Nyheter

Menighet får ikke se rapport om kirkekonflikt

Oslo katolske bispedømme har undersøkt om det har skjedd noe i strid med kirkeretten i St. Svithun menighet – konklusjonen har menigheten ikke fått se.

St. Svithun katolske menighet har vært preget av konflikter det siste året. I tillegg til tollsaken, fikk menigheten i fjor mistanke om at den polske presten hadde tatt penger fra kollekten og tatt betaling fra menighetsmedlemmer for å holde seremonier.

På grunn av mistanken annonserte sokneprest Sigurd Markussen for menigheten at kapellanen ikke skulle ha noe pastoralt ­arbeid i menigheten og at han forbød ham å komme til kirken. Menigheten gikk også til politiet med dokumentasjon og i forrige uke meldte Vårt Land at politiet nå har siktet kapellanen i underslagssaken.

LES OGSÅ: Ba biskopen om hjelp i momssak

«Avsettelsen» ble av den polske gruppen tolket som en respektløs og krenkende­ handling overfor kapellanen spesielt og det polske miljøet generelt. Biskop Bernt Eidsvig godtok ikke bortvisningen og «gjeninnsatte» kapellanen.

LES OGSÅ: Katolske menighet herjes av konflikt

Ville finne ut av anklagene

For å komme til bunns i konflikten gjennomførte Oslo katolske bispedømme en ekstraordinær visitas i oktober i fjor. Det var kirkerettsekspert Torbjørn Olsen som sto for den, og han leverte sin rapport til biskopen i begynnelsen av november.

Målet med visitasen var å klargjøre om det forelå skyld i de anklagene som er fremmet.

– Hvis det ikke foreligger skyld er det fint om alle får vite det også, sa Eidsvig til Vårt Land i forbindelse med visitasen.

– Beklagelig at rapporten er gitt til utenforstående

Hverken menighetsråd eller sokneprest Sigurd Markussen har fått se rapporten etter visitasen, selv om det er to måneder siden den ble overlevert til biskopen fra Torbjørn Olsen.

– Derimot har politiet fått den. Det er sterkt beklagelig at den er gitt til utenforstående, sier ordstyrer i menighetsrådet i St. Svithun, Hans Kristian Jakobsen.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Han forteller at menigheten har bedt om å få den, men at de ikke har fått den.

– Det er nærliggende å tro at konklusjonen ikke støtter bispedømmets syn. Det må være noe i rapporten de ikke vil vise, sier han.

LES OGSÅ: Prest siktet i underslagssak

Aldri meningen å offentliggjøre

Ifølge biskop Bernt Eidsvig var det aldri meningen at visitasrapporten skulle offentliggjøres.

– Det var en forutsening for visitasen at rapporten kun skulle være for min bedømmelse. Så lenge saken nå er hos politiet, gir vi ikke fra oss rapporten – om vi noen gang vil offentliggjøre den. Det kan være at ordstyrer kan få se den når politiet er ferdig med saken.

– Når det er sagt, så inneholder den ingen sensasjoner. Det at jeg har vist den til politiet, viser det at den tåler offentligheten lys, sier Eidsvig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter