I mars åpnet Det Norske Misjonsselskap (NMS) gjenbruksbutikk nummer 51. Disse butikkene er blitt en viktig inntektskilde for NMS. I 2019 ble det hver uke solgt for 1,2 millioner kroner. Til nå i år har det vært en kraftig økning, melder Misjonsselskapet.

Men nå har selskapet NMS Gjenbruk stengt alle sine butikker midlertidig. Korona-viruset gir derfor milliontap for gjenbrukskjeden og eierorganisasjonen NMS.

– Fra å ha økende inntekter, har vi nå bare utgifter, forteller informasjonsleder Martin Eikeland i NMS.

Derfor arbeider NMS nå hardt med å få avtaler med huseierne om reduserte leier så lenge butikkene er stengt.

Fattige rammes

– Vi er i en fortvilet situasjon. Når hele samfunnet stenges ned, deltar selvsagt også NMS Gjenbruk i den nasjonale dugnaden for å stanse smitten. Men konsekvensen er jo at vi mister inntekter som skulle ha gått til arbeid i mange av verdens fattigste land, sier Ina Kjøstvedt, som er daglig leder i NMS Gjenbruk.

Hun utdyper:

– Dette er penger som ville blitt brukt til hjelpearbeid i fattige land i Afrika og Asia. Situasjonen er fortvilet.

Har mange eldre frivillige

NMS Gjenbruk er den gjenbrukskjeden med flest utsalg i Norge. På de 51 butikkene står det nå et tydelig «Stengt på ubestemt tid».

Kjøstvedt understreker at det er flere hensyn som ligger bak vedtaket om å stenge butikkene.

– I første omgang føler vi ansvar for våre trofaste, frivillige medarbeidere. En stor del av disse er eldre mennesker som er definert som en risikogruppe. For at disse ikke skal bli eksponert for korona-smitten, var det nødvendig å stenge alle butikkene umiddelbart, sier Kjøstvedt, som også legger til at NMS Gjenbruk føler et samfunnsansvar for å bidra til smittehindring.

Kan levere i Fretex-boksene

Fretex stenger også alle gjenbruksbutikkene. Selskapet som eies av Frelsesarmeen har 40 butikker i Norge:

– For å hindre smittespredning velger Fretex Miljø AS å stenge alle butikker, butikkenes mottak, sorteringsanleggene og produksjon innen sikkerhetsmakulering fra og med onsdag 18. mars, opplyser selskapet.

Men folk kan levere brukttøy i Fretexboksene. Disse skal fortsatt tømmes, forteller Fretex…

– Innsamling og transport av tøy fra boksene og sikkerhetsmakulering vil bli opprettholdt inntil videre. De som jobber i transport følger nye rutiner for smittevern. Det er dermed mulig å levere klær i boksene.

Misjonssambandet stenger

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) har også stengt alle sine 33 gjenbruksbutikker i 14 dager, i første omgang. Økonomileder Øystein Frøysa i NLM forteller at store inntekter forsvinner. Før jul hadde gjenbruksbutikkene syv-åtte millioner kroner i omsetning hver måned.

– De fleste som jobber i gjenbruksbutikkene er frivillige, og andre kostnader kan i liten grad kuttes, så her står vi overfor et direkte bortfall av inntekter. Vi snakker om opp mot to millioner kroner hver eneste uke, sier Frøysa.

LES MER

Knut Vollebæk er koronasmittet: – Viruset vil forandre verden, forhåpentligvis til det bedre

Hjelpearbeider: Sykehus avviser syke flyktninger