Statsminister Benjamin Netanyahus sannsynlige valgseier i Israel skaper frykt blant palestinere for at han vil annektere deler av Vestbredden, sier palestinsk tjenestemann.

– Palestinere vil søke hjelp i det internasjonale samfunnet for å forsøke å stanse planer om annektering, sier Ahmed Majdalani i PLO, skriver NTB.

Valgdeltagelsen blant palestinere i Israel er rekordlav. I ukene før valget var det mange som tok til orde for å boikotte valget, fordi det ikke var vits i å delta. I går ble det kjent at 1.400 kameraer var utplassert i valglokaler i områder med mange palestinske israelere, for å «avsløre valgfusk». Det er aktivister og støttespillere av Netanyahus Likud som har tok med kameraer inn i stemmelokaler nord i Israel. Politiet har konfiskert mange av kameraene.

LES MER: Israelske medier: Netanyahu har vunnet

Filmet velgere

Dette skapte sterke reaksjoner, mens Netanyahu sa at det burde vært skjulte kameraer i alle valglokaler, for å sikre at valget er «kosher». Dersom den arabiske valgdeltagelsen viser seg å være så lav når alle stemmer er talt opp, vil Likuds skremmekampaje med de skjulte kameraene få skylda, skriver kommentator Anshel Pfeffer i avisa Haaretz. I fjor kom han ut med en biografi om Benjamin Netanyahu.

En talsmann for Israels sentrale valgkomité bekrefter at det er ulovlig å filme folk mens de avgir stemme.

Ahmed Majdalani sa at resultatet fra valget forsterker den «ekstreme høyreorienterte leiren».

LES MER: Ekspert: – Opprivende valgkamp, lite gevinst

«Ille uansett»

I innspurten til valgkampen sa Benjamin Netanyahu til den israelske TV-stasjonen Channel 12 at han verken vil dele Jerusalem eller «flytte en eneste bosetting» på Vestbredden.

Leder i Palestinakomiteen i Norge, Kathrine Jensen mener at valgresultatet ikke er spesielt overraskende.

– Israel utvikler seg i en stadig mer ytterliggående retning og blant Netanyahus koalisjonspartnere finner vi ekstremister og rasister. Selv om Netanyahu er svært eksplisitt i sin hatretorikk mot palestinerne, er det ingen grunn til å tro at undertrykkingen av palestinerne ville blitt mindre med Gantz i førersetet. Palestinerne er taperne uansett, sier hun.

LES MER:

Langsiktig strategi

Jensen mener Netanyahu uttalelser om annektering er et ledd i en langsiktig strategi. Erklæringen av Jerusalem som Israels hovedstad, og anerkjennelse av Golanhøydene som en del av Israel, i strid med internasjonal lov og konsensus, er eksempler på det. Tidligere har FNs sikkerhetsråd, med støtte fra USA, slått fast at Golanhøydene er ulovlig okkupert og annektert. En amerikansk rapport byttet nylig ut ordet okkupasjon med «Israel-kontrollert».

LES MER: Ganz: – Ingenting er avgjørt

Mangler stemmerett

Hun mener Israel allerede har etablert «en-statsrealitet og et apartheidsystem på okkupert palestinsk jord».

– Det er millioner av palestinere som lever under israelsk kontroll, som ikke har stemmerett og grunnleggende rettigheter på linje med andre borgere. En anneksjon betyr at dette ikke lenger kan benektes, sier hun.