Kirke

‘Når Oase debatteres, er alt som det skal være’

Det har ofte stormet rundt SommerOase. Årets deltakere mener stevnet har fått et ufortjent dårlig rykte.

– Ut fra alt som har vært skrevet tenker jeg alltid: «Endelig er det noe som kan sjokkere meg som jeg kan undersøke nærmere i Bibelen.» Men jeg har blitt skuffet hvert år når jeg kommer hit, sier Ketil Stokkeland muntert.

Han setter seg ned i en campingstol, godt plassert i skyggen mellom flere campingvogner. De er syv familier fra Norforsamlinga Vigrestad som har kapret en leirplass med god beliggenhet, rett bak hallen der Oases sommerstevne pågår i Fredrikstad. Nå venter de voksne på at barna skal komme for å spise lunsj.

– Det er kanskje litt flåsete sagt, men det har ofte vært vanvittig mye styr i forkant av Oase. Det er lite jeg har vært oppbrakt over på noe vis. Å reise hit har betydd mye for fellesskapet vårt, og særlig for ungene. Jeg ser at de har utviklet troen sin på en fantastisk måte, sier Stokkeland, som har deltatt på hvert stevne de seneste ti årene.

LES OGSÅ: Beskriver det nykarismatiske som et virus

Stort stevne

Oase-bevegelsens sommerstevne har etablert seg som et av de største kristne sommerstevnene i landet med omtrent 5000 deltakere hvert år. Årets stevne har temaet «Bli fylt av ånden» - et tema som ligger tett opp mot Oases visjon: «Forvandlede liv ved Den Hellige Ånd.»

Onsdag formiddag er det Oase-veteran og prest Trond Løberg som underviser om Den hellige ånd, med spesiell vekt på at Ånden er hellig. Før og etter møtet er det lovsang, samt mulighet for forbønn.

– Her kan du få være i lovsang og tilbedelse. Jeg synes det er så godt å kunne løfte hendene sånn skikkelig. Jeg løfter hendene litt i menigheten min, men ofte ikke mer enn sånn, sier Løberg innledningsvis, og mottar latter fra forsamlingen når han demonstrerer ulike nivåer av armløfting, fra det mer moderate til det fullt utstrakte spennet.

Som en karismatisk fornyelses- og inspirasjonsbevegelse har Oase vært særlig opptatt av at Gud kan oppleves i en nær og personlig relasjon ved Den hellige ånd, og at Gud vil berøre mennesker med mirakler og kraft.

Siden sommerstevnet ble arrangert for første gang i 1980 har det ofte stormet rundt arrangementet. Jens Petter Jørgensen, bevegelsens første daglige leder, måtte stadig ta Oase i forsvar på Dagsrevyen og i riksdekkende aviser som Aftenposten og Dagbladet. De siste årene har mye kritikk handlet om utenlandske forkynnere med en utagerende talerstil og spektakulære mirakelfortellinger, som da Supresa Sithole i 2016 hevdet å ha vekket døde til live gjennom bønn.

Fordommer

– Det er mye fordommer mot Oase. Folk har mange tanker uten å kjenne til det, sier Hans Olav Velle.

Under formiddagsmøtet står han i foajeen utenfor hovedsalen med sønnen sin i en barnevogn. Han har deltatt på sommerstevnet de siste syv årene og mener bevegelsen har et umistelig særpreg.

– Det Oase står for har vært uendret i alle år og visjonen om at kristne skal vandre i tegn, under og mirakler står fremdeles fast. Jeg håper ikke Oase mister frimodigheten sin. De har en viktig funksjon i å utruste mennesker til å leve et liv som etterfølgere av Jesus.

– Tenker du at kristen karismatikk har fått et litt dårlig rykte i det offentlige rom?

– Det har kanskje det. Men hvis man ikke tror Gud finnes, eller man tenker at han kun åpenbarer seg gjennom Bibelen, så forklarer man nok ofte dette som følelser og psykologiske mekanismer. Med det premisset skjønner jeg at folk er kritiske. Men hvis man tror Gud har skapt alt og ønsker interaksjon med den enkelte, så er det annerledes, sier 
Velle.

LES MER: Roy Godwin til Oases sommerstevne for å starte bønnehus

Roy Godwin

I år er det blant annet walisiske Roy Godwin som står på talerstolen. Også han forteller om en rekke mirakler og helbredelser som skjer på retreat- og bønnesenteret Ffald-y-brenin i Wales. Gjennom flere leserinnlegg i avisen Dagen har forkynnelsen hans blitt kritisert, blant annet for å legge for lite vekt på frelse og forsoning.

– Jeg synes det er spennende og interessant å lese debattinnleggene. Men jeg tenker vi er forskjellige mennesker med ulike personligheter. Noen trenger stadig en stadfestelse av hva Jesus gjort. Andre har fått det, og har lyst på mer av «det nye livet», der Den hellige ånd virker i livene våre. Men jeg er veldig avslappet. Når det er litt debatt rundt Oase, da er alt som det skal være, sier Stokkeland i Vigrestad-campen.

– Det har ofte vært kritikk mot forkynnere fra utlandet, som har snakket høyt om spektakulære helbredelser og mirakler. Hva tenker du om det?

– Det er ingen som overgår Jesus. Jesus er den mest spektakulære av alle, sier Stokkeland, før barna kommer tilbake til Vigrestad-campen for å spise 
lunsj.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke