Verdidebatt

Lite verdidebatt i KrF

Mens andre partier diskuterer brennbare verdispørsmål og religionssaker er disse debattene nærmest fraværende på KrFs landsmøte.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

– En viktig årsak er at det er lettere å fronte skatteforlik og reformer, enn verdiene som treffer litt på dypet. Det er krevende å stå i verdidebatter der har du det unike ansvaret, sier Dag Inge Ulstein i Bergen KrF.

Mens Arbeiderpartiet har lagt bak seg et landsmøte med debatt om brennbare verdispørsmål og kristen kulturarvs rolle i et flerkulturelt samfunn, tegner Kristelig Folkepartis landsmøte til å handle langt mer om verdiskapning enn verdidebatt.

ÅSHILD MATHISEN: «KrF må konsentrere seg om det første ordet i partinavnet – for å finne ut hva det andre ordet egentlig betyr»

Etterlyser verdier

I torsdagens Vårt Land skrev sjefredaktør Åshild Mathisen at «KrF burde grepet det multireligiøse samfunnet som sin største mulighet siden kontantstøtte­debatten på nittitallet. Men i ­stedet jobber partiet videre med kontantstøtten».

Mathisen mener KrF bommer på tidsåndens nye interesse for religionens rolle i samfunnet, og at partiet er redd for å dyrke det som skiller dem ut i mengden: «kristen-imaget». Hun etterlyser en grunnleggende debatt om dette i KrF.

– Jeg forstår henne slik at vi feiger litt ut i viktige spørsmål. I Bergen har vi diskutert at vi må snu denne utviklingen, vi diskuterer oftere verdisakene. Men vi har ikke vært gode nok når det ikke blir oppfattet utad. Vi kan ikke gjemme oss og håpe at ingen ringer oss, sier Ulstein, som ser voksende ideologisk engasjement blant de unge.

– Savner du en slik erkjennelse sentralt i partiet?

– Nei, de er opptatt av dette.

– Har KrF'ere nærmest vært litt redde for å sitere Bibelen, Ulstein?

– Ja. En er kanskje litt redd for ikke å bli tatt på alvor.

Ulstein ønsker debatten om religionens plass i samfunnet velkommen:

– At jeg kan si at Jesus er den viktigste i livet mitt, tror jeg er viktig og at kan gi en med muslimsk bakgrunn trygghet i sin identitet, sier han.

LES OGSÅ: KrF – partiet uten kronprinsesser

Pose og sekk

Fraværet av debatt om brennbare verdispørsmål, skyldes at det enten er bred enighet i partiet eller at man tidligere har funnet fram til en samlende løsning, påpeker KrFU-leder Ida Lindtveit:

– Vi blir ikke for brede eller utydelige. Vi skal diskutere familiepolitikk – som skattlegging av barnetrygden, samt kontantstøttens innretning – fordi det er stor uenighet om den, sier Lindtveit.

Alle Vårt Land har snakket med – også Ulfstein – mener at målet er å få i pose og sekk. Mens Senterpartiet har dyrket sine kjernestandpunkt i offentligheten, ønsker ingen av KrFerne å dyrke rollen som nisjeparti:

– Det er sjelden jeg blir kritisert for at KrF favner for vidt, men ofte for at vi er et særinteresseparti. Vi sitter i en så viktig posisjon at vi ikke kan nedprioritere arbeidsledighet eller klima for å løfte religionens plass i samfunnet, eller for å konsentrere oss om to-tre saker, sier påtroppende nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

Han får støtte fra fylkesleder Pål Kårbø i Hordaland KrF:

– Jeg ønsker et KrF som er tydelig, som er verdiforankret, og som i tillegg er hverdagsrelevant, sier fylkesleder Pål Kårbø i Hordaland KrF.

LES OGSÅ: Venstre overgår SV i «KrF-provokasjoner»

K for konflikt

Hvordan skal dere da få fram disse standpunktene som gjør dere til et annerledes parti, Kårbø?

– Vi er tydelige i abortsaken, har jobbet oss fram til en tekst om ekteskapet som står bredt, vi utfordrer på bio- og genteknologi som vil bli den store verdisaken. Der er vi allerede samkjørte på hva som er utfordringen og partilinjen, derfor er det mindre debatt. Jeg synes våre folk på stortinget er veldig tydelige i å utfordre på det.

– Risikerer man å bli for brede og tekniske? Må dere ikke å dyrke K'en i KrF?

– Jeg ønsker svært gjerne at vi skal dyrke K'en i KrF, men vi skal ikke dyrke K'en for konflikt. Vi skal dyrke K'en for de kristne verdiene.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt