Nyheter

Ba biskopen om hjelp i momssak

Sokneprest i St. Svithun katolske menighet i Stavanger informerte biskop Bernt Eidsvig om mulig tollunndragelse for tre år siden. Tollvesenet mistenker at menigheten har unndratt rundt 400.000 kroner i moms.

I september i fjor ble det kjent at den katolske menigheten i Stavanger, St. Svithun, hadde gått til Tollvesenet med mistanke om at det hadde blitt unndratt moms i forbindelse med utvidelsen av kirken.

Daværende sokneprest, Reidar Voith, oppdaget at en prest hadde underskrevet falske gavebrev for blant annet kirkebenker og skriftestol. Gavene skulle ha kommet fra «søstermenigheter» i Polen og Tyskland. St. Svithun menighet hadde på den tiden ikke søstermenigheter noe sted. Praksisen hadde foregått i halvannet år før den ble oppdaget.

Gaver fra utlandet som trossamfunnfra skal bruke i religionsutøvelse er tollfrie. Dermed unngikk menigheten å betale moms for interiør de importerte i forbindelse med utvidelsen av kirken. Den ble nyinnviet av biskop Bernt Eidsvig i desember 2012.

LES OGSÅ: Prest anmeldt for underslag og tollunndragelse

– Blir ubehagelig for oss alle

Voith oppdaget de falske gavebrevene rett etter at han tiltrådte høsten 2012. Ved flere anledninger ba han biskop Bernt Eidsvig og Oslo katolske bispedømme (OKB) om hjelp for å ordne opp i saken.

Allerede i oktober 2012 tok han kontakt med bispedømmet for å varsle. Han ble da bedt om å lage en rapport. Den leverte han til biskopen og økonomisjefen Thuan Cong Pham i desember samme år.

LES OGSÅ: Menighet får ikke se rapport om kirkekonflikt

Han fikk ikke svar på rapporten. Vårt Land har fått tilgang til korrespondanse mellom Voith og bispedømmet som viser at han etterlyser svar og igjen ber bispedømmet om hjelp i januar 2013:

«Selv kommer jeg i et straffeansvar eftersom jeg har avdekket og forstått innholdet i det jeg fant. Jeg håper derfor at OKB vil følge opp saken, selv om den blir ubehagelig for oss alle», skriver daværende sokneprest Reidar Voith til biskop Eidsvig.

Menigheten hørte ingenting

Ifølge korrespondansen skulle økonomisjefen, Thuan Cong Pham, dra til tollkontoret i Stavanger «i egen person» for å få ryddet opp. I forkant hadde han fått «udelt positive» signaler om at dette skulle gå bra.

Etter mars 2013 hørte St. Svithun menighet ingenting fra bispedømmet. De stusset også på at de ikke ble kontaktet av Tollvesenet, enten gjennom forespørsel om informasjon eller en regning på den manglende momsen.

I vinteren 2015 sprakk medlemsrotsaken i OKB for alvor. Etter det Vårt Land erfarer, utløste dette usikkerhet i St. Svithun om bispedømmet var i stand til å gjøre noe i momssaken. Både biskop Bernt Eidsvig, økonomisjef Thuan Cong Pham og bispedømmet er siktet for grovt bedrageri i forbindelse med medlemsrotsaken.

St. Svithun menighet ble også i tvil om det faktisk hadde vært kontakt mellom bispedømmet og Tollvesenet. Sammen med sin advokat, gikk menigheten derfor på egenhånd til Tollvesenet med dokumentasjonen de hadde funnet.

Frykter skrifte i smuglergods

Tollsaken har skapt mye uro i menigheten. Under en visitas i fjor høst kom det fram at «enkelte i menigheten har vært ille berørt av de eventuelt går til skrifte ‘i smuglergods’», skriver biskopens generalvikar i et brev til menigheten.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Hverken forhenværende sokneprest Reidar Voith eller nåværende sokneprest Sigurd Markussen har ønsket å la seg intervjue av Vårt Land.

Første gang registrert i 2015

Vårt Land kontaktet i fjor høst Tollvesenet for å finne ut hvordan de først ble kjent med saken. Ifølge daværende avdelingssjef Geir Olav Mandt, i Toll Vest, ble saken første gang registrert i deres systemer 7. april 2015.

– Saken ble opprettet etter at menigheten uoppfordret kom til oss og la fram dokumentasjon, sier han.

– Har noen fra Den katolske kirke vært i kontakt med tollvesenet på et tidligere tidspunkt i denne saken?

– Det har jeg ingen kjennskap til, så det kan jeg ikke kommentere, sier han.

Foreløpig rapport klar

Etter omorganisering i Tollvesenet er Rolf-Ole Seljeflot ny avdelingssjef for avdeling for toll og vareførselsavdelingen i Toll Vest. Han bekrefter at de nå har gjennomført en kontroll av St. Svithun menighet.

– Kontrollrapporten er ferdig skrevet og ligger til behandling. Vi skal nå sende ut et forhåndsvarsel til menigheten slik at de kan uttale seg. Deretter skal vi fatte et vedtak, sier han.

Vårt Land vet kravet i den foreløpige rapporten ligger på rundt 400.000 kroner. Det vil si at menigheten har innført varer for over 1,5 millioner kroner uten å betale toll for dem.

Uaktsomt eller forsettelig brudd på merverdiavgiftsloven kan føre til at Tollvesenet ilegger en tilleggsavgift på opp til 60 prosent.

Tollvesenet vil først vurdere en eventuell politianmeldelse når saken er ferdigbehandlet.

– Har telefonloggen

– Når ble Oslo katolske bispedømme informert om tollsaken første gang, biskop Bernt Eidsvig?

– Det er en god stund siden. Men det kan godt stemme at det var i 2012, sier han.

Eidsvig forteller at saken da ble overlatt til økonomen, Thuan Cong Pham, som kontaktet Tollvesenet i Stavanger.

– Dette var et sjeldent tilfelle for Tollvesenet, og vedkommende han snakket med kjente ikke til de aktuelle bestemmelsene. De ble derfor enige om at tollvesenet skulle ringe tilbake hvis det var noen grunn til det.

– Så bispedømmet tok altså kontakt med tollvesenet for å få avklart situasjonen?

– Ja, per telefon. Vi har lagret telefonloggen i bispedømmet. Det har Torbjørn Olsen dokumentert da han undersøkte saken, sier Eidsvig.

Siden OKB ikke hørte noe mer fra Tollvesenet, lot de saken ligge.

– Jeg hørte ikke noe mer om den før anklagene mot kapellanen kom opp igjen, sier Eidsvig.

– Ikke grunnlag for forhåndsdom

Den polske presten som har underskrevet de falske gavebrevene er også siktet av politiet i en underslagssak. Menighetsrådet og sokneprest ønsker at han skal fratre sin stilling, noe biskopen har sagt nei til.

– Er han fortsatt i arbeid?

– Ja. Han fortsetter i jobben, inntil han mot formodning vedstår seg skyld, eller skulle bli dømt til skyld. Det er ikke grunnlag for noen forhåndsdom fra min side.

Økonom i OKB, Thuan Cong Pham, har ikke ønsket å la seg intervjue av Vårt Land.

Polsk prest: Uskyldig

Den polske presten som har signert gavebrevene hevder han er uskyldig.

Dette bekrefter kapellanens advokat ­Brynjar Meling:

– I den grad de transaksjonene som er foretatt ikke er i overensstemmelse med norske skatte- og avgiftsregler, er det åpenbart at den da nyansatte, utenlandske pateren ikke var den som var nærmest til å bære ansvaret for de formelle innrapporteringene, sa han kapellanens advokat ­Brynjar Meling til Vårt Land da saken ble kjent.

– Han har aldri foretatt noen transaksjoner av noen art som ikke er klarert med og gjort i forståelse med og etter kirkens ønsker, sier advokaten.

I tillegg til å være involvert i momssaken, er også den polske kapellanen siktet av politiet i en underslagssak. Han er mistenkt for å ha tatt fra menighetens kollekter. Han etterforskes også for å ha krevd penger av menighetsmedlemmer for å avholde seremonier. Også i denne saken nekter han straffeskyld. Advokat Brynjar Meling har ikke besvart Vårt Lands henvendelser.

På grunn av sykdom har det ikke vært mulig å intervjue soknepresten som virket før Reidar Voith.

I en tidligere versjon av denne nettsaken sto det at «gaver fra religiøse institusjoner er tollfrie». Det riktige er at gaver som trossamfunn skal bruke under religionsutøvelse er tollfrie. Videre sto det at tollvesenet kan ilegge tilleggsgebyr på 100 prosent. Den riktige, maksimale satsen er 60 prosent.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter