Nyheter

Netanyahu ventes å få regjeringsoppdraget i Israel

Benjamin Netanyahu ventes onsdag kveld å få i oppdrag å danne regjering i Israel. Det kan bli en tøff jobb, som vanskeliggjøres av en mulig korrupsjonstiltale.

Tross kamp til døra fra Benny Gantz' sentrumsallianse, stakk Netanyahu med hjelp av sine venner på høyresiden av med seieren i forrige ukes valg.

President Reuven Rivlin har holdt sine konsultasjoner med lederne for de ulike partifraksjonene i nasjonalforsamlingen Knesset denne uka, og skal onsdag kveld peke ut hvem han mener har best grunnlag for å få flertallet bak seg.

Etter alt å dømme blir det Netanyahu, som har støtte fra 65 av de 120 representantene i Knesset. Med det holder han stø kurs mot å bli Israels lengstsittende statsminister senere i år, selv om flere potensielle problemer henger over ham som en skygge.

I tillegg til at regjeringsforhandlingene med ytre høyre kan bli tøffe, kan Netanyahu potensielt bli tiltalt for bestikkelser, bedrageri og tillitsbrudd. Landets statsadvokat har kunngjort sin intensjon om å tiltale Netanyahu etter en framtidig høring. Skjer det, blir Netanyahu den første israelske statsministeren som har blitt tiltalt.

Flere analytikere mener Netanyahus beslutning om å lyse ut nyvalg ble tatt nettopp for å sikre at han hadde sterkere flertall i Knesset i møte med den potensielle tiltalen.

Netanyahu har hatt makten i 13 år. Hans avtroppende regjering ble sett på som Israels mest høyrevridde noensinne, og den neste ventes å være av samme art – om ikke enda lengre til høyre.

LES MER: – Trist at han vinner på frykt

LES MER: Palestinere frykter Israel annekterer Vestbredden

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter