Religion

Nasjonalisme truer trosfrihet

Framgang for nasjonalistiske partier og organisasjoner bidrar til økt trakassering av religiøse minoriteter i en rekke europeiske land.

Årets Pew-rapport om global regionsfrihet viser rekordhøye statlige restriksjoner mot religiøs tro og praksis.

Bare rett i kjølvannet av den feilslåtte arabiske våren har Pew registrert en høyere andel land med slike restriksjoner, siden rapporten kom første gang i 2007 (se faktaboks).

Gryende nasjonalisme

Pew-rapporten peker i år særlig på økt press mot religionsfriheten som følge av framvoksende nasjonalisme i en rekke europeiske land. Det gjelder både fra myndigheter, partier, organisasjoner og enkeltpersoner.

– Det typiske er at disse nasjonalistiske gruppene eller enkeltpersonene forsøker å begrense innvandring fra religiøse og etniske minoriteter, eller prøver å undertrykke og til og med bli kvitt en spesiell religiøs gruppe, heter det i rapporten.

Ofte er argumentasjonen fra disse gruppene at de vil forsvare en dominerende etnisk eller religiøs gruppe de beskriver som truet eller under angrep.

LES MER: Plagg kan gi 10.000 i bot

Utbredt trakassering

Rapportansvarlig Katayoun Kishi ved Pew Research Center sier at blant de 42 europeiske landene hvor politiske partier eller offentlige tjenestemenn bidro til trakassering av religiøse grupper i 2016, uttrykte om lag en tredjedel nasjonalistiske ideologier.

– Nasjonalisme spilte en enda større rolle i trakassering utført av sosiale grupper. Åtte av ti sosiale grupper som trakasserte religiøse grupper i Europa i 2016, uttrykte nasjonalistiske ideologier, sier Kishi.

Hun understreker samtidig at nasjonalisme i den store sammenhengen bare er involvert i en mindre andel av trakasseringshendelser rettet mot religiøse grupper rundt om i verden.

LES MER: Vaksine mot ekstremisme

Framgang i valg

Rapporten beskriver situasjonen ved utgangen av 2016. Etter det har flere nasjonalistiske og innvandringsfiendtlige partier i Europa hatt betydelig framgang i valg, blant annet i Frankrike, Tyskland, Østerrike, Nederland, Ungarn og Italia.

• I hvert tredje europeiske land hadde nasjonalistiske partier i 2016 kommet med politiske uttalelser rettet mot religiøse minoriteter, en kraftig økning fra 20 prosent året før.

• Hovedsakelig er muslimer målskive, men også den jødiske minoriteten er utsatt i mange europeiske land.

• I Nederland annonserte Geert Wilders Frihetsparti tidlig i 2017 en valgplattform for av-islamisering av landet, inklusive forbud for muslimske kvinner mot å bære hijab på offentlig sted, stenging av alle moskeer og forbud mot Koranen.

• I Frankrike har Nasjonal Front gått inn for forbud mot å bære religiøs bekledning og symboler på offentlig sted, «for å bekjempe framgangen for politisk islam».

• En rekke enkeltpersoner i Sverigedemokratene har kommet med antisemittiske og antimuslimske ytringer, men partiet er nå landets nest største på meningsmålingene.

LES MER: Minnesmerke for Erdogan

Retter seg mot muslimer

Europa preger listen over land med nasjonalistiske, anti-innvandrings- eller anti-minoritetsgrupper (25 av 32 land) som søker å dominere offentligheten på bekostning av visse religioner. I 20 av disse 25 landene retter gruppene seg primært mot muslimer.

– Blir den jevne muslim i Europa offer for økt fiendtlighet og restriksjoner mot trosutøvelsen primært på grunn av måten noen ekstreme og voldelige islamister tolker deres religion på?

– Det er sammensatt. I de tilfellene der overgriperens motivasjon er klar, viser våre data at trakassering av muslimer i Europa tidvis er en reaksjon på terrorhendelser, men også på problemer knyttet til innvandring og integrering, sier Katayoun Kishi i Pew.

LES MER: «Norsk kultur overlegen»

Minst toleranse i Midtøsten

Det er imidlertid i den muslimske verdens kjerneområder i Midtøsten og Nord-Afrika (MENA) vi finner desidert minst toleranse mot religiøse minoriteter:

• På en skala fra 0 til 10 for graden av statlige restriksjoner mot religion, ligger MENA-landene på 6,1. Dette er en kraftig økning i restriktiv retning i regionen, fra 4,7 i 2007.

• Nest mest restriktivt for religiøse minoriteter er det i Asia-Stillehavsregionen, med en skår på 4,0

• Også i Europa, Afrika sør for Sahara og Nord- og Sør-Amerika har det siden 2007 vært en forverring, men disse regionene ligger på et mye lavere nivå på mellom 2,7 og 2,2 på indeksen.

LES MER: Kan forby ateisme

Trakassering går begge veier

Katayoun Kishi påpeker at trakassering av muslimer forekommer i land med både muslimsk og kristent flertall, på samme måte som trakassering av kristne forekommer både i land med kristen majoritet og muslimsk flertall.

– Faktisk viste en analyse av våre data fra 2015 at det var mest trakassering av kristne i land med kristen majoritet, sier Kishi.

LES MER: Lysning i Golfstater

Jøder fortsatt utsatt

– Den lille gruppen av jøder i verden blir utsatt for en ganske høy grad av trakassering?

– Ut fra at de bare utgjør 0,2 prosent av verdens befolkning, blir jøder trakassert i et betydelig antall land, så mange som 87 i 2016. Ut fra det vi ser av våre data, har jøder vanligvis blitt trakassert mer av sosiale grupper eller enkeltpersoner enn av landenes myndigheter. I 2016 ble jøder trakassert av sosiale grupper i 66 land, hvorav halvparten var europeiske, sier Katayoun Kishi ved Pew Research Center.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion