Nyheter

Nå er Hareide fienden

ANALYSE: Ikke bare Erna Solberg vil få sparken av Knut Arild Hareide. Også Venstre skal avsettes og sinnet hos den gamle sentrumsvennen er derfor kraftig. Vennskap er over og ut.

I april i vår møtte KrF-lederen begeistring og applaus da han holdt festtale under Venstres landsmøte. Men hadde Hareide vist seg i en Venstre-forsamling tidlig denne uken, ville han blitt kastet på dør.

LES OGSÅ:

Anspent da splittet KrF-ledelse møttes bak i stortingssalen

Her er sakene som kan bli verdifloker

Bondevik-generasjonen sier ja til samarbeid

For i Hareides tale forrige fredag ville han avsette Solberg-regjeringen fortest mulig og alliere seg med Ap og Sp. Dagene etterpå hersket det sårhet og oppgitthet i Høyre. I Venstre reagerte man enda sterkere.

Sinne er et mildt ord. Kilder forteller om det rene raseri under et gruppemøte tidlig denne uken. Partileder Trine Skei Grande – som har omtalt Hareide som «mannen i mitt liv» – var etter sigende blant dem som gikk hardest ut.

«Vi sto også opp»

Konsekvensene for Venstre er dramatiske i seg selv: Hvis Hareide vinner landsmøtet i november og innsetter Ap, skrotes Venstres snart ett år gamle regjeringsprosjekt. Partiet havner igjen utenfor makten.

Men harmen handler om mer enn spill: En rekke kilder i partiet mener de mer enn Høyre har «stått opp for KrF». Det er uttrykket som Solberg bruker om sin innsats for Hareides parti.

Felles krefter

Venstre og KrF har stått sammen i de årlige budsjettkampene. De to har delt krefter i harde kamper mot bistandskutt og mørkeblå skattekutt. Venstre-topper mener de har gitt KrF den avgjørende drahjelpen til seiere. Som fjorårets kostbare lærernorm – den Erna Solberg var så hardt imot. Kontantstøtten har KrF fått hevet betraktelig – selv om Venstre vil avvikle den helt.

Flere budsjettavtaler har de sammen – med Venstres blikk – gjort til sentrumspolitikk. Derfor svir det blant de mest sentrumsorienterte i Venstre at Hareide i sin ferske bok stempler Venstre som noe stadig mer liberalistisk.

KrF: Venstres skyld

I KrF kan enkelte forstå skuffelsen til venstrefolk. Men de kan slett ikke dele virkelighetsfortellingen. For Venstre får selv mye skyld i Hareides oppbrudd. Partiet slo jo ikke lag med KrF, som gikk inn i en uavhengig rolle i Stortinget etter valget. Da ble KrF alene i en svært krevende og utmattende vippeposisjon.

Og på KrFs konservative grasrot er ikke Venstre den samme kompisen mer, etter landsmøtevedtak om eksempelvis altruistisk surrogati og null statlige skjenkeregler for alkohol. Men blant KrFs konservative får Venstre uansett støtte på ett felt: Samarbeid med Erna Solberg.

Store Venstre-tap

Blir dagens regjering kastet av KrF, er Venstre på vei mot å tape «alt». Valget om styre sammen med Frp var splittende i partiet. Det har svekket Venstre i deler av Distrikts-Norge foran årets lokalvalg. Og alle de nye scenene som egne statsråder skulle gi Venstre, forsvinner. Venstre har slitt med å få vist frem politikken i regjering. Men nå kan altså hele sjansen til å forbedre seg bli borte.

I stedet vil Venstres «miljøfiender», Ap og Sp, innta regjeringsapparatet. De kan demontere deler av miljøpolitikken Venstre har kjempet frem i samarbeid med blåblå. Og i opposisjon kan Frp dessuten finne tilbake til en rufsete stil. Skjer det, kan dette svekke troverdigheten rundt et blågrønt comeback ved valget i 2021.

Et håp

Inni all frustrasjonen bærer likevel enkelte Venstre-folk håp om at Hareide-forslaget lider nederlag. Skulle Kjell Ingolf Ropstads linje vinne landsmøtet, kan også KrF få statsråder i Solberg-regjeringen. Da kan de trolig få tre taburetter.

Med kanskje seks statsråder vil sentrumspartiene styrke i regjeringen øke – også til å vinne hjertesaker. Vennskapet med KrF kan fort bli godt igjen. Men akkurat Hareide kan slite tungt med å få tilgivelse i Grandes leir.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter