Den siste uka har titalls tusen indere demonstrert rundt om i landet mot en ny statsborgerskapslov som kritikere mener diskriminerer muslimer, og en rekke steder kom det til kraftige sammenstøt.

I byen Mangalore ble to menn på 23 og 49 år drept da politiet åpnet ild under protestene torsdag, opplyser polititalsmann Qadir Shah. Myndighetene har innført portforbud i byen, og skoler, restauranter og barer er stengt.

Lokale helsemyndigheter opplyser at fire andre behandles for skuddskader på et sykehus i Mangalore.

Også i byen Lucknow ble en mann ifølge faren drept, men lokalt politi ville ikke bekrefte dødsfallet.

Omstridt lov

Indias statsminister Narendra Modis forsøk på å få loven godkjent i nasjonalforsamlingen i forrige uke førte til store og tidvis voldelige demonstrasjoner i hele India.

Myndighetene hadde lagt ned protestforbud torsdag, et forbud mange demonstranter trosset. Tusener er pågrepet flere steder i landet, blant annet i Lucknow, der steinkastende demonstranter støtte sammen med politi og satte fyr på kjøretøy. Politiet brukte batonger mot demonstrantene der, skriver nyhetsbyrået DPA.

Det har også vært sammenstøt i byen Ahmedabad. Demonstrasjonene har vært fredelige de fleste andre stedene torsdag.

I Delhi og Bangalore ble det ikke meldt om opptøyer, men flere ble pågrepet ettersom det var lagt ned forbud mot demonstrasjonene.

LES OGSÅ: Muslimer skremt av indisk lov

Restriktive tiltak

Teleselskapet Vodafone opplyser at de etter forespørsel fra myndighetene har lagt begrensninger på tilgjengeligheten på mobiltjenester i deler av New Delhi.

Jio, den største teleoperatøren i landet, har gjort det samme.

Myndighetene har også innført restriktive tiltak i den nordøstlige grensestaten Assam, der demonstrasjonene brøt ut forrige uke.

Flere drept

De to eller tre dødsfallene torsdag kommer i tillegg til at seks personer fra før er drept og flere titall såret i sammenstøt med politiet i Assam siden opptøyene startet.

Flere hundre personer er i tillegg pågrepet den siste uken, og myndighetene har kuttet internettforbindelsen i noen områder, samt lagt ned forbud mot at folk samler seg i andre områder. I hovedstaden New Delhi var metroen stengt torsdag.

– I strid med grunnloven

Loven som ble vedtatt i nasjonalforsamlingen forrige uke, går ut på å gi statsborgerskap til ikke-muslimske migranter uten lovlig opphold. Indias hindunasjonalistiske statsminister Narendra Modi sier hensikten er å beskytte forfulgte minoriteter fra naboland med muslimsk flertall.

Kritikere mener at loven er et ledd i Modis forsøk på å marginalisere landets 200 millioner muslimer og i strid med Indias sekulære grunnlov.

Indisk høyesterett vedtok onsdag å utsette behandling av statsborgerskapsloven til 22. januar.