Klima

– Mange land tror de sender brev til julenissen

Mexicanske Jail Ixel Cruz fra KFUK-KFUM med klar beskjed til delegatene i Paris.

Hvorfor drar du til Paris?

– Ungdom må være med å bestemme fremtiden vår. Det er ikke for å være frekk, men en del av forhandlerne som er her, gjør ikke en god nok jobb. Derfor må vi jobbe aktivt for å presse dem.

– Hva gjør du mens du er her?

– Å, det er så mye! Møter, nettverksbygging, avtaler med folk fra hele verden. Vi som er her med YMCA (KFUK-KFUMs internasjonale organisasjon) er også med i et ungdomsnettverk – YOUNGO – der vi deltar i ulike arbeidsgrupper. Vi følger med på ulike områder av avtaleteksten, og deler utviklingen med nettverket vårt hver morgen. Blant annet følger jeg arbeidet med å sikre likestilling.

LES OGSÅ: Norske Jenny gjør klimakaoset enklere å forstå

Som «å sende brev til julenissen»

Hvordan kom du hit?

– Med fly.

Hva er det viktigste som kan skje på forhandlingene?

– Å få på plass en juridisk bindende avtale. Hva nå det betyr, vi har jo ikke mekanismer til å straffe landene som ikke når målene sine. Derfor er det også viktig at avtalen er realistisk. For noen ganger virker det som landene tror de signerer rene brev til julenissen. De signerer under hva som helst, så drar de hjem og gjør ingen verdens ting.

– Hva har overrasket deg mest hittil i forhandlingene?

– Hvor raskt endringer kan skje. Organisasjonen jeg jobber sammen med, har fulgt prosessen med avtaleteksten i Paris siden klimamøtet i Lima i Peru i fjor. Det har hele veien stått i utkastene og forarbeidene at hensynet til rettferdighet på tvers av både nåværende og fremtidige generasjoner må sikres i avtaleteksten. Men så har blant annet USA og Norge presset for å kutte hele avsnittet, og nå står det i fare for å forsvinne. Det er overraskende å se hvordan viktige endringer i teksten plutselig kan forsvinne på så kort tid, to dager, en halvtime...

LES OGSÅ: USA er nå bedre på klima enn Norge

Å bo i Mexico gir mange klimasynder

– Hvem er din klimahelt?

– Jeg tror ikke jeg bare har én. Det er så mange som jobber mot klimaendringer hver dag, som aldri er synlig på TV og radio. Som alle dem i Mexico som til daglig arbeider for å bevare skog, hav og naturreservater. De er de ekte heltene.

– Har du noen hemmelige klimasynder?

– Mange! Livsstilen min, det jeg spiser og drikker, det jeg har på meg, sminken min. Alt har en stor påvirkning på miljøet. Men min verste klimasynd er at jeg bruker bilen min så mye. I Mexico City er offentlig transport hverken trygt, komfortabelt eller effektivt. Så jeg bruker bilen hver dag.

– Hvem ville du tatt en kaffe med akkurat nå?

– Mexicos miljøminister. Mexico har hele veien jobbet for å få inn en referanse til menneskerettighetene inn i forhandlingene. Når alt nå går nedoverbakke, må Mexicos minister kjempe få det tilbake i avtaleteksten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima