Nyheter

Orbán blir EUs hodepine. Igjen.

Ungarn har ikke vært et liberalt demokrati på lenge, mener Ungarn-ekspert: – Viktor Orbán er et bilde på verdikampen som foregår i Europa.

Bilde 1 av 3

– Vi vant. Kjære venner, vi har en stor kamp bak oss, vi sikret en historisk seier. Vi har en mulighet, vi skapte oss en mulighet til å beskytte Ungarn, sa statsminister Viktor Orbán etter sin tredje, strake seier søndag.

Da nærmere 100 prosent av stemmene var talt opp, lå Orbáns parti Fidesz og samarbeidspartneren KDNP til å få 133 av de 199 setene i nasjonalforsamlingen. Det sikrer to tredeler av plassene – og gjør det mulig å endre grunnloven.

– Velgerne har gitt Orbán grønt kort til å videreføre den retningen han har staket ut. Hans avvisning av liberale verdier, stil og retorikk vil fortsette. Det sier Cathrine Thorleifsson, ved Universitetet i Oslo. Hun er sosialantropolog og blant annet ekspert på populisme og nasjonalisme.

LES REPORTASJE FRA UNGARN: – Landets eneste håp er en ny seier til Viktor Orbán

Ikon for høyrepopulister

Viktor Orbán blir hyllet og gratulert av andre høyrepopulistiske partiledere i Europa: En god dag for Europa, nå får Brussel et tydelig signal om at de skal tas på alvor, er tonen i gratulasjonene.

– For dem er han nærmest et ikon, mener Thorleifsson.

Hun peker på at det er første gang at en statsleder i et EU-land åpent omfavner etnisk nasjonalisme. Heller ikke i Østerrike, der det høyrenasjonalistiske Frihetspartiet (FPÖ) kom i regjering i fjor høst, har avvisningen av mangfold vært så tydelig uttalt som i Ungarn og Orbáns retorikk.

– For Orbán er liberalisme og mangfold en eksistensiell trussel, og det har velgerne nok en gang gitt tilslutning til, sier Thorleifsson.

Verdikonflikt

Orbán har mange ganger vært i konflikt med EU, og den knusende seieren må bekymre Brussel. Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn advarer mot det han kaller en «svulst» av verdier som Tyskland, Frankrike og andre EU-land nå må stå opp for å bekjempe.

– I dag er det Ungarn og Polen. I morgen kan det være andre land i Øst- og Sentral-Europa, eller til og med et stort land som var med på å grunnlegge EU, som får smaken på å undergrave verdier og spre frykt, advarer han i tyske Die Welt, skriver NTB.

LES OGSÅ: Korsfarer-retorikk i ungarsk valgkamp

Verdikonflikt

Thorleifsson beskriver det hun kaller en verdikonflikt i Europa. Den står mellom verdikonservative og høyrepopulistiske strømninger i sentral- og øst-europeiske land mot mer progressive ideer andre steder på kontinentet.

– Religion, familie og nasjonalisme er verdier som er «glemt vest for Ungarn», sier hun:

– Orbán bryter med EUs liberale verdier om mangfold og beskyttelse av minoriteter. Han ønsker nok å presse EU i mer konservativ retning, sier Thorleifsson.

Utviklingen i Ungarn de siste åtte årene har skjedd uten at EU har forsøkt å stanse den, ifølge Throleifsson.

– Så kan man spørre seg om land som Ungarn og Polen oppfyller kravene om EU-medlemskap når de bryter så fundamentalt med EUs verdier, sier hun.

Makt

Viktor Orbán har endret sitt Fidez til å bli et populistisk og høyreradikalt parti. Han har også et ønske om personlig makt og befeste sin maktbase.

– Fremmedfrykten brukte han da flyktningkrisen inntraff i 2015. Flyktningene ble ensidig framstilt som en trussel mot nasjonen. Selv sier han at han bare har svart på folks bekymringer. Orbán har dessuten spilt på nostalgi, fortellingen om den en gang så store nasjonen Ungarn, som har blitt ydmyket og urettmessig har mistet mye land.

Talent

Viktor Orbán ble sett på som et lysende, politisk talent etter kommunismens fall. Han ble sendt til Oxford for å studere, finansiert av George Soros, millardæren som han senere har brukt som et skremselsbilde for alt som kan gå galt.

– Men han tok ikke med seg liberale verdier tilbake fra Oxford, sier Thorleifsson.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter