Det russiske nyhetsbyrået Tass og den litauiske nyhetstjenesten BNS melder nå at det har blitt gjort en utvekslingsavtale som gjelder en fange i Litauen og en nordmann som er dømt for spionasje i Russland, melder NRK.

Aftenposten skriver at Russland og Litauen skal ha blitt enige om å utveksle en spiondømt russer mot to litauere og en nordmann, og viser til kilder i den litauiske sikkerhetstjenesten som uttaler seg til den litauiske avisen Baltic News Service, BNS.

Frode Berg er den eneste nordmannen som soner en slik dom i Russland, ifølge NRK. Verken Utenriksdepartementet eller Bergs russiske advokat vil kommentere opplysningene om en slik utlevering. Bergs norske advokat Brynjulf Risnes, sier til NRK at mye tyder på at opplysningene til den litauiske avisen stemmer.

NRK meldte i august at UD er i forhandlinger med Russland om å få Berg hjem og har informert hans nærmeste familie om dette, ifølge NTB. Muligheten for en utvekslingsavtale har vært antydet, men et problem har vært hvem den i så fall skal omfatte.

– Fantastisk hvis dette er sant

– Jeg håper og ber om at dette er sant, sier biskop i Nord-Hålogaland, Olav Øygard, til Vårt Land onsdag kveld.

Han sier at det først og fremst vil være en fantastisk lettelse for Frode Berg og hans nære, hans familie og venner, hvis Berg får komme hjem.

– Det ville være en utrolig lettelse for dem, og for lokalsamfunnet i Sør-Varanger. Berg var menighetsrådsleder da han ble arrestert, sier Øygard.

Bremsekloss

Biskopen mener at en utlevering av Berg også vil ta bort en bremsekloss i samarbeidet folk til folk i Norge og Russland som Frode Berg-saken har blitt.

– Saken har også gjort det kirkelige samarbeidet litt utrivelig. Den har dempet litt av gleden i arbeidet. Samtidig har saken forsterket viktigheten av å fortsette med det. Derfor har vi prøvd å fortsette, men det vil bli en fantastisk glede for oss alle sammen hvis dette skjer. 

Øygard understreker at han selv har bodd i Varanger og erfart at Russland er ikke langt borte, men tett på.

– Derfor er det kjempeviktig at vi har gode relasjoner. Det er ikke gode relasjoner når norske myndigheter sender våre folk over grensa på en slik måte at det blir regnet som spionasje, sier han.

– Hvilke kirker har dere samarbeidet med i Russland?

– Vi har samarbeidet både med Den ortodokse kirke og den lutherske kirken i Russland. 10. november skal det vigsles ny luthersk kirke i Murmansk. Det skal jeg være med på, og det gleder jeg meg til.

– Hvis Berg nå blir utlevert, er du fornøyd med innsatsen fra norske myndigheter for å få ham utlevert?

– I første rekke har norske myndigheter gjort en merkverdig jobb som engasjerte en mann som var så opptatt av arbeid mellom landene. Vi var mange som håpte og trodde en utlevering skulle skje etter at det var felt en rettskraftig dom. Men etter at dommen falt i april, har det nå gått mer enn et halvt år. Jeg tør ikke si noe om hvor god jobb myndighetene har gjort før Frode Berg er hjemme igjen.

LES MER:

• – Skandale hvis Frode Berg ikke er hjemme innen neste fredag, mener prester i Bergs støttegruppe. Da feires jubileet for frigjøringen av Finnmark

Frode Bergs kone: – Håpet om en rask løsning begynner å bli tynnslitt