Nyheter

Muslimsk ordførerkandidat: Tro er privat

– Det er politikken jeg står for som teller, sier Shoaib Sultan.

I vår fikk Arbeiderpartiet en muslim som nestleder da ­Hadia Tajik ble valgt inn partiledelsen. Nå kan Oslo kommune få en ordfører som er muslim, Shoaib Sultan fra Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Det pågår nå forhandlinger mellom Arbeiderpartiet og MDG om hvem som kan få hvilke ­posisjoner i hovedstaden – om de to partiene feier ut det borgerlige byrådet.

Samtidig som mediene fylles med forhandlingsspekulasjoner, dukker det også opp spørsmål på særlig sosiale medier som går rett på Shoaib Sultan og hans synspunkter på for ­eksempel homofili og ekteskap for likekjønnede.

Sultan er oppgitt:

– En del nekter å forholde seg til det jeg sier, og ønsker heller å lage splid og konflikt, sier han til Vårt Land.

Når det kommer til troens plass i politikken, sier han som flere kristne politikere:

– Tro er privat. Det er politikken jeg står for som teller.

LES OGSÅ: Shoaib Sultan mener mennesker lever i fornektelse

Alles ordfører. I august, idet valgkampen startet, skrev MDGs ordførerkandidat i Oslo et ­leserinnlegg i Vårt Land der han gikk i rette med dem han kaller «nettrollene», de som til stadighet beskylder ham for å si noe og mene noe annet:

– Jeg har i hele min korte­ ­politiske karriere forsøkt å fremme­ nyanser i debatten (...) Jeg tar gang etter gang avstand fra diskriminering og forfølgelse­ av homofile, men trollene gir seg ikke. De gjentar og gjentar de samme infame spørsmålene (...) Jeg er ikke i tvil om hensikten: Å forhindre at vårt mangfoldige Oslo får en muslimsk ordfører.

I august leverte Sultan, som bygget opp paraplyorganisasjonen Islamsk Råd Norge (IRN), denne programerklæringen via Vårt Land:

– Blir jeg valgt til ordfører i Oslo, skal jeg være hele byens ord
fører (...) Ikke minst skal jeg være minoritetenes ordfører, ­enten vi snakker buddhister, ­homofile, svenske gjestearbeidere, sprøytenarkomane, dyslektikere, sjiamuslimer, tiggere, funksjonshemmede og ikke minst de fattige i Oslo.

Ryddig og prinsipiell

Åse Røthing, professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, kjenner som kjønnsforsker Shoaib Sultan godt. Hun er oppgitt over at tiskingen og hviskingen på nytt rammer ham:

– Det er ikke mulig å bli tydeligere enn det Shoaib Sultan er når det gjelder homofiles menneskerettigheter. Mange konservative kristne kan med fordel lære av ham når det kommer til det å være ryddig og prinsipiell på dette området, sier teologen Røthing til Vårt Land.

– Det er som om Sultan aldri kan bli skikkelig norsk, uansett hva han sier han mener. Han ­anklages for å ha en skjult agenda som politiker fordi han er muslim.

Åse Røthing, professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus

Når Sultan ikke ønsker å utdype­ om han mener at homofili er synd ut fra Koranen, tar Røthing ham kraftig i forsvar:

– Hva som er hans personlige religiøse overbevisning i denne saken berører ikke hans gjerning som politiker. Det avgjørende er hans prinsipielle kamp for menneskerettigheter for alle, sier Røthing.

LES OGSÅ: Sultans roses for sitt homofili-engasjement

Skjult agenda

Hun mener dem som til stadighet stiller spørsmål ved Sultans troverdighet i flere kontroversielle saker, indirekte stiller ham til ansvar for brutale brudd på menneskerettigheter i udemokratiske muslimske stater, kun fordi han er muslim. Norske kristne blir ikke på samme måte anklaget for å støtte udemokratiske eller barbariske praksiser blant kristne i andre deler av verden, påpeker Røthing.

– Det er som om Sultan aldri kan bli skikkelig norsk, uansett hva han sier han mener. Han ­anklages for å ha en skjult agenda som politiker fordi han er muslim.

Røthing kjenner Sultan godt fra antirasistisk arbeid:

– Han er en sterk forkjemper for LHBT-rettigheter, og han har deltatt på flere debatter og markeringer til støtte for LHBT-folk de siste årene enn de aller, aller fleste andre politikere.

LES OGSÅ: – Jeg har ingenting å skjule, sier mannen som kan bli Oslos nye ordfører

Ble respektert

For snart to uker siden sa KrF-leder Knut Arild Hareide at det var uaktuelt for ham å si hva han mener om kirkelig vigsel av likekjønnede, saken som dominerte årets kirkevalg.

– Jeg synes ikke det er riktig. Det er opp til kirken å ­bestemme om homofile ekteskap skal ­tillates. Slike beslutninger er det ikke politikerne som skal ta, sa ­Hareide til TV 2 før saken døde ut.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter