Minoritetsforeldre under press

Norske foreldre i små, kristne trossamfunn opplever mange av de samme utfordringene som etniske og andre religiøse minoriteter, viser ny forskning.

LIKE UTFORDRINGER: Monika Grønli Rosten (t.h.) og Ingrid Smette har snakket med norske minoritetsforeldre om deres erfaringer med å oppdra barn i Norge i dag. Forskningen viser at foreldrene med ulik religiøs og etnisk bakgrunn opplever mange av de samme utfordringene.

– Både troende muslimske og mormonske foreldre prøver å finne en måte å overføre noen verdier til barna som er annerledes enn det som er vanlig i majoritetssamfunnet, og som de kanskje vet vil møte motstand. For eksempel når det gjelder seksualitet, sier Ingrid Smette, forsker ved OsloMet – storbyuniversitetet.

I en helt fersk forskningsrapport viser hun og kollega Monika Grønli Rosten at minoritetsforeldre opplever å stå i et krysspress mellom ulike idealer og forventninger om hvordan man skal oppdra barna sine. Studien er utført på oppdrag fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). Den sammenlikner foreldrepraksiser blant foreldre med innvandrerbakgrunn og ulik religiøs tilhørighet med foreldrepraksiser blant foreldre med norsk bakgrunn og tilhørighet i kristne trossamfunn utenfor Den norske kirke. Funnene viser flere slående likheter.

– Det å være minoritet og oppleve at andre i samfunnet ser på deg som annerledes er en sår, felles erfaring for en del av de foreldrene vi har snakket med, forteller Monika Grønli Rosten.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP