Nyheter

Muslimprat blir preken

Neste søndag blir det samtale mellom presten og en muslim i Arendal – og ingen preken.

«Møte med det fremmede» er temaet når sokneprest Åsta Ledaal og prost Kolbjørn Gunnarson 28. februar inviterer til gudstjeneste for hele prostiet i Trefoldighetskirken i Arendal. Med seg som gjest har de Josef Hæier, som er muslim og en sentral person i moskeen i byen. Samtalen mellom ham og soknepresten erstatter preken denne søndagen.

– Han kom hit til landet som flyktning for mange år siden, og jeg har lyst til å høre hans opplevelse av det å komme til oss, vårt land og vår kristelighet, sier Ledaal.

LES MER: Biskopene diskuterer koranlesing i kirken

– Forkastelig

Soknepresten ønsker at Hæier skal si noe om hva Koranen og islam sier om hvem Gud og Jesus er, og mener at det er viktig at kristne setter seg inn i hva muslimer tror for å møte dem med respekt – særlig nå som flere flyktninger kommer til landet, og en del av dem er muslimer.

– Vi vet at vi ser forskjellig på hvem Gud og Jesus er. Jeg vil også i samtalen bruke bibelfortellingen om da Jesus møtte den samaritanske kvinnen ved brønnen. Jesus gikk i møte med samaritanene og møtte dem med respekt, sier Ledaal.

Kurt Hjemdal, tidligere styreleder i Normisjon, synes det er fint at kirken i Arendal inviterer en muslim, men at gudstjenesten er feil sted.

– Det er forkastelig at man bruker en gudstjeneste til dette. Det er masse av andre fora hvor man kan ta opp en slik dialog. Presten har ikke forstått sin rolle som gudstjenesteleder, sier han.

Hjemdal understreker at gudstjenesten er noe annet enn dialog.

– Det kan gi en interessant diskusjon, men ikke i gudstjenesten, sier han.

LES KRONIKK: Kan det leses fra Koranen i en gravferd?

Viktig rom

Ledaal mener at samtalen kunne vært i et eget møte, men synes likevel gudstjenesten er best.

– Vi ønsker som kirke og prosti å vise at dette møtet faktisk kan skje i en gudstjeneste. Da må vi være oss bevisst og trygge på hva vi selv tror og står for.

Prost Kolbjørn Gunnarson synes det er viktig å invitere Hæier nettopp til gudstjenesten.

– Det er vårt viktigste rom. Der tilber vi den treenige Gud. Det kan ikke en muslim bifalle. Når han kommer til oss, er det vi som er hjemme. Med vårt kristne menneskesyn skal vi ha respekt og strekke oss langt, sier Lystad.

Han mener også at kirken skal bidra til samhold i samfunnet.

– Vi gjør ikke dette for å utviske ulikhetene. Nettopp ved å ha en dialog kan vi bli tryggere i vår tro. Ved å få innblikk i den andres tro, kan vi oppleve den som mindre truende, sier prosten.

LES MER: Prester tror kristne, muslimer og jøder har samme Gud

Ville hatt preken

Anne-May Grasaas, domprost i Oslo, ville hatt en egen preken hvis hun skulle invitert en muslim til samtale i gudstjenesten. Hun har erfaring med intervjuer med gjester fra Trefoldighetskirken i Oslo.

– Da hadde vi også diskusjoner om en slik samtale ble litt mye i en gudstjeneste, fordi det ikke hører til i gudstjenestens faste ledd.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Intervjuene ble brukt som et oppspill til prekenen, og for å skape en større nærhet til en problematikk eller livserfaringer.

– Jeg kunne også ha invitert en muslim til å komme i et tilsvarende intervju, men da ville jeg lagt vekt på å ha en preken. Den trenger ikke være lang. Det er noe av gudstjenestens essens at ordet skal forkynnes, og at evangeliet som leses skal legges ut og aktualiseres, sier hun.

Grasaas ønsker ikke å mene noe om planene i Arendal. Hun understreker at religionsdialog er viktig.

– Det er forståelig at noen har med seg en spenning mellom kristne og muslimer fra landene de kommer fra. Jeg tror at den kan tones ned ved at en i det offentlige rom i Norge og i kirka har en annen holdning, sier Grasaas.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter