Kirke

– LHBT-bevegelsen er kuppet

Denne uka sa to professorer opp jobben i protest mot Til helhets samlivsseminar. Mike Davidson holdt likevel ikke noe tilbake, da han i fredag gjestet Misjonssalen i Oslo.

– Det er ikke LHBT-bevegelsen som er fienden. For, som det står i Bibelen: «Vår kamp er ikke mot kjøtt og blod, men mot makter og åndskrefter, mot verdens herskere i dette mørket, mot ondskapens åndehær i himmelrommet». LHBT-bevegelsen har blitt kuppet av venstrevridde som vil sekularisere Europa.

Det er irske Mike Davidson som står på talerstolen. Han er i ferd med å avslutte foredraget han tidligere denne uken har holdt i Bergen og Trondheim, med tittelen: «Endring versus sølibat: Det er spørsmålet. Hvordan hjelpe dem som ønsker å forlate homofil praksis og følelser?»

Et femtitalls mennesker er samlet i Ungdomssalen i andre etasje i Misjonssalen i Oslo for å høre Davidson. Det er ikke mange ungdommer her, flest middelaldrende, men et par er i tjue- og tredveårene. Arrangementet skjer i regi av nettverket Til helhet og Frimodig kirke.

LES MER: Professorer sier opp etter seminar på NLA Høgskolen

Fortalte sin historie

Etter en velkomst og bønn ble Karen Graaten introdusert av Til helhets leder Jens Fredrik Brenne. Hun skulle gi et vitnesbyrd, og fortalte om en vanskelig barndom, der hun tidlig begynte å eksperimentere med alkohol og narkotika. Som ung voksen ble hun kristen, fortalte hun fra scenen. Da hun oppdaget av hun var homofil, tenkte hun at det nok var derfor livet hadde vært så vanskelig.

– Jeg fortalte at jeg var homofil til familie og venner. Jeg hadde ikke opplevd så mye nærhet og kjærlighet før, og det var befriende og godt. Men etter en tid så ble gudsrelasjonen, som hadde vært så viktig for meg i noen år, svakere.

Fra scenen fortalte Graaten at hun sammen med samboeren sin begynte å søke etter Gud. De følte etter hvert at de fikk et bønnesvar om at sex utenfor ekteskapet var synd. De bestemte seg for å fortsette å leve sammen, uten å ha sex.

– Men så begynte jeg å lure på om Gud kunne ha skapt meg til noe jeg ikke kan være fullt ut. Jeg begynte å søke ham, og kom til et punkt der det ble klart at hvis jeg sier jeg er homofil, så holder jeg meg til det gamle mennesket. Men det gamle mennesket er død med Kristus, og oppreist med han til et nytt liv sammen med han; født av vann og ånd.

Forholdet til samboeren slutt.

Graaten sier hun etter hvert opplevde en identitetskrise.

– «Hvis jeg ikke er homofil, hvem er jeg da», tenkte jeg. Følelsene var noe av det siste som endret seg i den prosessen. Men jeg begynte å lete i Bibelen etter hvem Gud sier at jeg er. Gud har skapt oss til mann og kvinne. Mann og kvinne er ett, så de kan ha intime relasjoner og samtidig ha en intim relasjon med Faderen. Men intime relasjoner med andre, det forstyrrer den relasjonen.

LES MER: Sykehusprest mener idealet om sølibat kan være en uheldig tilnærming

Gikk i terapi

Etter vitnesbyrdet var det tid for hovedtaleren, Mike Davidson. Han fokuserte først og fremst på sin egen historie: Han forsto tidlig at han var tiltrukket av menn, selv om han på den tiden ikke hadde noe begrepsapparat for det.

Davidson fortalte om en barndom der han ikke passet inn med de andre guttene. Han likte musikaler bedre enn å spille fotball, og hadde et distansert forhold til sin far. For 40 år siden giftet han seg, med en kvinne.

– Jeg fortalte min kone om følelsene mine før jeg giftet meg. Det har ikke vært ukomplisert, men vi har vært åpne om det, fortalte han.

LES MER: Rektor ved NLA Høgskolen: – Vi skulle aldri latt Til Helhet leie hos oss

Lovforslag

Da familien Davidson flyttet til Storbritannia på slutten av 1990-tallet, oppsto det en vanskelig situasjon.

– Jeg hadde ikke løst de emosjonelle problemene jeg hadde, og gjorde ting som skadet familien min. Jeg bestemte meg for å søke hjelp.

Den evangelikale pastoren han først oppsøkte, sa han var modig som sa ifra, men ba ham om ikke å fortelle noen om følelsene sine. Senere oppsøkte han både ikke-kristne og kristne psykiatere.

Jens-Fredrik Brenne, som overtok ordet etter Davidson, påpekte at han mener at Til helhet ikke driver med reorientering.

– Vi driver ikke med reorientering, vi driver med sjelesorg. Hvis de vil forby det vi driver med, må de forby hele Det nye testamentet. For meg virker det som om de ikke liker resultatet av sjelesorg og nytestamentet.

LES MER: Misjonssalen leier ut til samme foredrag i Oslo: – Ingen grunn til å si nei til Til Helhet

Lunsjpause

Så var det tid for lunsjpause med pizza, saft og kaffe i Misjonssalens ungdomssal.

Vårt Land spør Karen Graaten om hva hun synes om mediebråket rundt Til Helhet de siste dagene (se faktaboks).

– Den demonstrasjonen i Bergen er ikke så gæærn som den høres ut som. Det blir fremstilt veldig svart/hvitt i media. Vi blir stemplet som mørkemenn, og hengt ut. Alt det vi prøver å formidle, blir vridd på, sier hun.

En annen som ble igjen i Misjonssalen, men som spiser medbrakt lunsj i stedet for pizza, er Trude Halvorsen.

Hun er teologistudent på MF vitenskapelig høyskole, og er selv homofil. Etter debatten etter tirsdagens arrangementet på NLA Høgskolen i Bergen, skrev hun et blogginnlegg hvor hun tok til orde for at NLA aldri burde ha sagt ja til arrangementet.

– Er du mer eller mindre kritisk til Til helhet enn du var før du hørte disse foredragene?

– Begge deler. Jeg er kritisk til at Mike Davidson fortsetter med denne typen terapi. Samtidig var mye av det han sa svada. Han gikk ikke inn på hvordan han ble «konvertert», og snakket ikke om hvordan han selv drev terapi.

Vårt Land presiserer: Jens Fredrik Brenne i Til Helhet understreker at Mike Davidsons uttalelse om en venstrevridd LHBT-bevegelse representerer Davidsons personlige mening, og ikke Til Helhets.

---

Dette er saken

  • Denne uka har de konservative nettverkene Frimodig Kirke og Til Helhet hatt arrangementer i Bergen, Trondheim og Oslo.
  • Psykiater Øyvin Hasting har holdt foredrag om transseksualitet og Dr. Michael Davidson holdt foredrag som stilte spørsmålet: «How do we help those wanting to leave homosexual practices and feelings?»
  • Særlig i Bergen vakte arrangementet på NLA Høgskolen sterke reaksjoner. Her sa to ansatte sagt opp i protest.
  • NLA Høgskolens rektor har i ettertid sagt at skolen ikke burde leiet ut til arrangementet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke