Kirke

Nynazister skapte redsel på kirkeseminar

Diakon Anna Ardin opplevde det som truende at nynazister fra Den nordiske motstandsbevegelsen møtte opp i kirken i Visby, Sverige.

Åtte medlemmer fra den omstridte organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) satte seg på første benk i kirken. Det skjedde under et seminar i Vårdklockans kyrka om Midtøsten-konflikten. Det var organisert av organisasjonen Sosialdemokrater for Tro og solidaritet og var en del av Almedalsveckan, som arrangeres denne uka.

DNM har tidligere gjort seg kjent for å være voldelige og provoserende, ikke minst har deres nærvær forårsaket rabalder tidligere i Almedalsveckan, et arrangement som tilsvarer Arendalsuka i Norge.

LES MER: Klart for strid om naziforbud i SVs sal

Politi bevoktet

Nazistene satt helt rolig under hele arrangementet, men mange som kom for å lytte til samtalen ble likevel bekymret for hva som kunne skje. Politiet ankom seminaret og forble der til medlemmene av DNM forlot kirken.

– Jeg har hatt høy hjertefrekvens i en time nå, sa diakon Anna Ardin og pustet lettet ut etter at seminaret ble avsluttet.

Hun er et profilert navn i Tro og solidaritet og ble merkbart berørt av DNMs tilstedeværelse i kirken.

– Dette er en paramilitær organisasjon som dyrker vold, samtidig som de har pekt oss ut online, sier Anna Ardin.

LES MER: Her driver nazi-gruppen valgkamp i gågaten

Oppleves truende

Hun sier at DNM er en organisasjon som ikke tror på alle menneskers likeverdige verdi. Budskapet fra kirken er heller ikke noe de står bak.

– Bare at de er her, er en trussel, sier hun.

– Nå gjorde de ingenting mer enn at de kom og viste tydelig med kroppsspråket sitt at de var imot det som ble sagt.

Anna Ardin mener at DNM gjør dette for å øke sin posisjon, at de har en politisk strategi som er fundamentalt voldelig og at de er spydspissen for en bredere nasjonalistisk høyrebevegelse.

– Det er ingen grense for hvordan de vil kontrollere våre liv, sier Anna Ardin.

LES MER: Nynazismen vokser i Sverige

Endre loven

Formann i Sosialdemokrater for Tro og solidaritet, Ulf Bjereld, var en av dem som deltok i selve seminaret. Han sier at det alltid er ubehagelig når nazister opptrer på denne måten, at det skaper frykt og at det føles truende.

– Derfor håper jeg på en lov som beskytter det sivile samfunn fra slike aksjoner, sier han.

– Vanlige folk må kunne gå på gaten uten å være redd for å bli utsatt for nazistiske trusler og aksjoner.

Var du nervøs?

– Nei, det skjerpet heller sansene. Det føltes spesielt godt å få delt ut håndboken vår om det nye høyre.

Nazistene forlot kirken etter seminaret og ble deretter stoppet av politiet.

LES MER: Vil ha raserent Norden

Hos Frelsesarmeen

Tidligere på dagen hadde representanter fra DNM også trappet opp i lokalene til Frelsesarmeen, hvor Dagen – Vårt Lands søsteravis i Sverige – Frelsesarmeen og Pinsebevegelsen arrangerte seminarer. De møtte da opp under et arrangement fra Säpo (sikkerhetstjenesten i Sverige), som hadde lånt lokalene.

DNM har fått tillatelse til å demonstrere i løpet av Almedalsveckan, noe som har blitt kraftig kritisert, men også forsvart i ytringsfrihetens navn. Flere hendelser med nazistene har blitt rapportert, for eksempel da de blokkerte inngangen til en utstilling om Holocaust.

Ikke tillatt

Den nordiske motstandsbevegelsen har ikke fått tillatelse til å ha stand på Arendalsuka i august. Avslaget begrunnes med at de har verdier som ikke harmonerer med arrangementet, skriver nrk.no.

I 2017 ble organisasjonen vist bort da de delte ut løpesedler i gatene.

---

Den nordiske motstandsbevegelsen

  • En nasjonalsosialistisk organisasjon som ønsker å skape en nasjonalsosialistisk republikk bestående av Sverige, Finland, Norge, Danmark og Island.
  • Regnes som en terrororganisasjon på bakgrunn av deres ønske om å avskaffe demokratiet og gjennom deres bruk av paramilitære aktiviteter.
  • Har gjennomført flere kontroversielle demonstrasjoner rundt om i Skandinavia.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke