Nyheter

– Må finne­ bedre ­løsninger

Gjenbruk av klær løser ikke det egentlige problemet, mener forbruksforsker.

– Dette er en måte å lindre symptomer, i stedet for å løse en uholdbar situasjon, mener Ingun Grimstad Klepp som forsker på klær og forbruk på SIFO ved OsloMet, om at kristne ­organisasjoner gjør god ­butikk på salg og resirkulering av brukte klær.

Hun er glad for at klær blir tatt vare på og brukt av flere i sin levetid. Men når det finnes greie løsninger for å kvitte seg med brukte klær, frykter hun resultatet blir at det underliggende miljøproblemet overproduksjonen skaper ikke blir løst.

– Dette gjelder det meste av resirkulering: Når det blir ­lettere å kvitte seg med ting, blir det også lettere å fylle på med noe nytt.

Se til matbransjen

For miljøets skyld skulle SIFO-forskeren­ gjerne sett at det var større politisk vilje til å redusere overproduksjonen.

– Vi må finne løsninger som gjør at det blir produsert og solgt mindre klær. Gjennom internasjonale handelsavtaler, avgifter og forbrukerrettigheter som gjør folk i stand til å velge bedre varer, så kan man redusere mengden og bidra til at folk blir mer tilfreds med færre og bedre produkter. De siste årene har vi fått langt større bevissthet om maten vi spiser, og jeg tror en lignende bevissthetsøkning kan være på vei for klesbransjen.

LES OGSÅ: Knivar om brukte klede

Til fattige land

For nå overfylles markedet. Tradisjonelt sett har denne «overproduksjonen» av brukte klær ført til at klær sendes til land med flere fattige innbyggere.

– Da kan et problem være at brukte klær fra Norge står i veien for det lokale næringslivet. Dessuten vokser antallet rike mange steder mer enn antallet fattige, noe som bidrar til at markedet for brukte klær oversvømmes ytterligere – slik som lenge har vært tilfelle med T-skjorter. Så for miljøet sin skyld er vi avhengig av å finne bedre løsninger.

– Hva med andre måter å bruke klærne på, for eksempel til bruk i isolasjon av bygg?

– Problemet er at klesproduksjon tar mye ressurser. Å bruke klær som isolasjon er derfor svært lite effektiv ­ressursbruk.

Klepp mener den aller ­gunstige resirkuleringen er den som finner sted ved at man ­arver klær fra hverandre.

– Det private gjenbruket, som består av at man arver klær fra andre, har store økonomiske og miljømessige gevinster. De fleste småbarnsforeldre har opplevd å arve flere barneklær enn de har bruk for. Denne private resirkuleringen er også noe som binder folk sammen, sier Klepp.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter