Malki er intervjuet av BBC og uttrykker der sterk skeptisk til midtøstenavtalen USA og Donald Trump har varslet – med mål om å få slutt på den over femti år lange konflikten mellom israelerne og palestinerne.

Palestinernes utenriksminister Riad Malki mener avtalen i praksis vil lovgliggjøre israelske bosettinger på Vestbredden og at den vil gå ensidig i Israels favør.

– Indikasjonene vi har fått tilsier at den amerikanske administrasjonen vil sette sitt godkjenningsstemplet på Israels kolonialistiske politikk, sa han på et møte i London denne uka, ifølge BBC.

LES OGSÅ: Amerikanske jøder misfornøyde med Trumps fredsplan

Usikker avtale

Lite er kjent om planen som trolig vil legges fram før sommeren. USA har sagt planen vil være et rammeverk som vil sikre begge sider. Men Trump har i større grad enn foregående presidenter sett gjennom øynene med at Israel har utvidet sine bosettinger på det som etter folkeretten er okkupert palestinsk jord. I tillegg har han flyttet USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Dette tolkes av palestinerne og det internasjonale samfunnet som at Trumps regime i USA er mer på linje med Netanyahus regjering i Israel, og mer villig til å overse internasjonale avtaler.

Det er heller ikke kjent om planen vil ta utgangspunkt i tostatsløsningen eller ikke.

Varsler kamp

Malki sa på møtet i London at planen ikke gir palestinerne noen form for uavhengighet eller selvstyre

– Hvis USA ikke tror dette vil få en påvirkning på framtida til Israel og hele regionen, på den ene eller andre måten, er det de som er sprø, ikke vi, sa han.

LES OGSÅ: Drar til islamistenes nye kampfront

Malki varslet videre at palestinske myndigheter ikke vil være villige til å signere en overgivelses- og kapitualasjonssavtale som innebar å gi fra seg flere områder.

Ubekreftede lekkasjer tilsier at det i planen ligger inne planer for «Nye Palestina» som innebærer Gaza og Vestbredden – uten de israelske bosettingene, som palestinske myndigheter må godta for at planen skal tre i effekt. Om planen signeres beholder Israel permanent kontroll over Jordandalen, militært nærvær og bosettinger på Vestbredden, mot at palestinerne loves betydelig økonomisk støtte fra omkringliggende land.

Jerusalem skal ifølge lekkasjene være felles hovedstad for de to nasjonene.