Nyheter

Ortega utropt som valgvinner i Nicaragua

Valgmyndighetene i Nicaragua har utropt den sittende presidenten Daniel Ortega til vinner etter søndagens valg.

En foreløpig opptelling viser at Ortega kan ta fatt på en tredje presidentperiode med støtte fra drøyt 71 prosent av velgerne. Fem mindre kjente kandidater stilte opp mot ham. Ortegas kone Rosario Murillo stilte som hans visepresidentkandidat.

Resultatet ligger an til å bli i tråd med meningsmålingene i forkant av valget. De ga Ortega en oppslutning på rundt 70 prosent.

LES OGSÅ: Ortega får kona som visepresident

Høyesterett fratok i juni landets største opposisjonsparti, Det uavhengige liberale partiet (PLI), retten til å stille med kandidat i valget. Samme skjebne led det noe mindre Borgernes handlingsparti. PLI kaller valget en farse og krever at den nasjonale valgkommisjonen, som de anklager for å ha manipulert valgresultatet både i 2008 og 2011, blir skiftet ut.

Foruten president og visepresident skal de 3,8 millioner stemmeberettigede også velge 90 representanter i nasjonalforsamlingen og 20 til det mellomamerikanske parlamentet i søndagens valg.

70 år gamle Ortega kom første gang til makten i spissen for den venstreorienterte sandinistgeriljaen som styrtet landets mangeårige diktator Anastasio Somoza Debayle i 1979. Deretter regjerte han fram til han tapte valget til høyresiden i 1990. I 2006 kom sandinistene og Ortega til makten igjen, og i 2011 ble han gjenvalgt for en ny periode med over 62 prosent av stemmene.

LES OGSÅ: Kommentator Berit Aalborg skriver om de som støtter Trump

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter