Nyheter

Anspent da splittet KrF-ledelse møttes bak i stortingssalen

Partiet som kan snu politikken på hodet, maktet knapt å delta første del av trontaledebatten. Bak i salen var det anspent i KrF-toppen.

Stortinget inntas av et høstdrama de ikke kunne ane for bare en uke siden. Etter Knut Arild Hareides appell om å vrake Erna Solberg, avslører ledelsen selv at stemningen tidvis kan være ganske spent dem imellom.

Mens SV-leder Audun Lysbakken først talte og deretter ble grillet av replikanter litt uti trontaledebatten, hadde KrFs ledertroika mer enn nok med seg selv.

Bakerst i salen sto partileder Knut Arild Hareide og nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad tilbaketrukket i alvorlige samtaler. Disse trakk ut.

Etter Hareides ja til Ap er det splittelse og to mot en i ledelsen: Bollestad og Ropstad sier nei til Hareides regjeringsplan om å teste ut regjering med de rødgrønne først.

LES OGSÅ: Disse sakene kan bli verdifloker mellom KrF og rødgrønne

Middelmådig

Det er sjelden ledertrioer i norske partier avholder slike interne «møter» hvor de også kan fanges av kameralinser. Selv om det tidvis kom et og annet smil, virket stemningen anspent og for dem som så dem, kunne humøret de tre imellom virke ganske middelmådig.

– Det ser anspent ut dere tre imellom, Knut Arild Hareide?

– Nei, det var ikke det. Vi snakker godt sammen. Men det er feil å si at dette ikke er en krevende tid i partiet, svarer Hareide og legger til:

– Når folk spør meg: Er alt bra? Da kan jeg ikke svare nei eller ja, alt etter som. For slik er det ikke. Det er en vanskelig tid for oss. Men vi klarer å stå sammen som lederskap, sier Hareide på vei til et nytt møte med nettopp de to andre og resten av arbeidsutvalget på partikontoret.

Venstre i klemme

KrFs mulige sidebytte preget trontaledebatten på et sjeldent vis. Helt frem til KrF har gjort sitt valg, er det unntakstilstand i norsk politikk.

Selv om de blågrønne kan bli avsatt om Hareide vinner under det ekstraordinære landsmøte, turte ikke regjeringspartiene utfordre hovedpersonen Hareide i replikkrunder.

Bare Venstres Abid Q. Raja brøt tausheten og viste til listen over 40 KrF-seire på partiets nettside.

– Disse seirene har KrFs tillitsvalgte vært meget stolte over. KrF og Venstre har sammen betydd noe – oss sentrumskamerater, påpekte Raja og ville vite hva disse betydde for KrF.

Overfor Vårt Land vedgikk Raja litt humoristisk etterpå at innlegget var et slags rop om hjelp. For hele Venstres knapt årsgamle regjeringsprosjekt er nå truet av KrFs ferd.

LES OGSÅ: Slik avgjør lokal delegatkamp KrFs vei

Taust

Fra KrF selv var det helt tyst frem til partilederen selv holdt sitt hovedinnlegg. Partiet sto ikke for en eneste replikk overfor de parlamentariske toppene i Høyre, Ap, Frp, Sp, SV og Venstre. Aldri før har det vært så stille fra KrF i en trontaledebatt.

En årsak er at KrF er så lite parti at det stiller sist i køen, bare foran Rødt og Miljøpartiet De Grønne. Den situasjonen blir dramatisk snudd om KrF selv får statsråder.

– Jeg hadde planlagt replikker, men fikk ikke ordet etter Ap, og Høyre og Frp, lyder Hareides egen forklaring.

Men heller ikke Venstre, Sp og SV fikk noen motstemme fra KrF.

LES OGSÅ: Hareide avslører opptakten til KrF-dramaet

Rødmaling

Ap-leder Jonas Gahr Støre betegnet KrFs interne prosess som et «verdivalg»

– Vi ønsker velkommen anbefalingen fra Hareide om å utforske et mulig samarbeid med Ap, sa Støre og varslet at Ap var klart til å ta regjeringsansvar.

I stedet for å presse KrF inn i folden, tegnet Høyre et bilde av et Ap presset fra rød kant. Skremmebildet var «kommunalisering» av barnehager og tjenester, samt kommunal vetorett for nye friskoler. Nettopp frihet for friskoler er en hjertesak for KrF. Parlamentarisk leder Trond Helleland ga partiet Rødt «honnør» for å ha presset «Ap ut på galleien».

– Maler dere nå Ap ekstra rødt for å skremme Hareide?

– Dette har ikke noe med diskusjonen i KrF å gjøre. Men vetorett om friskoler kan bli tilfellet i kommuner der Ap styrer, svarer Helleland.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter