– En fantastisk seier. Benjamin Netanyahu feiret med sine egne og sa allerede tirsdag kveld at han var i gang med å diskutere ­regjering med sine «naturlige samarbeidspartnere». Da 97 prosent av stemmene var talt opp, lå det an til at «Bibi» kan danne en koalisjonsregjering med hjelp fra nasjonalistiske og ultraortodokse­ allierte. Samlet vil de gi ham mellom 65 og 66 av 120 seter i det israelske parlamentet. Dermed går han inn i sin femte periode som statsminister.

Den nye Likud-styrte regjeringen vil ha to mål, skriver sjef-­redaktør Aluf Benn i Haaretz: Annektering og immunitet fra korrupsjonsanklagene.

– Vi kan summere det opp slik: «Immunitet i bytte mot suverenitet», skriver han. Benn påpeker at den ideologiske basen i den nye regjeringen vil være den såkalte «Nation state law», som sier rett ut at Israel er for jøder.

– Kanskje statsborgerskap ­eller sosialutbetalinger vil komme­ med krav om å erklære lojalitet til Israel som en jødisk stat, skriver han retorisk.

Faremoment

Valgdeltagelsen blant den palestinske befolkningen i Israel var rekordlav. De to alliansene som ble dannet av ­palestinske parti fikk til sammen ti plasser.

Marte Heian-Engdal mener Netanyahu kaster «mistenksomhetens lys og utenforskapets skygge på de palestinske israelere». Hun er seniorrådgiver ved Senter for internasjonal konfliktløsning (Noref) og ekspert på Israel.

– På denne måten gjør Netanyahu sin egen befolkning til et faremoment. Han diskrediterer 20 prosent av befolkningen, det er en farlig vei for det israelske demokratiet og samfunnsutviklingen, sier Heian-Engdal.

Netanyahu har tatt i bruk ­ekstreme retoriske virkemidler i valgkampen. Men etter valgseieren sier han at han vil være statsminister for «hele Israel».

– Det er en ganske kynisk linje, som han har kjørt for å bli gjenvalgt. Lav valgdeltagelse blant 20 prosent av befolkningen skal ikke være noe å feire for lederen av et land, sier hun.

Marte Heian-Engdal mener­ det er trist og urovekkende at 20 prosent av befolkningen står så til de grader på siden av ­majoritetssamfunnet.

Les også: Dessverre går Netanyahus politikk i urovekkende stor grad på bekostning av sentrale liberale og demokratiske verdier

Korrupsjon

Fem høyre- og ultraortodokse partier har fått rundt 30 seter til sammen, som gir sin støtte til Netanyahu. På sentrumssiden oppnådde fire partier 20 seter til sammen, og den blå-hvite alliansen med sine 35 seter.

Alliansen, ledet av tidligere hærsjef Benny Gantz, greide dermed ikke å få mange nok seter til å utfordre Netanyahus høyreblokk. Gantz partiliste fikk altså like mange seter som Likud, men Netanyahus parti har flere støtte-­
spillere totalt i Knesset.

– Gantz, som er helt fersk i politikken, har greid å stable på beina et reelt alternativ til ­Netanyahu og utgjør derfor en reell utfordrer. Det er et varsku til Likud og Netanyahu, sier Heian-Engdal.

Les også: Israelske TV-stasjoner: Netanyahu har vunnet valget i Israel

Pragmatiske velgere

Israelsk politi har i tre år etterforsket Netanyahu og kona for korrupsjon i millionklassen og har anbefalt landets riksadvokat om å ta ut tiltale i tre separate saker.

Hvordan så mange velgere stemmer på en korrupsjonsmistenkt statsminister, forklarer Marte Heian-Engdal med blant annet israelernes pragmatisme.

– Denne pragmatismen har vi lett for å overse i vår forståelse av i israelsk politikk. Velgerne tenker «OK, vi får se hva som skjer med den tiltalen når den tid kommer». De ser i Netanyahu­ en leder som når helst kan få et viktig møte i Washington eller Moskva. Han er rutinert, har kontakter, og det kjennes trygt for mange velgere, til tross for at han sitter utsatt til juridisk sett, sier hun.

Les også: Ekspert: – Opprivende valgkamp, liten gevinst

Høyre

Valgkampen har vært preget av store hendelser, men lite substans, mener hun. Det er et paradoks at valgkampen i et land som har er på nippet til sin fjerde krig, ikke er mer preget av det.

– En ting som overrasker litt, er at «New Right» ikke kom inn i Knesset. De fleste analytikere i Israel er enige om at det har sett ut som det er et demografisk ­momentum til støtte for denne type parti, særlig blant unge nasjonalistiske bosettere, sier Heian-Engdal.

Hun tror Netanyahu for så vidt er glad til for at det nye høyrepartiet holdt seg under sperregrensa. Da kan han danne en ny regjering på samme grunnlag som før, men uten sine ­argeste rivaler.

New Right ble dannet av tidligere ledere i Jødisk Hjem, ­Naftali Bennett og Ayelet Shaked, som begge er statsråder i regjeringen. De gikk ut av partiet og ­satset på å vinne ny makt med nytt parti. Det gikk ikke spesielt bra for dem.

Originalen

Heian-Engdal ­kaller Netanyahu for den originale Trump. Skal vi forstå den amerikanske presidenten, må vi se på Netanyahu, ikke motsatt, ­mener hun.

Begge lederne pleier mektige vennskap i næringslivet, har en klar selvforståelse om seg selv som nasjonens redningsmann.

– Begge bruker en interessant miks av å portrettere seg selv både som sterk leder og ­offer, på en og samme tid, sier Israel-eksperten.