Nyheter

Nå vil Islam Net-lederen ha dialog

I helgen erklærte Fahad Qureshi verbal jihad mot sine liberale meningsmotstandere. Nå gjør han en tilsynelatende helomvending og inviterer «til dialog og fred».

Men fortsatt oppfordrer han sine tilhengere til å skrive kronikker og Facebook-kommentarer for «å vinne frem» i debatten.

– Det er på tide med en fredserklæring, er siste utspill fra Islam Net-leder Fahad Qureshi, som i helgen la ut en video hvor han holder en 55 minutters monolog rettet mot tre muslimske samfunnsdebattanter: Linda Noor, Shoaib Sultan og Ali Chishti. I videoen siterer han Koranen og oppfordrer norske muslimer til å «­komme seg ut på slagmarken», og erklærer jihad med penn.

På lederplass beskriver Vårt Land filmen hans slik:

«På Youtube-innslaget har Quereshi lagt bort dress og slipset, slik han vanligvis opptrer i norske medier, og iført seg en skinnende hvit kjortel. Regien, stemmeleiet, musikken og måten han bruker blikket, gir lett assosiasjoner til propaganda som slipper fra ekstreme muslimske organisasjoner».

LES OGSÅ: Ekstremismeforsker: – Bør være forsiktig med aggressiv språkbruk

Vil ha fredelig løsning.

Nå er tonen tilsynelatende en annen.

– Kjære Shoaib Sultan, Linda Noor og Ali Chishti, jeg erklærer ikke jihad mot dere, jeg inviterer til dialog og fred. Vil dere ta det imot? skriver han på nettsiden til Islam Net.

– Jeg foreslår at vi legger nett- og mediedebattene til side, møtes for å snakke sammen og se hvor enige vi kan bli og samtidig få til en god, fredelig løsning på våre uenigheter, skriver han.

Teksten er illustrert med et bilde av ham selv, hvor dressen er tilbake og hvor pekefingeren og den alvorlige minen er borte. I stedet står han med utslåtte armer og smiler bredt.

LES OGSÅ: – Ingen kan tale på vegne av «alle muslimer i Norge»

Brukes til å mane til kamp og krig.

– Islam Nets leder bruker en krigsretorikk som hever islamdebatten i Norge opp på et nytt og skremmende nivå, sa Linda Noor om videoen som ble lagt ut i helgen.

– Verset han siterer brukes tradisjonelt til å mane til kamp og krig. Den norske oversettelsen sier «kjemp», men på arabisk ­betyr det «drep dem». Det er ganske alvorlig å bruke dette i et debattinnlegg, sier Linda Noor.

Quereshi skriver at han synes det er uheldig at videoen «ble tolket som en slags krigserklæring».

– Dere (Shoaib Sultan, Linda Noor og Ali Chishti, red. anm.) fremstiller det som om jeg erklærer en fysisk, voldelig jihad, hvilket dere bør vite at ikke er tilfellet. Jeg oppfordrer muslimer til å engasjere seg i samfunnsdebatten og ikke la dere ta monopol på å definere islam.

LES OGSÅ: Maner til jihad

Står fast ved oppfordring

I Youtube-filmen oppfordrer han sine tilhengere å skrive kronikker og kommentarer på Facebook. «For jihad med penn er mye enklere enn den fysiske Jihad», argumenterer han i videoen.

Han står fortsatt fast ved oppfordringen om at konservative stemmer må på banen.

– Fortsett engasjementet, skriv kronikker om våre verdier og delta i debatten på sosiale medier. Slik vil vi in sha Allah vinne frem på en saklig og konstruktiv måte, skriver han i siste avsnitt på sitt siste utspill.

– Er det ikke selvmotsigende at du på den ene siden ønsker at dine meningsmotstandere skal nett- og mediedebatten til side, samtidig som du oppfordrer dine tilhengere til å fortsette debatten, Fahad Qureshi?

– Nei, jeg tror du misforstår. Jeg oppfordrer mine tilhengere til generell samfunnsdeltakelse, ikke til involvering i den spesifikke konflikten, sier Quereshi til Vårt Land.

Det har foreløpig ikke lyktes Vårt Land å få tak i Linda Noor og Shoaib Sultan. Ali Chisti ønsker ikke å kommentere saken nå.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter