Abort var inntil i fjor høst strengt ulovlig i det sentralafrikanske landet. Det er idømt fengselsstraffer både for kvinner som tar abort, og for dem som har hjulpet noen til å avslutte graviditeten.

Barmhjertighetskonvensjon

Før helgens markering av folkemordet valgte president Paul Kagame å benytte seg av sine fullmakter og en såkalt konvensjon for barmhjertighet, da han sa at han ville tilgi og slippe fri fra fengsel 367 jenter og kvinner dømt for å ha tatt abort eller for å ha medvirket til abort og barnedrap.

Etter at Irland i fjor opphevet totaforbudet mot abort, er det fortsatt 26 land der abort er forbudt uansett omstendigheter, selv etter voldtekt eller incest, mens 37 land har forbud mot abort med mindre svangerskapet utgjør en livsfare for den gravide.

LES MER: Høybråten om KN og abort

Liberaliserte loven

Rwanda liberaliserte i august i fjor straffelovens bestemmelser om abort. I den nye loven er abort tillatt i tilfeller av voldtekt, tvangsekteskap, incest eller i tilfeller der graviditeten utgjør en helserisiko for moren eller fosteret.

Mens det tidligere måtte en domsavsigelse til for å få utført abort, sier den nye loven at abort kan utføres etter samråd med en lege. Flere organisasjoner for kvinnehelse roser amnestiet for kvinene, men påpeker at det ennå er et stykke før kvinners helse og reproduktive rettigheter blir fullt ut respektert.

Minneseremoni

Søndag ble det holdt en minneseremoni i Rwanda for å minnes at det er 25 år siden folkemordet der 800.000 tutsier ble drept i løpet av noen måneder.

LES MER: Det ubegripelige folkemordet

– Vi vil uttrykke vår solidaritet med familie og venner som fortsatt kjenner tapene. Ved å minnes, får vi også en mulighet til å reflektere over lærdommen fra fortiden – i regionen og i verden for øvrig – i en tid der universelle verdier, ansvarlighet og det å fremme multilateralisme er mer relevant enn noensinne, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini lørdag.

Rwandas president Paul Kagame og flere æresgjester la ned kranser ved minnestedet for folkemordet, før det ble holdt en stor seremoni på et stadion i Kigali. I 1994 ledet Kagame tutsihæren Rwandas patriotiske front, som invaderte landet og satte en stopp for blodbadet etter 100 dager.