Nyheter

Pinsemenighet satser 600 millioner i ny pinsekirke

– Et utslag av gründertenkning i god Hans Nielsen Hauge-tradisjon, mener tankesmie-leder.

– Dette er noe som ligger i blodet, arven og teologien blant pinsevenner, sier Hermund Haaland, gründerekspert og faglig leder i den kristne tankesmia Skaperkraft.

Denne uken åpner pinsevennenes nye kvartal i Kristiansand sentrum. Dagens arrangement er blant annet et næringslivs­seminar i storsalen, landsdelens største konferansesal, kalt Kristiansand kongressenter.

– Det er absolutt slik at pinse­venner gjerne tenker størst og har størst visjoner. Teologisk har nok de større tro enn mange­ ­andre kristne på at man kan få visjoner fra Gud, visjoner som man skal «gå på». Det nye er at moderne pinsevenner også er blitt mer rasjonelle. Da blir satsingen også ofte mer bærekraftig enn når man bare handler på tro, sier Haaland.

Gründertenkning i Hauge-tradisjon

Han mener Filadelfia Kristiansands dristige satsing på et stort eiendomsprosjekt, er utslag av gründertenkning i god Hans Nielsen Hauge-tradisjon.

– Er det fare for overmot?

– Ja. Derfor må kalkulatoren være like stor som Bibelen på pastorens pult, svarer Skaperkraft-leder. Haaland vet godt at det ikke alltid kan skrives suksesshistorier om pinsemenigheter som tenker stort og dristig.

Knall og fall på Hamar

På Hamar har en plan om å bygge et helt sentrumskvartal, mye likt det som er realisert i Kristiansand, endt med knall og fall. Filadelfia Hamar solgte sitt tidligere menighetslokale og satset mange millioner kroner på dette eiendomsprosjektet. Nå er mellom 10 og 20 millioner kroner av menighetens midler tapt og menigheten står bokstavelig talt på utrygg grunn.

I Filadelfia Kristiansand, derimot, er det optimisme og tro på at storsatsingen vil gi menigheten et løft.

– Vi opplever at vi er midt i en reise. Det er 25 år siden vi begynte å snakke om dette bygget. Og når byggeprosjektet nå er i mål, kaller vi menighetens fase: «På startstreken.» Gud har gitt oss et redskap vi ikke har hatt før. Våre nye lokaler åpner opp for veldig mange nye muligheter, og utfordringer, sier pastor Øyvind Valvik.

Bibel og kalkulator

Han er tidligere bankmann, og godt kjent med bruk av både kalkulator og bibel.

– Men i en tidlig fase i dette prosjektet ble vi bevisste på at vi måtte snakke om visjon, ikke penger. Mange har vært i tvil om vi kunne realisere dette prosjektet. Vi har ikke opplevd det som luftslott og ønskedrømmer, men noe vi gjør i tro og tillit til Guds ledelse.

– Prislappen for hele byggeprosjektet er omlag 600 millioner kroner. Sover du godt om natta?

– Jeg sover foreløpig godt, men jeg er veldig spent. Vi har ennå ikke fått sluttregningen for utbyggingen. Salg av leilighetene dekker omtrent halvparten av kostnadene. Vi har som menighet splittet prosjektet opp i 15 hel- og deleide aksjeselskaper, svarer Valvik.

– Unikt i Norge

Egil Svartdahl, som selv var pastor i Filadelfia Kristiansand fram til 1992, er foredragsholder på næringslivsseminaret under åpningsuken. Han mener «det som har skjedd i menigheten de siste 20 årene er nokså unikt i norsk målestokk, men nesten et naturlig ledd i ­menighetens utvikling».

Han er enig med Hermund Haaland i at det kan være lettere å få gjennomslag for store visjoner i pinsevenn-sammenheng enn i mange andre miljøer:

– Det ligger i Pinsebevegelsens struktur og teologi, på godt og vondt og med de mulige­ ­skyggesider dette kan ha. Jeg opplever at ledelsen i Filadelfia­ Kristiansand har funnet en ­balanse mellom å lytte til det de opplever som Guds guiding, og samtidig være forankret i ­menighetsdemokrati og åpenhet, sier Egil Svartdahl.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter