Religion

Politi man kan snakke med

Politibetjent Kaif Raza (30) jobber
med registrering og uttransportering av asylsøkere. Han tror dialog kan hjelpe ham i arbeidshverdagen.

– Det er en imam i menigheten som har jobbet aktivt med dialog. Vi som er unge i moskeen har arvet litt fra ham, sier Kaif Raza.

Han er muslim og går i sjia-menigheten Tauheed Islamic Centre på Prinsdal i Oslo, og er en av 18 unge voksne som nå setter seg på skolebenken i helgene for å utdanne seg til dialogpiloter.

Til vanlig jobber han som politibetjent i Politiets Utlendingsenhet, og har som oppgave blant annet å registrere asylsøkere, bestemme identitet og transportere ut personer uten lovlig opphold.

– På jobben møter jeg mange­ med veldig forskjellige bakgrunner. Da er dialog viktig for å forstå dem og kunne snakke om temaer som er sensitive, som for eksempel religiøsitet og livssyn, sier han.

Respekt, 
toleranse og sameksistens har blitt viktige ord for meg.

Ikke ovenfra og ned

Raza forteller at det var lite opplæring i dette under politiutdanningen. Tro og livssyn ble ikke snakket om. Da han foreslo at han skulle videreutdannes som dialogpilot, var sjefene hans begeistret og ønsket ham lykke til.

– De ønsker kompetanse­heving og dette er noe som kan være viktig i jobben min, sier han.

– Er det plass til dialog i en maktinstitusjon som politiet er?

– Ja, jeg tror det alltid vil være rom for det. Vi i politiet trenger ikke være ovenfra og ned hele tiden. Det gjelder å finne nye måter å formidle beskjeder på en ryddig og respektfull måte, sier han.

LES OGSÅ: Deler ut millioner til dialog

Broer i fredstid

Raza sier at dialogarbeidet har utvidet­ 
horisonten hans. Han mener han har fått større respekt for at andres meninger og verdier er ulik hans egne.

– Selv om jeg ikke tror på treenigheten, så respekterer jeg de som gjør det. Respekt, toleranse og sameksistens har blitt viktige ord for meg, sier han.

Etter utdanningen gleder han seg til å snakke mer om dette med ungdommer på skolene i Østlandsområdet. Målet er å forhindre et polarisert samfunn.

– Vi har et ordtak i politiet som handler om at man skal bygge broer i fredstid. Når det smeller, trenger du dem, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion