Nyheter

Ny leder for ytterste høyre i Tyskland slår an en moderat tone

En nyvalgt leder for det tyske høyrepartiet AfD slår an en mer moderat tone for appellere til en bredere velgermasse.

Den 44 år gamle Tino Chrupalla ble lørdag valgt som etterfølger til den 76 år gamle Alexander Gauland, et av partiets grunnleggere i 2013.

Alternativ for Tyskland (AfD) opererer med delt lederskap, og Chrupalla skal lede partiet sammen med Jörg Müthen. Begge har varslet at de vil føre en mer moderat politikk for å tiltrekke seg velgere fra middelklassen, også kvinner.

– Størst potensial i den konservative middelklassen

– Vi kan bare få med oss velgere fra middelklassen ved å føre en rimelig og fornuftig politikk. Vårt største velgerpotensial ligger i den konservative middelklassen, sa Chrupalla i en tale til partiet søndag.

AfD er det største opposisjonspartiet i den tyske nasjonalforsamlingen. Chrupalla er maler av yrke, men ble politiker i den østlige delstaten Sachsen. Han ble sett på som en kompromisskandidat og fikk støtte både fra den ekstreme høyrefløyen i partiet og mer moderate fraksjoner.

Tidligere forsøk på å få AfD inn på en mer moderat kurs er blitt sterkt motarbeidet av de mer ytterliggående delene av partiet, som for eksempel AfDs partileder i Thüringen, Björn Hocke. Han er beryktet for sine grove talemåter og bruker tidvis formuleringer som minner om nazitiden.

– Gauland i hardt vær mange ganger

For to år siden gikk Hocke hardt ut mot holocaust-minnesmerket i Berlin og sa at Tyskland er det eneste land i verden som har et skammens monument i sitt hjerte.

Den avgåtte lederen Gauland har også vært i hardt vær de senere år for sine uttalelser, ikke minst da han sammenlignet naziperioden med en liten skittflekk sett i lys av Tyskland gloriøse historie.

«Vi har en praktfull historie, og den har vart lengre enn disse tolv forbannede årene. Hitler og nazismen er fugleskitt i mer enn 1.000 år med framgangsrik tysk historie» sa han i en tale til ungdomsfløyen av AfD i 2017. Det vakte sterke reaksjoner i Tyskland, og Gauland selv at uttalelsen ikke var ment som et forsvar av nazismen eller latterliggjøring av dens ofre.

Chrupalla forsøkte søndag å legge slike hendelser bak seg og sa han ville arbeide for å få partiet med i en regjeringskoalisjon. Etablerte tyske partier har så langt avvist ethvert forslag om å samarbeide med AfD på delstatsplan eller føderalt.

(©NTB)

Høyrepopulismen og ytre høyre-partier får økt oppslutning i mange europeiske land. Her kan du lese flere artikler om hvorfor;

Den norske nasjonen ble til gjennom diskriminering og marginalisering av norske jøder, samer og romfolk. – Å glemme er en viktig del av nasjonsbyggingsprosesser

Her og her kan du lese Vårt Lands reportasjer fra Dresden før valget. Vi møtte Hans-Joakim Klaudius fra AfD, som mente «illegale innvandrere og muslimer» var den viktigste saken. Vi møtte også presten i Dresdens berømte Frauenkirche. Hvordan er det å være prest et sted der 80 prosent anser seg som ikke-troende?

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter