Nyheter

Her er sakene som kan bli verdifloker

I regjeringsforhandlinger ville KrF og rødgrønne ikke streve mye for å finne sammen om mer sosial pengebruk. Men verdikollisjoner venter.

Om det ekstraordinære KrF-landsmøtet skulle si ja til Knut Arild Hareides drøm om å regjere med Ap og Sp alt på senhøsten, ville KrF glede seg over å parkere liberaliseringer fra det blågrønne regjeringsprogrammet. Det ville vært over og ut for utvidet alkoholsalg – og friere søndagshandel.

Om KrF, Ap og Sp satte seg ned for å forhandle et felles regjeringsprogram, ville det trolig gått greit om eksempelvis helsepolitikk og skolepolitikk. Før Solberg-regjeringens tid hørte dessuten også KrF til partiene som ville ha skatteøkninger for høytlønte.

LES OGSÅ: Slik avgjør lokal delegatkamp KrFs vei

Rød-gul-grønn

Men på en rekke verdifelt kan det bli tøffere. Sps program er svært spiselig for KrF, men Aps inneholder punkter som kan provosere i KrF-land. Og SV – som KrF ikke vil ha med – har et program der mange formuleringer får også sentrumsorienterte i KrF til å se rødt.

Vårt Land har gjennomgått rødgrønne partiprogrammer og gir her en guide til noe av den politikken som kan skape trøbbel.

Friskoler:

KrF inngikk i sin tid et friskoleforlik med Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering. Men så sent som i fjor kvesset både Ap og SV tonen på feltet:

Ap: Vil gjøre det mer krevende å starte private skoler og gi «kommuner og fylkeskommuner mulighet til å styre omfanget». Partiet fjernet omtale av friskolenes rolle i partiprogrammet.

SV: Krever mer restriktiv holdning til privatskoler – og kommunal vetorett over nye.

LES OGSÅ: Hareide avslører opptakten til KrF-dramaet

Alkohol og rus:

KrFs har havnet i kraftige konfrontasjoner mot blåblå alkoholpolitikk i Erna Solbergs regjeringstid. Ap er atskillig mer imøtekommende overfor KrF enn noe blågrønt parti.

Ap: Vil opprettholde Vinmonopolet og vil vurdere å la polet overta taxfreesalget.

Sp: Er en slags bestevenn for KrF i alkoholpolitikken.

SV: Kan bli en utfordring – om partiet står utenfor som vippeparti. SV har i programvedtak nemlig ønsket utvidede åpningstider for Vinmonopolet på lørdager. Partiet vil dessuten la lavere avgifter på alkohol servert ved utesteder enn på salg i butikk.

Narkotikapolitikken er under omlegging. Også Ap og SV ønsker en viss liberalisering. Ap vil møte rusmisbrukere med helsehjelp, ikke straff.

Abort:

KrF har ikke selv krevd innstramminger i dagens abortlov, bortsett fra å fremme lovforslag mot tvillingabort.

Ap og Sp: Vil videreføre dagens 12-ukers grense. Sp presiserer at partiet er mot reservasjonsrett.

SV: Vil utvide grensen for selvbestemt abort til 16 uker.

LES OGSÅ: Plutselig var det to mot en – Hareide i mindretall i ledelsen

Bioteknologi:

Da Stortinget behandlet bioteknologimeldingen i vår, var Sp KrFs allierte i kampen mot blant annet eggdonasjon. Ap og SV var blant motpolene – i likhet med Frp. I eventuelle forhandlinger om regjeringsplattform, er bremser på bioteknologi et hjertefelt for KrF.

Ap: Ja til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige er tydelige punkter i Aps program. Men i vår ville Ap også åpne for mitokondriedonasjon – bytting av arvestoff i celler. Partiet sa også ja til «dobbeltdonasjon» av et ferdig befruktet egg til et par med to foreldre. Et slikt barn får da i praksis fire foreldre.

Ap vil dessuten gi tilbud om tidlig ultralyd. Med KrF-blikk er det et bidrag til sorteringssamfunn.

SV: Er mot offentlig tilbud om tidlig ultralyd, men som Ap åpen for mitokondriedonasjon og «dobbeldonasjon».

Familiepolitikk:

Igjen fremstår Sp som nær alliert av KrF, som i vår reagerte på at kontantstøtten ikke var omtalt i det ferske blågrønne regjeringsprogrammet.

SV og Ap: Begge partier vil fjerne kontantstøtten og erstatte deler av den med ventestøtte til foreldre uten barnehageplass. Vil vurdere å innføre et tredje kjønn.

LES OGSÅ: Hareide anbefaler regjering med Ap og Sp

Religion og kulturarv:

I KrFs nye strategi er «verdiforankring i kristne røtter» helt sentralt og trossamfunns frihet vektlegges i partiprogrammet. KrF reagerte sterkt da henvisning til kristenarven var ute av Solberg-regjeringens plattform.

Endringer i lovverket for trostøtte – samt linjer for livssynspolitikken – kan bli stortingsoppgjør neste år:

Ap: Formuleringer om Den norske kirkes særstilling ble ikke videreført i 2017-programmet. Partiet vil øke minimumskrav til medlemmer i trossamfunn for å utløse støtte. Minst 40 prosent representasjon av kvinner i styringsorganer. Ap vil fjerne K for kristendom fra KRLE-faget. Og faget skal bli mer inkluderende.

Sp: Beholde en folkekirke forankret i Grunnloven. Lover å finansiere en landsdekkende kirke, som er tilstede der folk bor.

SV: Vil endre Grunnloven slik at paragrafer som henviser til en særskilt religion fjernes, fjerne K for kristendom i skolen og gjøre barnehagen livssynsnøytral.

Bistand/Midtøsten:

For KrFs mer konservative fløy står sikkerhet for staten Israel sentralt.

Ap: Formuleringer om Israel står ikke i programmet i det hele tatt. Krever 1 prosent av BNI til bistand. Men åpen for å bruke milliardene utradisjonelt: Eksempelvis 5 milliarder til nærhjelp for flyktninger.

SV: Vil innføre internasjonale økonomiske sanksjoner mot «Israels okkupasjonspolitikk».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter