Den 44 år gamle Tino Chrupalla ble lørdag valgt som etterfølger til den 76 år gamle Alexander Gauland, et av partiets grunnleggere i 2013.

Alternativ for Tyskland (AfD) opererer med delt lederskap, og Chrupalla skal lede partiet sammen med Jörg Müthen. Begge har varslet at de vil føre en mer moderat politikk for å tiltrekke seg velgere fra middelklassen, også kvinner.

– Størst potensial i den konservative middelklassen

– Vi kan bare få med oss velgere fra middelklassen ved å føre en rimelig og fornuftig politikk. Vårt største velgerpotensial ligger i den konservative middelklassen, sa Chrupalla i en tale til partiet søndag.

AfD er det største opposisjonspartiet i den tyske nasjonalforsamlingen. Chrupalla er maler av yrke, men ble politiker i den østlige delstaten Sachsen. Han ble sett på som en kompromisskandidat og fikk støtte både fra den ekstreme høyrefløyen i partiet og mer moderate fraksjoner.

Tidligere forsøk på å få AfD inn på en mer moderat kurs er blitt sterkt motarbeidet av de mer ytterliggående delene av partiet, som for eksempel AfDs partileder i Thüringen, Björn Hocke. Han er beryktet for sine grove talemåter og bruker tidvis formuleringer som minner om nazitiden.

– Gauland i hardt vær mange ganger

For to år siden gikk Hocke hardt ut mot holocaust-minnesmerket i Berlin og sa at Tyskland er det eneste land i verden som har et skammens monument i sitt hjerte.

Den avgåtte lederen Gauland har også vært i hardt vær de senere år for sine uttalelser, ikke minst da han sammenlignet naziperioden med en liten skittflekk sett i lys av Tyskland gloriøse historie.

«Vi har en praktfull historie, og den har vart lengre enn disse tolv forbannede årene. Hitler og nazismen er fugleskitt i mer enn 1.000 år med framgangsrik tysk historie» sa han i en tale til ungdomsfløyen av AfD i 2017. Det vakte sterke reaksjoner i Tyskland, og Gauland selv at uttalelsen ikke var ment som et forsvar av nazismen eller latterliggjøring av dens ofre.

Chrupalla forsøkte søndag å legge slike hendelser bak seg og sa han ville arbeide for å få partiet med i en regjeringskoalisjon. Etablerte tyske partier har så langt avvist ethvert forslag om å samarbeide med AfD på delstatsplan eller føderalt.

(©NTB)

Høyrepopulismen og ytre høyre-partier får økt oppslutning i mange europeiske land. Her kan du lese flere artikler om hvorfor;

• Både venstresida og konservative må ta innover seg at de som velger å stemme på høyrepopulistiske partier ikke føler seg representert av de «vanlige» partiene

Den norske nasjonen ble til gjennom diskriminering og marginalisering av norske jøder, samer og romfolk. – Å glemme er en viktig del av nasjonsbyggingsprosesser

• Kvinnen er ofte en symbolsk markør på nasjonen: Hun skal føre ­landet inn i framtiden – gjennom ­fødsler. Det er kvinnen som markerer nasjonens grenser og det er mannen som er satt til å beskytte eller gjenopprette ­nasjonens renhet

Her og her kan du lese Vårt Lands reportasjer fra Dresden før valget. Vi møtte Hans-Joakim Klaudius fra AfD, som mente «illegale innvandrere og muslimer» var den viktigste saken. Vi møtte også presten i Dresdens berømte Frauenkirche. Hvordan er det å være prest et sted der 80 prosent anser seg som ikke-troende?