold.

– Vi kan ikke finne noe i denne litteraturen som bryter andres menneskerettigheter. Det er noen tekster som kritiserer andre religioner, men slik fremheving av uenighet er helt legitim, sier Corley.

Trenger de en fiende?

Det er Justisdepartementet og riksadvokaten som har tatt saken til høyesterett med krav om at hele trossamfunnet blir oppløst på grunn av de «ekstreme» tekstene.

– Hvorfor blir de straffet så hardt i Russland?

– Kanskje myndighetene trenger en fiende? Kanskje de misliker gruppen fordi de under den kalde krigen ble sett på som spioner? Jehovas vitner har hovedkontor i USA, og det misliker myndighetene som er paranoide for alt utenlandsk, sier Corley.

Jehovas vitner er godt organisert og utgjør en homogen gruppe som har stor lojalitet til hverandre og til kirken sin.

– De blir ikke sjarmert av retorikken om at Russland skal være en sterk stat, sier han.

– I hvor stor grad har Den ortodokse kirke innflytelse på prosessen?

– Jehovas vitner er upopulære i Den ortodokse kirke, men de kan ikke presse myndighetene til noe de ikke allerede har lyst til å gjøre. De kan selvsagt prøve å overtale dem, men de er ikke så sterke og mektige som mange hevder, sier Corley.

Bøter for å misjonere

Ifølge Forum 18 har også andre minoritetstrossamfunn problemer i Russland. Det er blant annet restriksjoner på hvor man kan holde religiøse møter og hvor man kan misjonere uten myndighetenes tillatelse.

– Protestantiske menigheter og Hare Krishna har blitt bøtelagt for dette, men ingen av deres tekster har havnet på listen over ekstrem litteratur. Derfor slipper de lettere unna, sier han.

I tillegg til Jehovas vitner har litteratur fra Falun Gong og noen få muslimske grupper havnet på ekstremistlisten, men ingen av disse gruppene er erklært ekstremistiske som sådan.

– Vi må lyde Gud

Tom Frisvold sier at hans trosfeller i Russland vil fortsette å samles til møter, til tross for at virksomheten nå defineres som kriminell.

– Vi må lyde Gud mer enn mennesker, og vil fortsette å komme sammen til møter og forkynne. Så får vi se hva myndighetene foretar seg, sier han.

Jehovas vitner planlegger å anke dommen til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

– Forpliktet til religionsfrihet

Det norske Utenriksdepartementet er kjent med dommen og har sluttet seg til EUs uttalelser i saken både i OSSE og Europarådet.

– Tros- og livssynsfrihet er en grunnleggende menneskerettighet. Norge tar opp menneskerettighetsspørsmål med russiske myndigheter jevnlig, både bilateralt og i internasjonale fora. Som deltakerland i OSSE har Russland signert Sluttakten fra Helsinki der de anerkjenner individets rett til tros- og livssynsfrihet. Det er viktig at Russland følger opp sine internasjonale forpliktelser, sier kommunikasjonssjef i UD, Frode Overland Andersen.

EU krevde i en uttalelse i går at Jehovas vitner får mulighet til å samles uten inngripen fra myndighetene, noe som er garantert av russisk grunnlov og internasjonale avtaler som Russland har underskrevet.

Vårt Land har vært i kontakt med den russiske ambassaden i Norge, men de har ikke svart på våre spørsmål.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter