Nyheter

Listhaug lot seg imponere av menighets-integrering

IMI-kirken i Stavanger er godt i gang med integreringsjobben. Denne uka fikk de besøk av statsråden på feltet.

– Jeg er imponert over den innsatsen IMI-kirken gjør og det engasjementet de har for å hjelpe innvandrere. Her er det ikke bare store ord, men konkret handling. Ikke minst gjør de en kjempeinnsats knyttet til norskopplæring, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Tirsdag besøkte hun IMI-kirken i Stavanger, der hun ble utfordret til å legge til rette for frivillighet i integreringspolitikken.

– Vi har gitt statsråden et konkret forslag om å opprette integreringsutvalg i hver kommune som kan utvikle samarbeid mellom kommune og frivilligheten, sier IMI-prest Martin Cave.

IMI-kirken, kjent for sin godhetsfestival og fokus på å ta imot flyktninger, inviterte Listhaug på besøk allerede da hun ble utnevnt til innvandrings- og integreringsminister.

LES MER: Kommunegave fikk familien til Norge

Foreslår pilotprosjekt

IMI-kirken har jobbet tett med Stavanger kommune og asylmottaksbedriften Hero og foreslo for Listhaug at de kan fungere som et pilotprosjekt for et slikt arbeid.

– Kommunen har en høy vilje til å bruke frivilligheten til viktige ting i integreringen som vennerelasjoner, språk og arbeid, men både de og oss dunker borti strukturer som hemmer evnen til å ta ut slagkraften som ligger i frivilligheten, sier Terje Høyland som er internasjonal leder i IMI-kirken.

Listhaug vil ta med seg innspillene fra IMI-kirken videre.

– Vi må legge til rette for at frivillige kan bruke sitt potensial i integreringsarbeidet. IMI-kirken har mange frivillige som gjør en god innsats, og sier de kan bidra enda mer hvis vi tilrettelegger for det. Det skal vi selvsagt ta med oss, sier hun.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

«Jeg var fremmed …»

IMI-kirken har blant annet startet IMI Språkskole med 110 studieplasser. Her er over 30 frivillige lærere involvert. I tillegg er IMI-kirkens frivillige involvert i både øvelseskjøring, fadderskap og fosterhjem for mindreårige asylsøkere.

– Vi har et stort internasjonalt engasjement. Vi ser en sammenheng med det vi gjør for nasjoner ute i verden med det vi gjør med nasjonaliteter her i byen. «Jeg var fremmed og dere tok imot meg» er jo et bibelvers som inspirerer oss, sier Høyland.

Listhaug er positiv til engasjementet i de kristne menighetene.

– De gode kreftene i kristne menigheter er en kjemperessurs i integreringsarbeidet. Jeg mener frivilligheten og ikke minst menighetene, tilfører verdier og innsats som går utover det som offentlige instanser kan representere. Frivilligheten tilfører et genuint ønske om å bidra uten betaling for å hjelpe medmennesker, sier hun.

TILFLUKT: Les mer om innvandrere og integrering

Ønsker å bidra

Et eksempel IMI-kirken viser til er at i Stavanger kommune ender over halvparten (54 prosent) av flyktningene som skal bosettes på Nav og kommer seg ikke ut i arbeid.

– Det er en stor samfunnsutfordring, for mye integrering skjer gjennom å få lov til å bidra i arbeidslivet. De aller fleste har et høyt ønske om å bidra, det ligger i menneskers natur at en ikke ønsker å være en byrde.

IMI-kirken begynte dialog med kommunen om å sette næringslivsledere på saken, for å bruke deres nettverk og kompetanse til å forberede flyktninger på arbeidslivet. Det var høy begeistring i kommunen, der en leder mente prosjektet ville gi en gevinst på 1 million kroner. Men det ville koste en 20 prosent stilling til å koordinere, noe som tilsvarer 80.000 til 120.000 kr i lønnsutgifter.

– Der stopper strukturen både oss og kommunen. Det finnes ikke midler til slike stillinger og vi ble bare bedt om søke fra frivillighetspotten, sier Høyland.

LES MER: Her er en historie om hverdagsintegrering

– Ikke misjon

IMI-kirken er opptatt av at de ikke har en skjult misjonerende agenda når de møter flyktninger med sine tiltak.

– Vårt hovedanliggende her er ikke misjon, men godhet. Godhetstanken vår, som går langt utover integrering, har en samfunnsbyggende verdi i seg selv. Det er ekstremt viktig å unngå sammenblanding, særlig når en skal samarbeide med kommunen, sier Høyland.

Listhaug er blant annet er kjent for å ha brukt ordet «godhetstyranniet», men synes ikke IMI-kirken er tyranner.

– Utsagnet om «godhetstyranniet» handler om ønsket noen i samfunnet har til å stemple de som ønsker en streng asylpolitikk som fæle mennesker.  Det er vi altså ikke, vi ønsker også å hjelpe. Vår politikk handler om å hjelpe de som faktisk trenger det, de som har krav på beskyttelse; og om å hjelpe flest mulig - i nærområdene. Det er der vi kan hjelpe flest, sier hun.

LES MER: Forvatter advarer mot kristent muslimhat

Lyttende minister

IMI-kirken håper møtet med Listhaug vil føre til at det satses på å legge til rette for frivilligheten i integreringsarbeidet på nasjonalt plan.

– Vi opplever en minister som lytter og føler at det vi presenterte ga gjenklang i det de allerede jobber med, sier Cave.

Listhaug roser kristne menigheters arbeid.

– Vi har fått veldig gode innspill. Vi legger frem en integreringsmelding i mai, og IMI-kirken hadde konkrete innspill vi skal se nærmere på i forbindelse med meldingen. Vi trenger en god integreringspolitikk i samspill med frivilligheten, der kristne menigheter gjør en utrolig god jobb, sier ministeren.

IMI-kirken er klar over at en slik prosess vil ta tid.

– Vi vil trenge drahjelp fra høyeste hold for at kommuner kan få hjelp til å få dette på plass. Vi tror det kan gi både en bedre og billigere løsning på integreringsproblematikken. Jeg er sikker på at prisen på 1 million per flyktning kan bli halvert dersom vi får dette til, sier Høyland.

Integrering, ikke asylpolitikk

En undersøkelse, gjort blant menigheter og kristne organisasjoner på Sørlandet, viser at Listhaugs asylpolitikk og innstramningsforslag har liten støtte blant kristenfolket, skriver Utrop. IMI-kirken ønsker ikke å mene noe om dette.

– Vårt fokus er ikke asylpolitikken og vi har medlemmer med ulike oppfatninger av denne og gir rom for det. Regjeringen får bestemme antallet flyktninger. Som kirke vil vi bidra til at de som faktisk kommer blir tatt imot og integrert og at Norge lykkes med integreringen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter