Nyheter

Mener Aps ideologi er utdatert

Tiden er overmoden for å oppdatere Aps ideologi for å svare på akutte samfunnsutfordringer, mener tidligere Ap-politiker Sigurd Grytten og AUF-nestleder Ina Libak.

Sigurd Grytten, tidligere stortingsrepresentant under Stoltenberg 1-regjeringen og partner i PR-byrået Zynk, mener at partiet må ha en ideologi som svarer til dagens samfunnsutfordringer.

Nestleder i Ap Hadia Tajik sa til Vårt Land tirsdag at et nytt prinsipprogram er «en spennende tanke».

Ap har siden valget i fjor slitt med å sette dagsorden med politiske saker. Samtidig blør partiet meningsmålingene og vaker rundt 20 prosent. Det er kritisk for et parti som har som vane å ligge over 30 prosent.

Jonas' element

Grytten mener at Jonas Gahr Støre er helt riktig person til å lede prinspipprogramprosessen.

– Støre er en mye mer verdiorientert politiker enn Brundtland og Stoltenberg var, sier Grytten.

Ap-lederen har en intellektuell tilnærming til politikk, og vet hvilket samfunn han vil ha, mener han.

– Sånn sett er utspillet fra Hadia Tajik kanskje noe Støre kan kjenne seg igjen i. Er det noe Støre er egnet til, så er det å lede en slik diskusjon i partiet, sier Grytten.

Les også: Tror KrF går i regjering

Samfunnsutfordringer

Grytten mener at samfunnsutviklingen gjør det helt nødvendig for partiet å oppdatere prinsippene sine.

– Jeg tror en prinsipprogrambehandling kan være sunt for Ap. Partiet trenger det for å forholde seg til et samfunn som har gjennomgått grunnleggende strukturelle og sosiale endringer, sier Grytten.

– Sosiale medier har skapt nye felleskap, det fører noen steder til ekkokamre hvor tidligere etablerte sannheter utfordres, sier Grytten.

Det krever en større verdibevissthet knyttet til den teknologiske utviklingen, mener han. Grytten mener også at økonomisk ulikhet har blitt vanskeligere å håndtere enn tidligere.

– Vi trenger en verdibevissthet om den ekstreme kapitalkonsentrasjon den nye teknologien kan føre til. Arbeiderpartiet trenger å finne nye løsninger for skattlegging for å få til en rettferdig fordeling av goder i et post-industrielt samfunn, sier Grytten.

Les også: Ap-nestleder Hadia Tajik er ordknapp om hva partiet har lært av halvåret med uro.

Skatt

Det er AUF-nestleder Ina Libak er enig med Grytten i. Hun mener at Aps politikk ikke svarer godt nok på hvordan den økonomiske ulikheten skal bli mindre.

– Forskjellene de siste ti årene er blitt større, men vi ønsker oss et samfunn der forskjellene skal bli mindre. For å få til det trenger vi en grunnleggende diskusjon om hvordan vi skal nå det målet, sier Libak.

Hun tror noe av grunnen til det er at de rikeste i samfunnet tidligere eide land og produksjonsmidler, mens de nå eier blant teknologi- og infomasjonsbedrifter.

– De selskapene og personene klarer å unndra seg skatt på en annen måte enn tidligere. Det var noe Jonas også snakket om i sin tale på sommerleiren til AUF, sier Libak

Les også: Høyres nestleder mener Jonas Gahr Støre mangler respekt for KrFs kjernesaker

Glem Gerhardsen

Grytten frykter at en prinsipprogramarbeidet kan bli nostalgisk. Han mener at det har preget debatten om Aps politiske prosjekt i år, og sikter blant annet til Mimir Kristjanssons bok Hva ville Gerhardsen gjort?.

– Det må ikke bli en Mimir Kristjansson-inspirtert debatt om hvordan vi kan vi returnere til Gerhardsens politikk. Det er potensial for en annen type diskusjon enn å vekke Gerhardsen til live igjen. Men den er mer krevende, og den krever mer mot, sier Grytten.

Han mener at Ap må unngå å søke tilbake til sine historiske røtter, og mener at det sosialdemokratiske slagordet om å «gå inn i sin tid» må være førende for arbeidet med nytt prinsipprogram.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter