Hvordan regjeringen følger opp arbeidet med trosfrihet? Det var stortingsrepresentant Stefan Heggelunds (H) spørsmål i en interpellasjon til utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide tirsdag.
Han er bekymret fordi tall fra PEW Research Center tyder på trangere forhold for trosfrihet globalt.
LES OGSÅ: Trosfrihet under stadig større press
Ny strategi
For å nå gjennom til land med lav grad av trosfrihet viste utenriksministeren til at erfaringen utenrikstjenesten har gjort seg viser at det er viktig å danne bredere allianser enn det Norge har gjort tidligere.
– Sagt på en annen måte: Hvis det kun er kristne, vestlige land som fremmer kritikken, så har vi ikke særlig stort gjennomslag, sier Søreide.
Tore Storehaug (KrF) er fornøyd med svarene utenriksministeren ga på interpellasjonen
– Jeg bet meg særlig fast i det hun sa om at vi må bygge allianser på tvers av land med forskjellig kulturer og religioner. Det er en nøkkel, og et interessant moment i debatten som kan åpne en del dører som vi ellers ikke får åpnet, sier han til Vårt Land.
LES OGSÅ: Muslimen nektet å ta skjegget for å få ny jobb. Da tok de fra ham stønaden
Kina og India
I debatten som fulgte interpellasjonen deltok flere representanter fra regjeringspartner KrF. Tore Storehaug var bekymret for utviklingen for trosfrihet i verden.
– De senere årene har vi sett nye og avskyelige overgrep mot annerledes troende, sier Storehaug.
Han siktet både til IS sine forfølgelser av mennesker med andre religiøse syn enn seg selv, men viste også til at situasjonen er alvorlig andre steder.
Ifølge PEW-rapporten er det betydelige livssynsrelaterte overgrep i 55 land.
Kina har flest statlige restriksjoner på trosfrihet, mens India har de høyeste tallene for tros- og livssynsmotiverte overgrep utført av samfunnsgrupper, forteller han.
– Dette er to av verdens mest folkerike stater, så ofrene er mange, sier Storehaug.
LES OGSÅ: Angriper PEWs rapporter om trosfrihet
Kina-besøk
Forrige uke var en topptung, kinesisk delegasjon på besøk i Stavanger i forbindelse med 17. mai. Både Storehaug og Heggelund er fornøyd med hvordan den muligheten ble brukt.
– Kina er jo særlig aktuelt med besøket som var, og norske tradisjoner for menneskerettigheter, og dermed også trosfrihet, ble vektlagt fra norske myndigheter, sier Storehaug.
– Stortingspresidenten understreker at hun har vært tydelig på menneskerettighetsspørsmål i samtalen med kineserne, sier Heggelund.
– Er det spesifikt nok?
– Ja, det er spesifikt nok, sier han.
Kristne blir glemt
Hans Fredrik Grøvan (KrF) viste i debatten til en ny rapport bestilt av den engelske utenriksministeren Jeremy Hunt, og at den viser at forfølgelse av kristne i Midtøsten nærmer seg det som kan karakteriseres som et folkemord.
– Rapporten advarer mot at kristne er i ferd med å bli utryddet fra Midtøsten. Det gjelder spesielt Irak og de palestinske selvstyreområdene, sier Grøvan.
Til avisen The Guardian sier Hunt at kristne som forfølges i Midtøsten blir glemt.
– 20 prosent av menneskene i Midtøsten var før kristne, nå er tallet fem prosent, sier han.
LES OGSÅ: Faster gjennom russetiden