Klima

KN-klare Høybråten ser håp i ung protest

Etter seks år i København gleder Dagfinn Høybråten seg til igjen å kunne ta Nesoddbåten det korte fjordstykket til jobb. Mandag overtar han roret i Kirkens Nødhjelp.

Bilde 1 av 2

Han forlot først lederjobben i KrF, deretter stortingsplassen, og har siden 2013 styrt Nordisk ministerråd fra den danske hovedstaden

Nå overtar han toppjobben i Kirkens Nødhjelp, etter at generalsekretær Anne-Marie Helland under dramatiske omstendigheter i mai i fjor ble tvunget til å gå fra jobben etter mistillit fra styret.

LES MER: Måtte gå fra Kirkens Nødhjelp

Nærmere familien

– Når denne muligheten til å lede det viktige arbeidet i Kirkens Nødhjelp åpnet seg, på et område jeg alltid har brent for, kampen for de fattigste, så var det veldig riktig for oss å kunne komme hjem igjen til resten av familien, smiler 61-åringen.

I vårsolen på Aker Brygge betegner han familiegården Høybråten over fjorden på Nesodden som et slags Bakkebygrenda, med nærhet til barn og barnebarn.

Og ikke minst tanken på de kommende generasjonene blir en viktig drivkraft i den nye jobben. Noe av det siste han fikk med seg i København, var en stor demonstrasjon på plassen foran Folketinget, der tusenvis av ungdommer aksjonerte for en mer aktiv og ambisiøs klimapolitikk.

LES MER: Leder sannhetskommisjon

Ble sterkt beveget

– Det bildet der, da jeg kom på jobb om morgenen og så den flokken av unge mennesker som vil noe mer, som vil noe for framtiden og andre enn seg selv, da ble jeg rett og slett beveget. Nå er jeg ganske lettrørt, men jeg begynte nesten å grine, medgir Høybråten.

Han kaller de unges protest en velkommen kontrast til en tidvis overflatisk samfunnsdebatt om det som kan framstå som luksusproblemer og «oss selv nok».

– Jeg er veldig håpefull. Jeg tror denne unge generasjonen kan gjøre noe med voksengenerasjonen som vi voksne ikke klarer alene: Å rette blikket opp og fram og ut, for å se hva som fortsatt er mulig å gjøre for å nå de målene for bærekraftig klima og utvikling som hele verden har satt seg.

En dyp urett

Derfor blir klima blant det han vil løfte i Kirkens Nødhjelp, som er internasjonalt anerkjent for sin ekspertise på vann- og sanitærforhold.

– I jobben jeg går til er noe av det viktigste å se hva vi kan gjøre for dem som i minst grad har skapt klimaproblemene, men som i størst grad er rammet av dem. Det er en dyp urett i hvordan dette rammer noen av verdens fattigste, gjennom et varmere, våtere og villere klima.

Høybråten mener Kirkens Nødhjelp tilbyr muligheter til handling i en tid der folk er i ferd med å våkne, og der ungdommen er «den fremste vekkerklokken i klimakampen»:

– Vi skal være der for de mest utsatte. Vi skal være et redskap og en sterk stemme for å påvirke utviklingen, avhjelpe akutt nød og forebygge kriser. I vår jobb for å gjøre verden bedre, står også kampen for å redusere ulikhet helt sentralt. En mer rettferdig global byrdefordeling ligger meg sterkt på hjertet, understreker Høybråten.

LES OGSÅ: Krever Israel-press

Store vaksineresultater

Som helseminister ble Høybråten kjent som «røykelovens far», men kaller innsatsen som styreleder og styremedlem i den globale vaksinealliansen GAVI for viktigere og det største han har opplevd så langt.

– GAVI har bidratt til 700 millioner vaksinerte barn og ti millioner sparte liv siden tusenårsskiftet. Vaksinealliansen er blitt en «gamechanger» som har bidratt til å endre verden til et bedre sted.

– Hva tar du med til Kirkens Nødhjelp fra det du lærte i GAVI?

– Ikke minst viktigheten av å sette klare mål, stå løpet til målet er nådd, og mobilisere ressurser for å nå målene.

Kirkelig fellesskap

Høybråten vil på vegne av Kirkens Nødhjelp sette ambisiøse mål «på basis av ekspertise, kunnskap og analyse». I bunn ligger organisasjonens bistandsfaglige tyngde, samt et tverrkirkelig fellesskap og økumenisk basert nettverk som gir unike muligheter for en diakonal organisasjon som Kirkens Nødhjelp.

Han nevner kampen mot kjønnsbasert vold som et område han tror organisasjonens spisskompetanse kan utvikles ytterligere.

LES OGSÅ: Krever handling mot voldtekter

Der beveger den kirkelig forankrede organisasjonen seg samtidig inn i et minefelt rundt debatten om retten til sikker bort, som av Høybråtens forgjenger Anne-Marie Helland ble frontet som en prioritert sak for å redde utsatte kvinners liv. Det førte til strid der fire av de sju frikirkelige medeierne ba om å få avklart organisasjonens abortsyn.

Abortetiske dilemmaer

Høybråten sier at spørsmålene rundt abort rommer velkjente etiske dilemmaer, og han akter å forvalte «med klokskap» den linjen styrende organer Kirkens Nødhjelp har bestemt:

– Jeg tar ikke med meg noe privat program på dette inn i organisasjonen, men har politiske og helsefaglige erfaringer som kan komme til nytte for å manøvrere i slike etisk vanskelige spørsmål.

– Vil Kirkens Nødhjelp kjempe for å bedre retten til sikker abort for eksempel for en voldtatt jente, eller en 13-åring som er blitt gravid gjennom et tvangsekteskap med en eldre mann, når dere vet at alternativet kan være flere ødelagte liv?

– Det er ikke mulig å manøvrere i dette landskapet, hvor voldtekt også brukes som masseødeleggelsesvåpen, uten å støte på etiske dilemmaer. Og som kjent har slike dilemmaer ofte ikke noen enkle svar. Men der vil Kirkens Nødhjelp være, ved å kjempe for grunnleggende rettigheter også innenfor mødrehelse.

LES OGSÅ: Gates bekymret for abort-kutt

Brettet kollektbøsser

Høybråtens forhold til Kirkens Nødhjelp går helt tilbake til søndagsskolen, da barna brettet små pappbøsser til fasteaksjonen – som snart skal ut med 30.000 bøsser i årets aksjon.

Senere fikk han som ung internasjonal leder i KrFU for 40 år siden sitt første feltbesøk i Afrika, da Kirkens Nødhjelp ble valgt til samarbeidspartner i ungdomspartiets innsamlingsaksjon for Sør-Sudan.

Nå overtar han styringen i en organisasjon som mistet noe av framdriften da Helland i mai i fjor plutselig måtte gå av som generalsekretær, uten at offentligheten fikk vite grunnen.

Nyter stor tillit

Høybråten erkjenner at Kirkens Nødhjelp «har mistet litt momentum», men er ikke bekymret verken for tillit eller styringsfart videre.

– Her hjemme nyter Kirkens Nødhjelp med sitt arbeid og sine perspektiver på menneskeverd stor tillit både hos myndigheter, blant folk flest og i menighetene. Jeg gleder meg til å utfordre den solidarisk innstilte norske befolkningen til å bruke Kirkens Nødhjelp enda mer som et redskap som kan være med på å endre verden til det bedre for de fattigste og nødlidende.

I det arbeidet sier Høybråten at målet må være at Kirkens Nødhjelp skal hente mer av sine inntekter fra andre enn staten, både fra enkeltgivere og fra privat næringsliv.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima