Nyheter

Ortega får kona som visepresident

Rundt 1980 var Daniel Ortega den globale venstresidens store revolusjonshelt. Søndag blir han gjenvalgt som president, med kona Rosario som visepresident.

Valgmyndighetene i Nicaragua har utropt den sittende presidenten Daniel Ortega til vinner etter søndagens valg.

Den tidligere geriljalederen og frontfiguren for Sandinist-revolusjonen fikk støtte fra drøyt 71 prosent av velgerne, ifølge en foreløpig opptelling. Målingene på forhånd viste rundt 70 prosent oppslutning for den stadig mer autoritære 70-åringen, som har styrt Nicaragua det siste tiåret.

Mens USA tirsdag trolig velger en tidligere presidentfrue som landets første kvinnelige president, er det et formelt sett enda tettere politisk ektepar som går til valg i Nicaragua: Der har Daniel Ortega i reneste House of Cards-stil plukket ektefellen Rosario som visepresidentkandidat.

LES OGSÅ: Kommentator Berit Aalborg skriver om de som støtter Trump

Familiedynasti

Dermed har mannen som ledet 1979-revolusjonen som fikk slutt på Somoza-familiens 43 år lange familiediktatur, langt på vei etablert et nytt politisk familiedynasti i Mellom-Amerikas største land.

– Dette framstår som enda et familiedynasti med autoritære trekk, men uten de sterkt undertrykkende og voldelige metodene som vi har sett så mange eksempler på i Latin-Amerika, sier professor Benedicte Bull ved Universitetet i Oslo.

65 år gamle Rosario Murillo har lenge vært en aktiv politiker, og betraktes nærmest som en assisterende president for den helseplagede ektefellen. Hun er spesielt populær blant kvinnene, ikke minst som pådriver for sosiale programmer for landets fattigste.

Kristensosialist

Murillo fikk barn som tenåring, som ble adoptert av Daniel Ortega da han og Rosario ble et par under revolusjonskampen. De har fått sju barn sammen.

Den fargerike kona var en avgjørende faktor da Daniel Ortega gjorde comeback som president med valgseier i 2006, etter tre valgnederlag på rad. Etter hvert har den tidligere rødglødende Ortega blitt ganske rund i de politiske kantene, og før gjenvalget i 2011 flagget han sin kristentro, under mottoet «Kristen, sosialist, solidaritet».

Med den katolske kirken i ryggen framstår Ortega som en nokså konservativ kristen på flere områder. Fra å ha ledet en marxistisk og antireligiøs bevegelse da han styrte landet på 1980-tallet, er han blitt en helhjertet tilhenger av det internasjonalt kontroversielle totalforbudet mot abort som ble innført i Nicaragua høsten 2006.

Skuffelse for radikale

– For mange gamle venstreradikale framstår Ortega som en skuffelse. Med en konstitusjonsendring fra 2014 fikk han ryddet veien for uendelige gjenvalg, og han samarbeider tett med landets økonomiske elite. Som president har Ortega videreført en «nyliberal» økonomisk politikk med åpne markeder, kombinert med avtaler under bordet, og minimalt med innsyn, sier Benedicte Bull.

Hun mener Ortega er mer lysende som alliansebygger enn som ideolog, blant annet ved å få den katolske kirken på lag, noe som var en gedigen skuffelse for mange som kjempet for liberale verdier, selvbestemt abort og likestilling.

På plussiden trekker Bull fram fattigdomsbekjempelse og relativ vekstkraftig økonomi, godt hjulpet av massive kinesiske investeringer.

LES OGSÅ: Høyre-siden går fram i Latin-Amerika

Revolusjonspoet

Den påtroppende visepresidenten, Rosario Murillo, er en språkmektig og kulturorientert kvinne, som i revolusjonskampen markerte seg som en kraftfull poet. Hun blir beskrevet som ekstremt politisk ambisiøs og hardtarbeidende som bare trenger noen få timers søvn hver natt.

Det ble en offentlig skandale da hennes eldste datter, Zoilamérica Ortega, i 1998 beskyldte adoptivfaren Daniel Ortega for å ha misbrukt henne seksuelt som barn. Anklagene ble avvist ikke bare av Ortega, men også av Rosario Murillo, som hevdet at datteren var en løgner med psykiske problemer. Mange mener at hun ofret datteren for å få politisk makt, men saken falt sammen da den havnet i rettsapparatet.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter