Nyheter

Libanons president: Vil være «umulig» å trekke meg

Rasende demonstranter har bedt om avgangen til den libanesiske presidenten Michel Aoun, men han sier at det vil være «umulig» for han å trekke seg. Nå øker presset på han med en økende koronasmitte i landet.

Den libanesiske presidenten Michel Aoun sier det er uaktuelt for ham å trekke seg som følger av den massive eksplosjonen på havna i Beirut. Det melder CNN.

Det betyr at han ikke planlegger å følge den libanesiske regjeringen, som trakk seg på mandag.

I et intervju med det franske nyhetsmediet BFM sa Aoun på lørdag følgende om hans potensielle avgang:

«Det er umulig fordi det vil lede til et maktvakuum. Regjeringen gikk av. La oss se for at jeg går av. Hvem ville sikret kontinuiteten av makten?».

Han sa også: «Hvis jeg skulle gått av, måtte man ha organisert valg med en gang. Men situasjonen i landet nå tillater ikke organiseringen av slike valg».

Regjeringen som gikk av

Den 10. august innvilget Libanons regjering ønsket til tusenvis av rasende demonstranter da de varslet sin avgang. Demonstrasjonene kom etter eksplosjonen på havna i Beirut og da demonstrantene blant annet mente regjeringen sviktet i sin respons. Men beslutningen om å trekke hele regjeringen ble først tatt etter at flere ministre trakk seg eller uttrykte ønske om å gå av.

I en kort TV-overført tale sa statsminister Hassan Diab at han tar «et skritt tilbake» for å stå ved folkets side «og kjempe for endringer sammen med dem». Diab tilbød først å bli sittende for å forberede reformer og koordinere oppryddingsarbeidet, men presset fra flere statsråder og en rasende befolkning ble for mye.

Fungerende helseminister ber om nedstenging av landet grunnet økt koronasmitte

Libanons fungerende helseminister har bedt om to ukers nedstenging av landet for å hindre koronasmitte. Smitten har økt etter eksplosjonen i Beirut.

– Vi har allerede nådd kanten av stupet, og vi har ikke mer tid, sa Hamad Hassan på en pressekonferanse mandag.

Søndag ble det meldt om 439 nye smittetilfeller, mer enn noen andre dager siden pandemiens utbrudd.

– Eksplosjonen i Beirut er smertefull, og følgene på nasjonalt nivå er alvorlige. Men den har også følger for epidemien og spredningen av denne, la han til.

Unntak for rammede områder

Dersom nedstengningen innføres, vil det gjøres unntak for enkelte områder som ble kraftig rammet av eksplosjonen. Dette gjelder blant annet områder hvor folk fortsatt bygger opp sine hjem, og der hjelpeorganisasjoner bidrar med hjelp.

Full på sykehus

Kapasiteten for å behandle koronapasienter er snart nådd, advarte helseministeren.

– Offentlige og private sykehus særlig i hovedstaden har en svært begrenset kapasitet. Det gjelder både intensivplasser og respiratorer, sa Hassan.

En planlagt nedstengning ble avlyst som følge av eksplosjonen.

– I hovedstaden er intensivavdelingene og avdelingene for behandling av koronaviruset nær fulle. De fleste private sykehus som tar imot koronapasienter, er allerede fulle, sa han.

Både helsemyndighetene og Verdens helseorganisasjon har advart om at kaoset etter eksplosjonen kan har ført til økt smittespredning.

Spesiell religiøs fordeling i styresmaktene

I Libanon velges presidenten utenom regjeringen. Presidenten, som er landets statsoverhode, velges for seks år og kan ikke gjenvelges.

Libanon er organisert gjennom en spesiell form for mandatstyre. Makten er fordelt mellom landets ulike religiøse grupper basert på størrelsen i befolkningen. Presidenten skal være maronitt (kristen), statsministeren sunnimuslim, formann for nasjonalforsamlingen sjiamuslim, nestformannen druser, og forsvarssjefen skal være gresk-ortodoks.

Eksplosjonen tok livet av hundrevis, skadet tusenvis, og fjernet hjemmene til hundretusener

Minst 170 mennesker omkom og 6000 ble skadd i den massive eksplosjonen som rammet hovedstaden 4. august. Nærmere 300 000 mennesker har mistet sine boliger. Årsaken antas å ha vært en brann som antente flere tusen tonn ammoniumnitrat. Til sammenlikning veide bomben mot regjeringskvartalet i Oslo i 2011, som også var bygd opp av ammoniumnitrat, 950 kilo.

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter